Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
6 november 2006
Bedrijven tevreden over Verzuimsteunpunt Meubelindustrie
Meubelfabrikanten geven de dienstverlening van het Verzuimsteunpunt Meubelindustrie een 7,9. 100% van de respondenten beveelt het Verzuimsteunpunt aan bij collega-bedrijven. Dat blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek dat het Arboconvenant Meubelindustrie heeft uitgevoerd. De sociale partners hebben het Verzuimsteunpunt opgericht om bedrijven beter te kunnen begeleiden bij hun verzuim- en reïntegratiebeleid.
Sinds 1 oktober 2005 heeft de meubelindustrie een eigen Verzuimsteunpunt, dat werkgevers en werknemers praktische ondersteuning biedt bij verzuim, van ziekmelding tot reïntegratie.
Na een jaar is onderzocht wat de bedrijven in de branche vinden van de dienstverlening.
Waardering telefonische contacten
Uit tabel 1 blijkt het volgende. De score op de vijf aspecten van het telefonisch contact met het Verzuimsteunpunt laat zien dat gemiddeld 92% van de werkgevers (zeer) tevreden is. Op geen enkel aspect is ontevreden of zeer ontevreden gescoord.
Bruikbare adviezen
Gemiddeld 75% van de bedrijven vindt de adviezen van het Verzuimsteunpunt toegesneden op de specifieke bedrijfssituatie en toepasbaar in de praktijk. 65% is (zeer) tevreden over de bijdrage van het Verzuimsteunpunt aan de terugkeer van de verzuimende werknemer.
Het Verzuimsteunpunt heeft veel kennis van de meubelindustrie en kan zich daardoor goed inleven in de situatie van de klant.
Werkwijze
Bij de verzuimbegeleiding vanuit het Verzuimsteunpunt zijn de casemanagers het eerste aanspreekpunt voor werkgever en werknemer. Zij zorgen voor individuele ondersteuning en oplossingsgerichte advisering, zonodig met assistentie van een arbeidsdeskundige. Dit betekent dat een bedrijfsarts alleen wordt ingezet als medisch advies nodig is. Uit de antwoorden in tabel 2 blijkt dat bedrijven zeer tevreden zijn over deze werkwijze.
Maatwerk
Deze resultaten bewijzen dat de branche goed op weg is met maatwerk in verzuimbegeleiding. Het Verzuimsteunpunt Meubelindustrie is voor en door de branche speciaal opgezet om dit maatwerk te kunnen leveren. Inmiddels maken daar zo'n 125 bedrijven gebruik van.
De leerpunten die zijn genoemd betreffen de afstemming met de bedrijfsarts en het functioneren van de verzekeraar. Het Verzuimsteunpunt gebruikt deze informatie om de dienstverlening verder te verbeteren. In de toekomst wordt ook de klanttevredenheid onder werknemers gepeild.
Opzet onderzoek
De steekproef betrof 44 bedrijven die recent ervaring hebben opgedaan met het Verzuimsteunpunt, namelijk door begeleiding bij een verzuimgeval in het eerste halfjaar van 2006. De response op de vragenlijst (via internet) was 37%.
Arboconvenant Meubelindustrie
Het Arboconvenant Meubelindustrie is een initiatief van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de werkomstandigheden in de bedrijfstak te verbeteren. Doelstellingen zijn minder fysieke belasting, minder blootstelling aan oplosmiddelen, een VOS-scan bij een groot aantal bedrijven en 10% minder WAO-instroom en minder langdurig ziekteverzuim. Gewoon DOEN is het motto van de voorlichtingscampagne.
Het Verzuimsteunpunt Meubelindustrie is een initiatief van het Arboconvenant. Achmea Mens en Werk verzorgt de dienstverlening, in nauwe samenwerking met de arbodiensten Arbo Unie, ArboNed en Achmea Arbo.
Einde persbericht
Bijlagen:
Tabel 1
Tabel 2
---
Ingezonden persbericht