Unicef
Oost-Timor: muren als boodschappers 06 november 2006, Dili - De 14-jarige Elio Da Costa doet een paar stappen achteruit om zijn werk te keuren. Nog een paar streken met zijn kwast en dan is het af. Elio heeft boodschappen over vrede en geweldloosheid op de muren van de Sint Jozef-begraafplaats geschilderd. In Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, is het sinds het voorjaar al onrustig en het is te hopen dat de slogans van Elio een beetje helpen.
Kinderen in de Oost-Timorese hoofdstad Dili beschilderen muren met boodschappen tegen geweld. Foto: Unicef Oost-Timor/2006/Francis Kinderen in de Oost-Timorese hoofdstad Dili beschilderen muren met boodschappen tegen geweld. Foto: Unicef Oost-Timor/2006/Francis
Naast de begraafplaats ligt het opvangkamp waarin Elio met zijn familie al zes maanden woont. In april en mei ontstond er in Dili politieke onrust; tijdens uitbarstingen van geweld werden duizenden huizen beschadigd of verwoest. In de stad heerst nog steeds een gespannen sfeer. Bendes voeren oorlogen met elkaar en Elio durft niet meer naar school. De meeste scholen in Dili zijn in september weer open gegaan, maar veel kinderen blijven uit angst voor het geweld thuis.
Kinderen worden betrokken bij geweld Bij het kamp en de begraafplaats is het gebouw van het Forum Comunicações Juventude (FCJ) te vinden, een organisatie die sinds 2001 door Unicef wordt gesteund. Het FCJ helpt straatkinderen door hen te beschermen tegen geweld en misbruik en nu het in Dili zo onrustig is, is die taak des te belangrijker geworden. Veel kinderen en jongeren worden namelijk betrokken bij het straatgeweld.
Foto: Unicef Oost-Timor/2006/Francis Foto: Unicef Oost-Timor/2006/Francis
Dat gebeurt zelfs letterlijk voor de deur van het FCJ; op de begraafplaats worden bende-oorlogen uitgevochten en de leden gebruiken het centrum om zich er tijdens of na gevechten te verstoppen of om er op adem te komen. Maar in het centrum is geen plaats voor geweld, wel voor vrede en verzoening. Daarom kwamen medewerkers van het FCJ op het idee om de muren rond het centrum te beschilderen met vredelievende boodschappen. Door kinderen als Elio hierbij te betrekken, kan hopelijk worden voorkomen dat ook zij zich aansluiten bij de bendes van Dili.
De muren staan nu vol kleurige boodschappen als 'Stop het geweld' en 'De cultuur van Oost-Timor is er een van vrede en niet van oorlog'. "Ik hoop dat mensen deze boodschappen zien en ophouden met vechten," zegt Elio.