Moederleed door abortus verdient veel meer aandacht
'S-HERTOGENBOSCH, 20061104 -- Abortus lijkt voor velen een simpele medische ingreep, zonder grote risico's, die wordt ondergaan om een zwangerschap af te breken om zodoende een probleem van de ouders op te lossen. Dat ze door deze ingreep ook hun kind verliezen en dat er wel degelijk risico's aan kleven wordt veelal pas na de abortus duidelijk. Hoe komt het, dat men zo onvoldoende is ge?nformeerd?
In ons land rust een taboe op het leed dat abortus met zich mee brengt (zie ook Abortus voorgoed voorbij? Riemslagh en Vanmechelen p36). Over de pijn en het verdriet als gevolg van abortus hoor je niet te praten en de omgeving en de samenleving helpen dit taboe in stand te houden omdat het pijnlijk wordt gevonden met betrokkenen te praten over abortus, en het daarom vaak niet gebeurt. Het gevolg laat zich raden. Omdat er weinig over de gevolgen van abortus gesproken en geschreven wordt beschikken veel mensen niet over de nodige objectieve informatie hierover.
Daarom wordt abortus door velen gezien als de enige oplossing voor een ongeplande zwangerschap, en alternatieven zoals het houden van het kind, hulp bij de opvoeding of adoptie worden heel vaak niet besproken en niet overwogen. (zie ook evaluatierapport Wet afbreking zwangerschap p115,135,152,189)
Bij een abortus wordt de gesloten baarmoederhals met geweld geopend om het ongeboren kind en de nageboorte op een kunstmatige manier te verwijderen. Bij deze ingreep verliest het ongeboren kind zijn leven en kan het bij de moeder veel leed veroorzaken.
Ondanks dat het oppervlakkig gezien lijkt mee te vallen, laat abortus diepere gevoelens achter, "steevast van intense pijn, betrokken verlies en een gevoel van vereenzelviging met het ongeboren kind". (Abortion. questions+answers by Dr.and Mrs Willke, p126)
Onderzoek heeft aangetoond dat 15% van de moeders die een abortus hebben ondergaan te maken krijgen met het `na abortus syndroom', de verwerking van emotioneel en psychologisch leed. (Abortion. questions+answers, p134.)
Ook het gevoel van eigenwaarde en het rechtvaardigheidsbesef van de moeders kan door een abortus worden aangetast.
Mogelijke fysieke complicaties die bij een abortus, uitgevoerd door een zeer ervaren medicus, kunnen optreden zijn bijvoorbeeld infectie, bloedingen, perforatie van de baarmoeder, of bloedstolling-stoornissen. (Winkler Prins Encyclopedie) Bij minder ervaren aborteurs kunnen de complicaties uiteraard ernstiger van aard zijn.
Het risico van onvruchtbaarheid onder vrouwen met tenminste ??n abortus is 3-4 maal groter dan die van vrouwen die geen abortus ondergingen.
Dr. Bohumil Stipal de Czechoslowaakse waarnemend minister van gezondheid verklaarde:"Ongeveer 25% van de vrouwen die hun eerste zwangerschap hebben afgebroken zijn kinderloos gebleven."
Het grote aantal baarmoederhals-beschadigingen door abortus heeft het aantal miskramen met 30-40% verhoogd.
Door abortus is er een verdubbeling van het aantal miskramen na anderhalve maand zwangerschap. (www.pregnantpause.org/safe/complic.htm)
De stichting Referendum voor het Ongeboren Kind in 's-Hertogenbosch houdt een Landelijke Petitie-campagne voor het Ongeboren Kind. Het doel van deze campagne is: enerzijds, het geven van informatie over het ongeboren kind, abortus en de gevolgen hiervan voor de moeders; anderzijds, om met de medewerking van het Nederlandse volk een overweldigend aantal petities (verzoekschriften) in te dienen bij de Tweede Kamer, wat er toe zal leiden dat de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt ingetrokken.
Door het intrekken van deze wet krijgt het ongeboren kind weer wettelijk recht op leven.
Als het Nederlandse volk met deze landelijke campagne echt op komt voor het ongeboren kind zal deze een enorme toegevoegde waarde hebben, omdat de campagne door de overheid met groot respect behandeld zal worden en hierdoor ook het gedogen van abortus tot het verleden zal behoren. De stichting wil met deze campagne laten zien dat Nederland een `pro life natie' is. Daarvoor heeft zij ook uw handtekening nodig.
Voor meer informatie: de stichting Referendum voor het Ongeboren Kind, Postbus 2430 5202CK 's-Hertogenbosch, telefoon 073-6221622; e-mail: info@referendumongeborenkind.nl / www.referendumongeborenkind.nl
Met medewerking van de stichting voor Recht Zonder Onderscheid te Nijmegen.