Reizigersonderzoek MerwedeLinge lijn brengt veiligheidsgevoel in kaart

GORINCHEM, 20061102 -- Treinreizigers tussen Dordrecht en Geldermalsen worden vanaf 6 november 2006 ondervraagd over hun gevoelens van (on)veiligheid. Het onderzoek moet inzicht geven in de wensen en behoeften van de reizigers op de Merwede-Linge lijn ten aanzien van de sociale veiligheid in de trein, op de stations en in de stationsomgeving.


Dit onderzoek is een initiatief van het Samenwerkingsverband Merwede-Linge lijn, de treinroute tussen Dordrecht en Geldermalsen vice versa. Aanleiding is de komst van de nieuwe vervoerder Arriva per 10 december 2006. Arriva zal de komende jaren als vervoerder veel aandacht besteden aan sociale veiligheid. Er wordt gestreefd naar minder overlast op de trein en minder schade door vandalisme. Ook wil Arriva het aantal zwartrijders drastisch omlaag brengen.

Mening van reiziger

Sociale veiligheid is ook een van de speerpunten bij de aanstaande uitbreiding van de Merwede-Linge lijn met vijf nieuwe stations. In dat verband is het de bedoeling om de bestaande stations van een facelift te voorzien. Veiligheid, leefbaarheid en meer comfort staan daarbij voorop. Het Samenwerkingsverband Merwede-Linge lijn (van gemeenten, politie, openbaar ministerie, Arriva, Prorail en NS) hecht daarbij veel waarde aan de mening van de reiziger.

Enquêteurs in de trein

Alle soorten reizigers op de Merwede-Linge lijn worden in dit onderzoek betrokken. De enquête vindt daarom plaats op alle dagen van de week, ook in de weekenden en tijdens avonduren. De coördinatie van de enquête is in handen van de gemeente Gorinchem. Studenten van het Da Vinci College in Dordrecht, een MBO-opleiding, nemen de enquête af. Zij reizen daarvoor - met medewerking en toestemming van de NS - mee op de trein tussen Geldermalsen en Dordrecht. De resultaten worden verwerkt door de Hogeschool van Amsterdam en gepubliceerd vanaf 1 december 2006. Het is de doelstelling dat de enquête vanaf 2007 regelmatig wordt herhaald.

Het Reizigersonderzoek Merwede-Linge lijn borduurt voort op een reizigersenquête gehouden in 2002 en reguliere enquêtes van de NS. Het nieuwe onderzoek is degelijk opgezet en gebaseerd op de meest recente inzichten over sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De aanpak is afgestemd met het Wetenschappelijk Onderzoeks en DocumentatieCentrum (WODC) in Den Haag van het Ministerie van Justitie, NS en Arriva.




Gemeente Gorinchem