Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (06/11)

OOSTERHOUT NB, 6 november 2006

Succes voor SMS-Alert

WAALWIJK: Inzet van SMS-Alert leidde een paar uur na de inzet al tot een succes. Zondagmiddag 5 november meldde familieleden de vermissing van een 57-jarige Waalwijker bij de Waalwijkse politie. De man was enkele dagen daarvoor in overspannen toestand vertrokken met onbekende bestemming. Voor de politie was dit reden om zondagmiddag om 17.20 uur een SMS-Alert bericht te verzenden in Waalwijk. In totaal kregen 6.134 deelnemers aan SMS-Alert het opsporingsbericht. Eén van de ontvangers van het sms-je herkende in s-Hertogenbosch de vermiste man aan de hand van het signalement. Hij zag de man zondagavond om 20.00 uur in de binnenstad van s-Hertogenbosch en waarschuwde de politie. Agenten stelden vast dat het daadwerkelijk om de vermiste man ging en verzorgden opvang voor hem. De ongeruste familieleden konden daarna door de Waalwijkse politie gerust gesteld worden. Om 21.15 uur verstuurde de politie alle ontvangers van het eerste bericht een nieuw SMS-Alert bericht over de goede afloop van de zaak, waarbij iedereen bedankt werd voor zijn/haar medewerking.

Paard uit wei gestolen

DONGEN: De politie heeft van een 31-jarige vrouw uit Dongen een aangifte van diefstal van haar paard opgenomen. Op zondag 5 november 2006, omstreeks 17.00 uur, zag zij de Shetlander nog in de wei staan, bij haar woning aan de Breedstraat. Op maandag 6 november 2006, omstreeks 07.30 uur, zag ze dat haar pony weg was uit het weiland. Het gaat om een merrie, van 90 cm hoog en geboren in 1999. Het dier luistert naar naam Okee, is voorzien van een lange volle staart en heeft al wintervacht. De politie heeft direct ook de politie van Hedel geïnformeerd, waar vandaag een paardenmarkt werd gehouden

Inbraken in Oosterhout

OOSTERHOUT: De politie onderzoekt een inbraak aan de Beneluxweg, waarbij de daders vermoedelijk gebruik maakten van een vuurwerkbom. Op maandag 6 november 2006 omstreeks 01.30 werd een luide knal gehoord bij een winkelpand. Uit onderzoek bleek dat er een ruit gesprongen was. Door de ontstane opening zijn de nog onbekende daders het pand binnen gegaan. Wat er exact gestolen is, is nog niet bekend. Het lijkt erop dat de buit minimaal is.

Eerder op de avond werd ook ingebroken in een bedrijfspand aan de Beneluxweg. Bij die inbraak kwamen de daders binnen door een raam te vernielen. Uit het kantoorgedeelte verdween vervolgens computerapparatuur.

Een computer werd ook buitgemaakt bij een inbraak in een schoolgebouw aan de Nassaustraat. Ook hier vernielde de dader een ruit om binnen te komen. Daarna trad trouwens het inbraakalarm in werking, waaruit op te maken valt dat de inbraak rond 04.15 uur gepleegd werd.

Bij een inbraak in een kantoorwinkel in winkelcentrum Zuiderhout verdween een hoeveelheid tabaksartikelen. De inbraak vond plaats tussen zaterdag 4 november 2006 17.30 uur en maandag 6 november 2006 04.45 uur. Om binnen te komen forceerde de dader het slot van de toegangsdeur van het winkelpand.

Agenten onderscheppen illegaal vuurwerk

GIESSEN: Agenten zagen zondagavond 5 november vier personenautos staan op de Industrieweg, waarvan de inzittenden zich verdacht gedroegen. Eén van de autos ging er met gedoofde lichten en hoge snelheid vandoor. Het lukte de agenten om deze auto te onderscheppen. De reden van de vlucht was snel duidelijk. In de auto vond de politie namelijk 8,5 kilo vuurwerk, afkomstig uit België. Het ging om een zogenaamde Chinese rol en 317 Thunder Crackers. In Nederland valt dat onder niet-toegestaan vuurwerk. De twee inzittenden van de auto werden gearresteerd. Het gaat om een 19-jarige vrouw uit Rijswijk (NB) en een 18-jarige man uit Andel. Het vuurwerk is in beslag genomen en tegen het duo is proces-verbaal opgemaakt.

Invoer van vuurwerk uit het buitenland door particulieren is niet toegestaan. Vuurwerk mag namelijk alleen gekocht worden bij de erkende vuurwerkhandelaren in Nederland. Op die manier kan de overheid de verkoop van gevaarlijk vuurwerk tegengaan. De politie is ook dit jaar al begonnen met de bestrijding van illegaal vuurwerk en de mensen die daarin handelen of vroegtijdig aan het afsteken zijn. Legaal vuurwerk mag dit jaar pas op 28, 29 en 30 december worden gekocht. De koper moet minimaal 16 jaar oud zijn. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Schennispleger actief

KAATSHEUVEL: Een inwoonster van Kaatsheuvel maakte melding van een schennispleger. Ze werd maandagmiddag 6 november rond 12.30 uur ongewild geconfronteerd met een exhibitionist. Dat gebeurde aan de Binnenvaert in Kaatsheuvel. De man liet zijn broek zakken en toonde zijn geslachtsdeel. Op basis van de melding stelt de politie een nader onderzoek in, met het doel om de identiteit van de nog onbekende dader te achterhalen.

Brom effe normaal nu ook in Dongen van start

DONGEN: In Dongen is het project Brom effe normaal van start gegaan. Het project is speciaal gericht op het verkeersgedrag van jeugdige brommer- en scooterrijders tot 18 jaar. Het project draait al een aantal maanden met veel succes in de naburige gemeente Gilze en Rijen. Ook in Geertuidenberg, Drimmelen en Tilburg hebben het project omarmd.

Uniek is dat de politie hierbij samenwerkt met de gemeente, het openbaar ministerie en Bureau Halt. Dat gebeurt door voorlichting, extra controles en door het opleggen van een alternatieve werkstraf en leerstraf, gecombineerd met een goede voorlichting. Dit alles onder het motto Brom effe Normaal !

Politiecontroles:
De burgemeester brengt alle jongeren van 16 en 17 jaar in Dongen én hun ouders in een brief op de hoogte van Brom effe Normaal. De gemeente verzorgt daarnaast de regierol over het project. De politie gaat vervolgens streng controleren op het gedrag van de bromfietsjeugd. Bij een overtreding krijgen de jongeren de kans om te kiezen voor een straf bij Bureau Halt. Zij kunnen ook kiezen om naar Justitie te gaan maar de eis van het openbaar ministerie zal dan een beduidend hoger zijn dan de jongere bij Bureau Halt zou krijgen.

Halt-verwijzing bij verkeersovertreding:
De agent verwijst de jongere naar Bureau Halt als de jongere tussen de 12 en 17 jaar en zijn/haar ouders positief staan tegenover de verwijzing naar Halt. Dat kan voor misdragingen als het opvoeren van het motorvermogen, onverzekerd rijden, het niet dragen van een helm of crossen in een plantsoen of een andere algemene verkeersovertreding op de brommer of scooter.
Als een jongere kiest voor de Halt-afdoening ontvangt hij/zij een uitnodiging om samen met de ouders bij Halt op gesprek te komen. Een belangrijk onderdeel van dit gesprek is de verantwoording die de jongere én de ouders voor het verkeersgedrag van de jongere dragen. De Halt-medewerker maakt afspraken over wanneer de jongere gaat werken en wanneer de zogenaamde leerstraf gevolgd wordt.
Als een jongere zich goed aan alle gemaakte afspraken heeft gehouden, stuurt Halt na afloop een positief bericht naar de politie. De politie seponeert vervolgens de zaak en daarmee is de Halt- procedure afgerond. Seponeren houdt in dat een jongere niet langer als verdachte geregistreerd staat in het systeem van Justitie. Bij een niet positieve afronding maakt de politie alsnog proces verbaal op. De eis van het openbaar ministerie zal dan een hogere straf omvatten dan de jongere bij Bureau Halt kreeg.

Doelstelling van Brom effe Normaal:
De doelstellingen van het project zijn drieledig:
Ten eerste het verhogen van de veiligheid door het terugdringen van het aantal verkeersovertredingen.
Ten tweede het terugdringen van overlast van het rijgedrag door bromfietsen en de daarbij behorende geluidsoverlast.
Derde onderdeel van de doelstelling is het verhogen van het normbesef van jongeren en hun ouders. Dat gebeurt door jongeren (12 t/m 17 jaar) te wijzen op het gevaar en de overlast die het rijden op een bromfiets kan veroorzaken en het confronteren van de ouders confronteren met de gevolgen van het gedrag van de jongeren.

Politie vindt gestolen auto terug door tracking-systeem

NIEUWENDIJK / HOOGE ZWALUWE: Maandagochtend meldde een inwoner van Nieuwendijk dat er was ingebroken in zijn woning. Bij de inbraak werden de autosleutels van zijn BMW buitgemaakt, waarna de inbrekers ook de auto meenamen. Wat ze niet wisten is dat de auto uitgerust was met een tracking-systeem. Dankzij een ingebouwde GPS-zender kan via de satelliet de auto gelokaliseerd worden. De auto is dan ook terug gevonden in Hooge Zwaluwe. Het voertuig stond netjes geparkeerd in een parkeervak aan de Hoef in Hooge Zwaluwe. In zowel Nieuwendijk als in Hooge Zwaluwe stelt de politie een buurtonderzoek in, met de hoop aanvullende informatie te verkrijgen over de nog onbekende daders.

Auteur: Jeroen Steenmeijer