19% BTW op boeke n onbegrijpelijk, omzetdaling van 11%


De Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) roept CDA en VVD op af te zien van het voornemen de BTW op boeken te verhogen van 6% naar 19%. Bij een BTW-verhoging van 6 naar 19% zal de netto-omzet van de boekhandel met ongeveer 11% afnemen en het nettorendement met bijna 4% van de omzet dalen, waardoor een groot aantal boekhandels in de rode cijfers zal belanden. Dat is zeer schadelijk voor de sector en komt de brede verspreiding van het boek - een belang dat de Wet op de Vaste Boekenprijs nu juist beoogt te beschermen - niet ten goede.

Met de totstandkoming van de Wet op de Vaste Boekenprijs is nadrukkelijk onderschreven dat het boek als cultuurprodukt een bijzondere positie inneemt. De brede beschikbaarheid van het boek en de toegankelijkheid daartoe verdienen bescherming. Het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat zelfs maar overwogen wordt het boek met dertien procent extra BTW te belasten. Dit terwijl in alle EU-lidstaten (op Denemarken na) boeken onder een verlaagd of 0% BTW-tarief (bijvoorbeeld Groot-Brittannië) vallen. De Europese Unie heeft ten aanzien van de BTW bepaald dat boeken bij voorkeur onder het lage tarief vallen.

Verschillende onderzoeken (waaronder uitgevoerd door Cranfield School of Management, de Europese Commissie en het Sociaal en Cultureel Planbureau) in binnen- en buitenland tonen aan dat wanneer de prijs van boeken stijgt, de vraag ten minste rechtevenredig daalt en omgekeerd. Dit wordt onderstreept door landen als Zweden waar in 2002 een BTW-verlaging van 25% naar 6% doorgevoerd werd. Dit had een prijsdaling van 15% tot gevolg en een toename van verkochte boeken van 20%. In Finland werd in 1998 het BTW tarief verlaagd van 12% naar 8% met een aanzienlijke toename van verkochte boeken.

Een verhoging van het BTW-tarief zal de concurrentiepositie van de Nederlandse boekhandel ten opzichte van de buitenlandse internetboekhandels verder doen verslechteren. Door de toename van het prijsverschil zal de consument eerder besluiten boeken vanuit het buitenland te importeren.


Noot voor de redactie,