Unicef



Madagaskar: voorbeeldfunctie op het gebied van hiv- en aidspreventie

03 november 2006, Maraoambihy, Madagaskar - In Madagaskar laten politieke leiders zich in het openbaar testen op hiv. Condooms zijn makkelijk verkrijgbaar. En de afgelegen gebieden worden bereikt met mobiele testteams. Geen van deze maatregelen wordt echter genomen omdat het aantal mensen met hiv zo hoog is.

Malagassische vrouwen en hun kinderen wachten op de uitslagen in een lokaal hiv-testcentrum. Het percentage hiv-besmettingen in Madagskar is een van de laagste in de landen beneden de Sahara. Foto: Unicef Madagaskar

Malagassische vrouwen en hun kinderen wachten op de uitslagen in een lokaal hiv-testcentrum. Het percentage hiv-besmettingen in Madagskar is een van de laagste in de landen beneden de Sahara. Foto: Unicef Madagaskar

Madagaskar heeft zelfs het laagste percentage hiv-besmettingen van alle landen beneden de Sahara. En de Malagasken lijken vastbesloten het virus geen kans te geven.

Tot dusver heeft de geïsoleerde ligging van Madagaskar ervoor gezorgd dat hiv relatief weinig voorkomt. Maar door de recente econonomische groei en de toename van het sekstoerisme en van prostitutie zou dat wel eens kunnen veranderen.

Bloedtest
Met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft president Marc Ravalomanana de strijd tegen hiv en aids hoog op de agenda gezet. "Als president heb je een voorbeeldfunctie", zegt hij in een reactie op zijn openbare hiv-test. "Daarom heb ik een bloedtest gedaan, om de mensen te laten zien dat dit de juiste manier is ."

De president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, heeft zich in het openbaar laten testen op hiv. Foto: Unicef Madagaskar De president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, heeft zich in het openbaar laten testen op hiv. Foto: Unicef Madagaskar

Goed voorbeeld doet volgen De actie van president Ravalomanana heeft andere politieke leiders ertoe aangezet zijn voorbeeld te volgen. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat de hiv-epidemie, die in de andere Zuid-Afrikaanse landen welig tiert, geen voet aan de grond krijgt in Madagaskar.

"Het is belangrijk om de hele bevolking alert te maken. Maar ook om duidelijk te maken dat je je niet hoeft te schamen voor een test", aldus burgemeester Savaka Ralison van Maroambihy.

De acties lijken hun vruchten af te werpen in Madagaskar. De bevolking is zich alom bewust van de ziekte en het condoomgebruik is hoog, zelfs in de armste gemeenschappen.

Samenwerken
President Ravalomana: "In Madagaskar ligt het percentage mensen dat besmet is met hiv onder de één procent. En dat willen we zo houden. Als we samenwerken met Unicef, Global Fund, de Wereldbank en de Europese Unie, ben ik ervan overtuigd dat dat gaat lukken."