Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Spreekpunten voor staatssecretaris Van Geel bij lanceren pilot Energiebon op Texel op 6 november 2006.

* Energie moet betaalbaar, betrouwbaar en schoon worden. We zijn te afhankelijk van fossiele brandstoffen. Brandstoffen die eindig zijn en bovendien ons milieu vervuilen. Met klimaatverandering als gevolg. Ons weer wordt extremer, de zee-spiegel stijgt, ijskappen smelten af.

* Ik hoef u hier op Texel niet uit te leggen dat juist deze regio een kwetsbaar gebied is in relatie tot klimaatverandering. Denk alleen maar aan de toenemende wateroverlast
* De dreiging van wateroverlast komt van drie kanten: vanuit de zee met zee spiegelstijging, de rivieren die het smeltwater en het hemelwater niet meer aankunnen. Het kabinet werkt hard om ons land klimaatbestendig te krijgen .

* De gevolgen van klimaatverandering stelt ons voor nieuwe problemen die om concrete oplossingen vragen. Niet morgen, maar vandaag. Want klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bed show. Hoe beschermen we ons tegen de zee? Is ons rioleringssysteem 'klimaatproof'?

* Het klimaatprobleem is niet los te zien van de explosieve mondiale toename van energieverbruik de komende decennia. Economische welvaart staat gelijk aan meer vraag naar energie. De uitdaging is dat we deze eeuw moeten omschakelen naar een volledig duurzame energiehuishouding. Die transitie bereik je niet van de een op de andere dag.

* We moeten voor de korte termijn dan ook vooral inzetten op energiebesparing, het schoner gebruik van fossiele bronnen en opslag van CO2.

* Vooral met energiebesparing is nog veel milieuwinst te halen. We moeten nú stevig inzetten op energiebesparing. Dat zal soms lastig zijn want veel laaghangend fruit is al geplukt. Maar door innovaties kunnen we nog meer doen. En dat levert bovendien nieuwe werkgelegenheid en euro's op. Met minder energie meer euro's verdienen, kortom slimmer met energie omgaan.
* En dat is een enorme opgave want het energieverbruik neemt zoals gezegd nog steeds toe.

* Bedrijven en overheden hebben een grote verantwoordelijkheid om energiebesparing bovenaan hun agenda te zetten.
* In dit verband juich ik ambitie van Texel toe dat zij de doelstelling heeft geformuleerd om in 2030 duurzaam in de energiebehoefte te voorzien. Texel is sowieso op dit terrein goed bezig. Texel introduceert bijvoorbeeld nieuwe technieken zoals warmtepompen, vloerverwarming, zonneboilersystemen en PV systemen door deze technieken te laten zien in voorbeeldprojecten. Daarnaast rijden alle OV-bussen in Texel met een roetfilter, zijn 30 procent van de Texelse woningen voorzien van een EPA-rapport, zijn er 4200 PV-panelen en 320 zonneboilerinstallaties op Texel. Kortom, qua duurzaamheid hebben Texelse bedrijven en gemeenten hun schaapjes op het droge.

* Maar niet alleen overheden en bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ook consumenten kunnen iets doen.
* Uiteraard, gedrag is soms moeilijk te veranderen. Laat de techniek ons dus een handje helpen door slimme oplossingen zoals een spaarlamp of standby-killer.

* Wist u dat een traditionele gloeilamp slechts 20 procent van de elektriciteit omzet in licht? 80 procent wordt omgezet in warmte! De spaarlamp zet daarentegen 80 procent om in licht en slechts 20 procent warmte. Kortom, een spaarlamp is veel en veel efficiënter. Trouwens, spaarlampen hebben de laatste jaren een evolutie doorgemaakt. Het zijn niet langer van die grote 'knotsen', maar zijn designproof geworden.

* Een ander voorbeeld. Apparaten in de stand-by stand blijven elektriciteit gebruiken. Dat is 10 á 15 procent van het stroomgebruik van dat apparaat. Met een stand-by killer zorg je er voor dat de PC of TV echt uitgaat na 10 seconden. Een stand-by killer bespaart gemiddeld zelfs twee keer zo veel stroom als een gemiddelde spaarlamp.

* Een laatste voorbeeld. Elektrische apparaten zoals mobieltjes moeten worden opgeladen. U en ik weten dat de afgelopen jaren het aantal mobieltjes explosief is toegenomen. En die mobieltjes moeten allemaal regelmatig opgeladen worden, wat heel veel energie kost. Door die opladers niet in het stopcontact te laten zitten bespaart de consument veel energie en dus euro's.
* Over euro's en consumentenverantwoordelijkheid gesproken. De stijgende energieprijzen tezamen met de zorg voor het milieu zijn de aanleiding voor deze pilot met een Energiebon.
* Ik ben erg blij dat Texel meedoet met de pilot van de Energiebon.
* In Texel gaan we kijken of mensen deze gratis Energiebon waarderen, energie-besparende apparaten kopen en daadwerkelijk gebruiken.

* Het enthousiasme waarmee de detailhandel van Texel meedoet geeft een goede voedingsbodem om deze pilot tot een succes te maken.
* De Energiebon heeft een waarde van 35 euro. Daarvoor kan men kiezen uit een lijst met apparaten die door de detailhandel is samengesteld. Energiebesparing kun je op allerlei manieren doen, dus er is uit van alles te kiezen.

* Radiatorfolie, thermostaat kranen, thermoskannen en natuurlijk veel spaarlampen zijn in de selectie opgenomen. Ik hoop dat veel huishoudens meedoen.

* Tegelijkertijd met deze proef wordt een proef uitgevoerd in Woerden met energieboxen. Consumenten mogen daar voor 100 euro gratis energiebesparende apparaten op een lijst uitzoeken. Ook Nuon start een proef. Bij die pilot krijgen huishoudens tezamen met de jaareindafrekening het aanbod om deze energie-besparende apparaten gratis te ontvangen.

* De resultaten van de drie pilots worden meegenomen bij de beslissing of een Energiebox of Energiebon aan alle Nederlandse huishoudens ter beschikking ge-steld kan worden.
* Tot slot. Ik wens Texel veel succes met deze pilot van de Energiebon. Ik hoop echt dat het een doorslaand succes gaat worden. Te beginnen in Texel, en hopelijk later een landelijke 'uitrol'.

* Dank u.