Gemeente Tilburg

Datum
3 november 2006

Extra impuls voor Brede Schoolbeleid en schoolmaatschappelijk werk

Aanpak sociaal-emotionele problematiek en versterken zorgstructuur kind

De gemeente geeft de komende jaren een extra financiële impuls aan het Brede Schoolbeleid en schoolmaatschappelijk werk. Tot en met 2010 wordt per schooljaar

E 358.000,- besteedt aan het Brede Schoolbeleid en E 150.000,- aan schoolmaatschappelijk werk, bovenop de huidige budgetten. Dat heeft het college afgelopen dinsdag besloten. Wethouder Hugo Backx van Onderwijs- en Jeugdbeleid: "Met deze extra impuls willen we inzetten op de aanpak van de sociaal-emotionele problematiek die de afgelopen jaren is toegenomen in het primair onderwijs en willen we de zorgstructuur voor het kind versterken".

Onderwijsachterstandenbeleid

De gemeente ontvangt in het kader van Onderwijsachterstandenbeleid (OAB) per schooljaar een rijksbijdrage. Na bekostiging van voorschoolse educatie en schakelklassen resteert een vrije bestedingsruimte. De voorschoolse educatie bestaat uit educatieve programma's gericht op het voorkomen en bestrijden van onderwijsachterstanden bij (zeer) jonge kinderen in kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. In schakelklassen worden leerlingen in het basisonderwijs met een grote achterstand in de Nederlandse taal met behulp van effectieve methoden voorbereid op het (weer) deelnemen aan het reguliere onderwijs. De vrije bestedingsruimte zet het college van Tilburg in voor het Brede Schoolbeleid en schoolmaatschappelijk werk.

Per 1 augustus 2006 is het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) beëindigd en vervangen door het Onderwijsachterstandenbeleid (OAB). In het nieuwe OAB - dat een looptijd heeft van 1 augustus 2006 tot 1 augustus 2010 - zijn de verantwoordelijkheden van scholen, gemeenten en Rijk sterk geherdefinieerd. Scholen worden meer verantwoordelijk voor het bestrijden van onderwijsachterstanden.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19.


---- --