Ingezonden persbericht
Persbericht 27 oktober
Brains Unlimited
Hedendaagse verbeeldingen van het brein
Tentoonstelling, lezingen en performances in Scheltema
3 november t/m 7 januari
Het was Rembrandt die in 1656 als eerste een schilderij van hersenen maakte. In De anatomische les van Dr. Deijman schilderde hij de patholoog anatoom die een hersendissectie uitvoerde op een ter dood gebrachte crimineel. Hij was daarmee de eerste kunstenaar die hersenen als artistiek beeldmotief toepaste. Na Rembrandt waagde eeuwenlang geen enkele kunstenaar zich aan het brein als thema voor een kunstwerk. Tot eind vorige eeuw; de laatste jaren is de relatie tussen wetenschap en in het bijzonder hersenonderzoek en kunst zeer actueel.
Brains Unlimited speelt in op deze ontwikkeling en toont hedendaagse kunstenaars die, net als Rembrandt, hersenonderzoek als inspiratiebron gebruiken en met hun werk commentaar leveren op wetenschap. De tentoonstelling gaat niet over de nieuwste inzichten binnen het hersenonderzoek, maar over associatieve verbeeldingskracht. Een verrassende kritische tocht langs ons belangrijkste orgaan.
Scheltema vormt, als nieuw centrum voor actuele kunst waar de relatie tussen kunst en wetenschap in brede zin wordt onderzocht en gepresenteerd, voor Brains Unlimited de biizondere en zeer passende locatie. Maar Brains Unlimited speelt zich ook buiten af, met de Braincar van Olaf Mooij: een lijkwagen met daarop een gigantische hersenpan. De Braincar heeft twee levens: in het licht registreert de wagen stilstaand of rijdend zijn omgeving; in het donker komen de opgeslagen beelden als dromen te voorschijn. Tussen 3 november en 9 december gaat hij een film maken met Leidse CKV-leerlingen.
Deelnemende kunstenaars: Toine Horvers, Olaf Mooij, Koen Hauser, Merijn Bolink, Krien Clevis, Marc Claeijs, Remko Scha & Arthur Elsenaar, studenten Dutch Art Institute Enschede. Een aantal kunstenaars heeft speciaal voor deze tentoonstelling een installatie gemaakt.
Publicatie
Rob Zwijnenberg, hoogleraar Kunst en Wetenschap aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden, schreef een artikel over de verbeelding van ons brein, dat de aanleiding van deze tentoonstelling vormde. De publicatie van dit artikel, aangevuld met bijdragen over de deelnemende kunstenaars aan Brains Unlimited, verschijnt op 9 december 2006 tijdens het eerste Scheltema S5-weekend.
S5 Hersenspinsels
Op zaterdag 9 en zondag 10 december organiseren de gezamenlijke partners van Scheltema (Stedelijk Museum De Lakenhal, Universiteit Leiden, De VeenFabriek en Scheltema Horeca) een weekend lang performances, lezingen, voordrachten, ontmoetingen en bijzondere optredens van kunstenaars en wetenschappers over (de werking van) het brein. Dit eerste disciplinaire S5-weekend is gerelateerd aan Brains Unlimited en heeft als thema Hersenspinsels. Te zien zijn de performance Subway van Toine Horvers en Huge Harry van Remko Scha & Arthur Elsenaar.
Brains Unlimited kwam tot stand door medewerking van: Universiteit Leiden, Rob Zwijnenberg, John Heijmans, De VeenFabriek, Florian Goettke, Scheltema en dankzij ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Leiden.
Ingezonden persbericht