SP schildert kunstwerk tijdens Finale-Feest
P E R S U I T N O D I G I N G
SP en Platform Amateurkunst voor een creatief Nederland
Schilder mee met de SP!
Betreft: Kunst tijdens SP Finale-Feest
Locatie: Burger's Zoo, Antoon van Hooffplein 1, Arnhem Tijd: Zondag 5 november, 11.30 uur tot 17.00 uur
Utrecht, 2 november 2006
Op zondag 5 november zullen SP-leden tijdens het Finale-Feest van de verkiezingscampagne gezamenlijk een groot kunstwerk maken, dat bestaat uit honderden kleine schilderijen. Het kleurrijke schilderij zal na de verkiezingen overhandigd worden aan de formateur. Hiermee zal SP-lijsttrekker Jan Marijnissen aangeven dat actieve kunstbeoefening een grote maatschappelijke meerwaarde heeft en daarom een plaats op de politieke agenda verdient. Tijdens de SP-dag worden de aanwezigen gestimuleerd hun creativiteit de vrije loop te laten tijdens verschillende workshops schilderen, percussie en musical. De SP werkt hier samen met het Platform Amateurkunst (PAK), dat onlangs een manifest heeft aangeboden aan de Tweede Kamer met een pleidooi voor een actieplan creativiteitsontwikkeling.
Het PAK heeft onlangs het manifest Kunst-goed om te doen! aangeboden aan de Tweede Kamer. Het manifest pleit voor het instellen van een nationaal programma creativiteitsontwikkeling waarin de verschillende aspecten van actieve kunstbeoefening samen komen, onderzoeken gecoördineerd worden en beleid wordt geformuleerd. Actieve kunstbeoefening heeft, naast een persoonlijk belang, ook maatschappelijk meerwaarde: het zorgt voor maatschappelijke cohesie, stimuleert integratie en bevordert het bruto nationaal geluk. Daarnaast heeft de sector ook een grote economische waarde. Het manifest wordt ondersteund door enkele beeldbepalende personen, zoals onder andere Elco Brinkman, Hans Brouwer, Jerney Kaagman, Joop van den Ende, Steven van Eijck, Arjo Klamer, Thomas Rosenboom, Martijn Sanders, Cees van Twist en Ad Verbrugge. Het manifest is te vinden op
Het Platform Amateurkunst bestaat uit vijf landelijke ondersteuningsinstellingen voor de diverse disciplines van amateurkunst: De Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), Theaterwerk NL, Unisono (voor amateurmuziek) en de Stichting Schrijven. Het PAK ondersteunt en adviseert amateurverenigingen en koepels, kunstinstellingen en opleidingen, kaders en professionals die amateurkunstenaars begeleiden. Kernpunten in het beleid zijn kwaliteit, ontwikkeling en de maatschappelijke rol van de amateurkunst in het algemeen én van de afzonderlijke kunstdisciplines.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht