MINDEF: Symbool van erkenning voor Dutchbat III

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Minister van Defensie Henk Kamp reikt op 4 december een bijzondere blijk van erkenning uit aan al het personeel dat deel uitmaakte van Dutchbat III. De draaginsigne Dutchbat III geldt als symbool van erkenning voor de ongeveer 850 militairen die in moeilijke omstandigheden naar eer en geweten hebben gefunctioneerd en ten onrechte gedurende langere tijd in een negatief daglicht zijn gesteld. Ter nagedachtenis van de gesneuvelde Dutchbat III militairen, Jeffrey Broere en Raviv van Renssen, wordt een plaquette geplaatst bij het Stoottroepenmonument 'Jan de Stoter' op de Johan Willem Frisokazerne te Assen.

Een groot aantal militairen heeft in de afgelopen jaren deelgenomen aan vredesoperaties in het voormalig Joegoslavië. In 1994 en 1995 hebben drie achtereenvolgende bataljons gediend in Srebrenica. Het derde bataljon, Dutchbat III, heeft door de val van de enclave en de dramatische gevolgen daarvan, ten volle de nasleep van deze missie moeten ondergaan. Duizenden Bosnische moslims zijn vermoord door de Bosnisch-Servische strijdkrachten na de inname van Srebrenica. Het is Dutchbat III jarenlang aangerekend dat men de enclave niet heeft kunnen beschermen. Het NIOD-rapport en de parlementaire enquête hebben uiteindelijk uitgewezen dat de verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd niet mag worden afgewenteld op de militairen.

Het Veteranen Instituut zet zich in voor optimale zorg en volwaardige maatschappelijke erkenning voor Nederlandse veteranen en ondersteuning van hun gezinsleden. Rechthebbenden op de draaginsigne worden op hun huisadres uitgenodigd. Aangezien de adresbestanden niet volledig up-to-date zijn, zal alle informatie ook beschikbaar zijn op de website van het Veteranen Instituut www.veteraneninstituut.nl en kan men zich daarop aanmelden. Het Veteranen Instituut in Doorn fungeert als centraal aanspreekpunt voor deze uitreiking.

De uitreiking van het draaginsigne Dutchbat III zal plaatsvinden op maandag 4 december 2006 op de Johan Willem Friso-kazerne in Assen.