Ingezonden persbericht


Maandag 6 november organiseert De Balie Amsterdam, centrum voor politiek en cultuur, een avond over klimaatverandering. Deze avond is onderdeel van de serie Globalie (Globalisering in De Balie). In de opzet gaan we ervan uit dat klimaatverandering bestaat. Dit houdt in dat er geen uitgebreide discussies over wetenschappelijke bewijsvoering zullen plaats vinden. Maar als klimaatverandering bestaat, is er dan ook iemand schuldig? Met andere woorden: Kunnen staten en/of bedrijven worden aangeklaagd voor de aangerichte schade? Valt schade te bewijzen en, natuurlijk, valt schuld te bewijzen? We gaan deze vragen beantwoorden in een symbolische rechtbank setting.

De avond begint met de documentaire Atlantis Approaching van Elizabeth Pollock over de op handen zijnde verdwijning van de eilandenstaat Tuvalu in de Stille Oceaan. Vervolgens zullen in een rechtbankvorm de juridische (on)mogelijkheden van "wie vervuilt, die betaalt" onderzocht worden.

De advocaat van de verdediging is Wilbur Perlot, hoofd van de afdeling Politiek in de Balie en oud-medewerker van Clingendael International Energy Programme. Advocaat voor de eisende partij is Bahram Sadeghi, bekend van VPRO-programma's als 'Waskracht' en 'Levy en Sadeghi' en programmamaker van de serie 'Globalie'. Het publiek vormt de jury.

Beide partijen zullen twee getuige-deskundigen oproepen. Voor de eisende partij zijn dit Femke Bartels, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace en Diederik Samson, lid van de Tweede Kamer, milieuwoordvoerder van de PvdA. Voor de verdediging zijn dit Salomon Kroonenberg, hoogleraar geologie in Delft en voorzitter van de Raad Aarde en Klimaat van de KNAW en Hans Labohm, econoom, publicist en "klimaatscepticus".

Na stemming door de jury wordt de uitkomst van de rechtszaak besproken met twee juristen, Geert van Calster van de Katholieke Universiteit Leuven, co-director van het Instituut voor Milieu- en Energierecht en Inez Weski, van WeskiHeinrici Advocaten, bestuurslid van de Rotterdamse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en jaren achtereen Nederlands beste vrouwelijke strafpleiter. Tevens wordt met hen besproken of zij dit soort rechtszaken echt verwachten in de toekomst. Mevrouw Leigh Hancher, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit van Tilburg, adviseur van Allen&Overy en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, zal als rechter optreden.

Tijdens de nabespreking bellen Bahram Sadeghi en Wilbur Perlot met Bill Lockyer, California Attorney General, die General Motors, Toyota, Ford, Honda, Chrysler en Nissan vervolgt en met de vertegenwoordiging van Tuvalu in New York over de rechtszaak die deze eilandenstaat ooit daadwerkelijk tegen de VS aan heeft willen spannen.

Maandag 6 november 20.00 uur
De Balie, Amsterdam, centrum voor politiek en cultuur Kleine Gartmanplantsoen 10 (aan het Leidse Plein)
Prijs: 6,- euro, 4,- euro met korting
Reserveren 020-5535100 of via www.debalie.nl/agenda.jsp