TenneT


Snel herstel stroomvoorziening na storing Duits net

06-11-2006 Zaterdagavond 4 november, kort na 22.00 uur, hebben in Europa en ook in Nederland stroomonderbrekingen plaatsgevonden. De onderbrekingen waren het gevolg van een samenloop van omstandigheden in het Duitse hoogspanningsnet.

In Duitsland zijn volgens planning omstreeks 21.40 uur twee 380 kV hoogspanningsverbindingen tijdelijk uit bedrijf genomen, om een groot schip doorgang te verlenen over de rivier de Ems. Onvoorziene elektriciteitsstromen hebben vervolgens op een of meerdere verbindingen overbelasting veroorzaakt. Hierdoor werd een groot aantal transportverbindingen in het Europese net uitgeschakeld.

In ons land is circa 400 MW (4% van het verbruik van die avond) tijdelijk afgeschakeld geweest. Dit is automatisch gebeurd in de netten van de regionale netbeheerders. Na een korte onderbreking zijn deze netten door de regionale netbeheerder weer ingeschakeld. Rond 23.00 uur was de normale toestand weer hersteld.

Wat gebeurde er?

Als gevolg van de samenloop van omstandigheden in het Duitse hoogspanningsnet verdeelde het Europese transportnet zich in delen met een (fors) overschot aan energie en gedeelten met een aanzienlijk tekort. Het Oostelijk gedeelte (het grootste deel van Duitsland, Polen, een deel van Oostenrijk en de landen van Centraal Europa) en het Zuidoostelijk deel (Balkan, Griekenland, Roemenië en Bulgarije) kenden een fors productieoverschot. Het Westelijk gedeelte (Nederland, België, Luxemburg, een deel van West-Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal) werd tevens geconfronteerd met een groot tekort.

Balans

Voor een goede werking van het Europees elektrisch transportsysteem moet er continu een balans zijn tussen vraag en aanbod. De landelijk netbeheerders in Europa herstellen het evenwicht op twee manieren: door de productie te verhogen (primaire reactie) en/of door de vraag te verminderen (belasting afschakelen). Nederland volgde de procedure die voor alle Europese landen geldt. In ons land vond op enkele plaatsen automatische belastingafschakeling (door te lage frequentie) plaats. Door automatische afschakeling werd voorkomen dat Europa volledig zonder stroom zou komen te zitten (black-out). In meerdere West-Europese landen hebben zich gelijksoortige tijdelijke stroomonderbrekingen voorgedaan die tot 23.00 uur hebben geduurd.

De UCTE, het samenwerkingsverband van de landelijke netbeheerders van het vaste land van Europa, stelt o.l.v. TenneT-er Gerard Maas, en tevens voorzitter van de Steering Committee, een onderzoek in naar de loop van de gebeurtenissen , oorzaak, gevolgen, genomen acties en eventuele maatregelen ter voorkoming van herhaling.