Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

De Jonge Akademie breidt uit tot zestig leden

De Jonge Akademie heeft er tien nieuwe leden bij. Het zijn onderzoekers uit alle disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen, en nog geen tien jaar gepromoveerd zijn. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in aanraking brengen met collega's uit vakgebieden buiten hun specialisme. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke conferenties, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's, en wil met name basis- en middelbare scholieren enthousiast maken voor de wetenschap.

Een commissie met leden van De Jonge Akademie en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Nieuwe leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af. De DJA heeft in 2007 zestig leden. Opvallend is dat dit jaar zes van de tien nieuwe DJA-ers oorspronkelijk uit het buitenland komen.

De nieuwe leden van De Jonge Akademie zijn:

Dr. Reuven Agami (moleculaire biologie, Nederlands Kanker Instituut) Reuven Agami (1965) doet onderzoek naar de behandeling van kanker. Bestraling en chemotherapie doden kankercellen dankzij een ingenieus raderwerk van eiwitten. Agami bekijkt dit mechanisme systematisch, ontwikkelt nieuwe technologieën, en draagt daarmee bij aan een betere behandeling van kankersoorten die na behandeling weer terugkomen. Bij het NKI leidt hij sinds 2001 zijn eigen researchgroep. In 2004 won hij de EURYI Award voor de beste Europese jonge onderzoekers.

Dr. Bernet M. Elzinga (klinische en gezondheidspsychologie, Universiteit Leiden)
Bernet Elzinga (1970) combineert verschillende disciplines in haar onderzoek naar de invloed van stress op cognitieve functies, zoals het geheugen. Elzinga is van huis uit experimenteel en klinisch psycholoog, psychotherapeut en filosoof. Haar werk is interdisciplinair van karakter. Ze werkt veel samen met filosofen, psychologen en therapeuten.

Dr. Pascal Fries (neurowetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen) Pascal Fries (1972) houdt zich bezig met de menselijke waarneming: de rol van ritmische synchronisatie bij interactie tussen hersencellen, en hoe de hersenen gedrag in gang zetten.
Hij ontving dit jaar de EURYI Award als een van de vijfentwintig beste Europese onderzoekers. Zijn team gaat onderzoek doen naar de communicatie tussen hersencellen en dan met name de zenuwcellen: neuronen.

Dr. Amina Helmi (astronomie, Rijksuniversiteit Groningen) Amina Helmi (1970) heeft een baanbrekend proefschrift geschreven waarin de geschiedenis en het ontstaan van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons Melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en bedrijft dus een soort astroarcheologie. Helmi, Argentijnse van geboorte, is actief in allerlei internationale netwerken.

Dr. Kofi A.A. Makinwa (elektrotechniek, Technische Universiteit Delft) Kofi Makinwa (1964) heeft voor hij zijn wetenschappelijke carrière begon eerst tien jaar in de industrie gewerkt, bij Philips Research. Hij heeft gewerkt aan interactieve displays (waarop geschreven kan worden), aan handschriftherkenning en aan magnetische en optische recorders, zoals de eerste DVD-spelers. In 2005 verwierf hij tijdens het STW-symposium 'Van Wetenschap tot Innovatie' met zijn presentatie 'Ontwikkeling van een slimme windsensor' de titel Simon Stevin Gezel.

Dr. Ariana Need (sociologie, Radboud Universiteit Nijmegen) Ariana Need (1969) doet sociologisch onderzoek naar uiteenlopende terreinen als de ontkerkelijking, kiesgedrag, onderwijs en arbeidsmarkt. Met een VIDI-subsidie van NWO doet ze momenteel onderzoek naar morele dilemma's rond zwangerschap en geboorte. Need heeft in 2001 de website maatschappijleerwerkstuk.nl voor leerlingen van het VWO opgezet en beheert deze nog steeds.

Dr. Mihai G. Netea (medische wetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen)
Mihai Netea (1968) hoort als internist/biomedisch onderzoeker tot de top met zijn onderzoek naar aangeboren afweer en weerstand tegen infecties. Netea heeft op dit gebied internationale faam, onder andere door zijn publicaties in Nature en PNAS . In 2005 werd een van zijn artikelen over immunologie het meest geciteerd. De schimmel Candida albicans is de vierde meest belangrijkste oorzaak van bloedvergiftiging. Netea onderzoekt hoe het afweersysteem van de mens Candida in de bloedbaan kan herkennen en elimineren.

Dr. Asghar A. Seyed-Gohrab (Perzische taal en cultuur, Universiteit Leiden)
Asghar Seyed-Gohrab (1968) heeft naast zijn indrukwekkende wetenschappelijke werk op het gebied van de Perzische literatuur geprobeerd om belangstelling te wekken voor alle mogelijke aspecten van de Iraanse en Perzische cultuur. Het belangrijkste onderwerp waar Seyed-Gohrab zich mee bezighoudt, is de Perzische poëzie, die hij ook vertaalt. Seyed-Gohrab heeft net met VENI-geld een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen raadsels in lyrische gedichten en metaforen.

Dr. ir. Marc Strous (microbiologie, biotechnologie, Radboud Universiteit Nijmegen)
Marc Strous (1971) was in 1999 een van de ontdekkers van de anammoxbacterie, die voorkomt in de oceanen en een belangrijke bijdrage levert aan de stikstofkringloop op aarde. Strous zorgde voor een aantal wetenschappelijke, maar ook technische doorbraken: zo wordt de anammoxbacterie in Rotterdam al toegepast in de waterzuivering. Momenteel onderzoekt hij de micro-organismen die gereduceerd methaan kunnen afbreken. Een dergelijk proces kan van invloed blijken op het broeikaseffect op deze planeet.

Dr. ir. Wilfred G. van der Wiel (natuurkunde, Universiteit Twente) Wilfred van der Wiel (1975) doet onderzoek in de nano-elektronica, en bekijkt hoe de miniaturisatie allerlei nieuwe fenomenen en toepassingen met zich meebrengt in de elektronica. Hij werkte enkele jaren in Japan, en leidt nu als 31-jarige het
nano-elektronicaprogramma bij de onderzoekschool MESA+.

De nieuwe leden van DJA worden op 27 maart 2007 officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam.
Meer over de activiteiten van DJA en een volledige ledenlijst, vindt u op www.knaw.nl/dja.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl