Ingezonden persbericht


S T I C H T I N G J A Z Z I N T E R N A T I O N A L R O T T E R D A M


Persbericht

Maandprogramma november 2006.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren-Venster VR 3 NOV, A DIFFERENT KIND OF BLUE #1: VLADISLAV DELAY + RAZ MESINAI

Actuele Jazz

Nieuwe geluiden, vertrouwde muziek

In deze nieuwe concertserie brengt Lantaren/Venster virtuoze instrumentalisten die jazz maken met behulp van software, midi en algoritmes. Een generatie musici die opgroeide met sampler, synth en drumcomputer maakt muziek met een zelfde vernieuwingsdrift en improvisatiezin als voor de jazztraditie kenmerkend is. Op deze eerste avond:

Vladislav Delay

De muziek van de experimentele drummer en elektronicus Vladislav Delay (1976) wordt internationaal geroemd om zijn fijnzinnigheid, ruimtelijkheid en bijzondere klank. De bescheiden Fin maakt elektronische muziek geïnspireerd door jazz en dub. Als invloeden noemt hij Tony Williams, Miles Davis en Charlie Haden. Delay trad op in Tate Modern en Centre Pompidou.

Raz Mesinai

Componist en geluidsalchemist Raz Mesinai (1973) groeide op tussen Jeruzalem en New York. Hij leerde zowel de ritmes van de bedoeïen als van de machine. Mesinai maakt onderdeel uit van de New Yorkse improvisatie-scene waar ook John Zorn en Mark Feldman toe behoren. Onder de naam Badawi heeft hij dub en percussiemuziek uitgebracht. Onder zijn eigen naam maakte hij in opdracht van het Lincoln Center het stuk String Quartet (For 4 Turntables). En voor The Kitchen componeerde hij de opera Myth of Nations. Lantaren/Venster, aanvang 21:00 uur. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren-Venster

ZA 4 NOV, MARC RIBOT'S SPIRITUAL UNITY FEATURING HENRY GRIMES

Marc Ribot, gitaar
Roy Campbell, trompet
Henry Grimes, bas
Chad Taylor, drums
De Amerikaanse gitarist Marc Ribot, die onder andere speelde met John Zorns Electric Masada, Elvis Costello en Tom Waits, heeft een heel kenmerkende, eigen stijl: droog, tegendraads en altijd origineel. Marc Ribots Spiritual Unity is een fantastische livegroep met vier grootheden uit de internationale muziekscene, die samen op zoek gaan naar het toppunt van hun muzikale kunnen. Een liveset van Spiritual Unity is een onvergetelijke, intense ervaring. Gastmuzikant is de onsterfelijke topbassist Henry Grimes (1935). Lantaren/Venster, aanvang 21:00 uur. Toegang 15 euro. Met reductie 13 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren-Venster ZA 11 NOV, OREGON

Eenmalig optreden in Nederland!

Ralph Towner, akoestische en klassieke gitaar
Paul McCandless, oboe, Engelse hoorn
Glen Moore, bas
Mark Walker, drums
Het legendarische Oregon werd in 1970 gevormd door gitarist Ralph Towner. Oregon vermengt folk, etnische en klassieke muziek en werd met die unieke stijl een sleutelband in de jazzmuziek gedurende jaren zeventig en tachtig. Na de tragische dood van Colin Walcott in 1984 is de band een tijdje uit elkaar gegaan. Oregon is hervormd in 1987 met Trilok Gurtu als vervanger. Met deze nieuwe bezetting maakte Oregon twee albums. Gurtu verliet de band in 1992. Oregon is nu weer helemaal terug met de jonge Mark Walker op drums. Lantaren/Venster, aanvang 21:00 uur. Toegang 17 euro. Met reductie 15 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren-Venster ZA 18 NOV, YURI HONING: WIRED PARADISE
Yuri Honing, tenor- en sopraansaxofoon
Frank Möbus, gitaar
Paul Jan Bakker, gitaar
Tony Overwater, basgitaar
Joost Lijbaart, drums
Grenzeloos, tijdloos en vol passie: de nieuwe band van Yuri Honing ademt mystiek. Op de debuut-cd Temptation komt de wereld op je af: de wereld van andere culturen, de wereld van weleer en van vandaag. Twee belangrijke nieuwe invloeden bepalen het klankbeeld van Wired Paradise: harmonie en elektriciteit, binnengebracht door de opmerkelijke Duitse gitarist Frank Möbus. Inmiddels is de groep uitgebreid met de Nederlandse rockgitarist Paul Jan Bakker, bekend van o.a. Kane en Anouk. Bakker voegt niet alleen extra harmonie toe, maar hij weet ook rock te integreren in de sound van de groep. Lantaren/Venster, aanvang 21:00 uur. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Evenaar Do 2 NoV, Ronald Snijders extended band
Caribische/Afrikaanse/Jazz
Ronald Snijders, fluit en zang
Robby Alberga, gitaar
Yerman Aponte Bermudez, bas
Clark Snijders, drums
Kees Adolfsen, trombone
Joe Rivera, trompet
Margreet Busstra, saxofoon
Cherish Snijders, kawina drum/ percussie
Chantal Snijders, skratyi drum/ percussie
Robby Faverey, shakers/ percussie
Mark Milan: pianoIcatya Sedney, dans
Grenzeloze nieuwe muziek van Ronald Snijders (1951, Paramaribo, Suriname), de meest swingende musicus in Nederland, met uitstapjes naar Amerikaanse grooves en Afrikaanse, Caribische en Braziliaanse swing. Muziek met talrijke ritmische ingrediënten waarop swingende thema's en boeiende improvisaties zijn gebouwd. Omdat Ronald Snijders culturen met elkaar verbind werd hij in 2001 de Ridder in de orde van Oranje-Nassau en ontving hij de Surinaamse ridderorde van de gele ster. Let op: met dans en dansbaar! De Evenaar, aanvang 20.15 uur. Toegang 12 euro. Met reductie 10 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Evenaar Do 9 NOV, carlama orkestar
Balkan/Improvisatie
Akos Laki, sopraansax en tenorsax
Steven Kamperman, altsax
Stanislav Mitrovic, altsax, tenorsax
Henk Spies, bassax
Sebastian Demydczuk, percussie
Behsat Üvez, percussie
De Servische muzikantenterm Carlama (spreek uit: Tsjarlama) verwijst zowel naar een bepaald soort wilde dans als naar een 'uitbundig feest'. De musici combineren de rijke Servische brassbandtraditie met ritmes en melodieën uit de hele Balkanregio, resulterend in een dampende mix, waarin improvisatie een grote rol speelt. Let op de bezetting van deze groep; naast percussie is bijna de hele saxofoonfamilie vertegenwoordigd. Het resultaat doet denken aan een verrassende kruising tussen Fanfara Ciocarlia en het World Saxophone Quartet. Jagende ritmes, duizelingwekkende trillers, verzengende ballades en een flinke dosis humor spelen de hoofdrollen in deze formatie. De Evenaar, aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Evenaar Do 16 NOV, nansika
Zuid Afrikaans/Jazz
Sean Bergin, sax en pennywhistle
Victor de Boo, slagwerk
Leo Bouwmeester, piano
Franky Douglas, gitaar
Jacko Schoonderwoerd, contrabas
Als uitgangspunt voor deze band neemt Sean Bergin (Durban, Zuid Afrika), de muziek van beroemde Zuid-Afrikaanse musici, zoals Abdullah Ibrahim, Dudu Pukwana, Mongezi Feza, Winston Ingozi en Johnny Dyani, die hij combineert met fragmenten van zijn eigen composities, waardoor er andere ritmes en toonsoorten ontstaan. Het oorspronkelijke stuk valt hierdoor niet onmiddellijk te herkennen en dat roept de vraag op hoe-heet-dit-nummer-ook-al-weer? Of wel: `Nansika', het Xhosa (Zuid-Afrikaanse taal) voor hoe-heet-het-ook-al-weer.

De Evenaar, aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in De Evenaar Do 30 NOV, a fula's calling (Senegal,NL,Duitsland,India) Afrikaanse blues/Indian beats/improvisatie
Omar Ka, zang, gitaar, viool
Raphael Vanoli, gitaar
Sandip Battacharrya, zang, tabla
Mark Alban Lotz, fluiten
Afra Mussawisade, percussie
Omar Ka, behorend tot de West-Afrikaanse Fula stam, en Sandip Bhattacharya, geschoold in de Indiase klassieke muziektraditie, zien het als hun opdracht om de spiritualiteit van de nomade te verzoenen met de ontworteling van de migrant in de moderne omgeving. De twee westerse musici behoren tot de top van de hedendaagse improvisatiemuziek en zoeken daarbij steeds naar nieuwe horizonten, voorbij de asfaltjungle en de media-woestenij. Deze groep van postmoderne dromers en neo-sjamanen bundelen hun krachten voor een spirituele cross-over. De Evenaar, aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in de Doelen VRIJ 10 NOV, PIET NOORDIJK MET PETE'S GROOVE QUINTET

Serie: Helden aan de Maas
Piet Noordijk, altsax
Bart van Lier, Trombone
Hans Mantel, contrabas
Jack van Poll, hammondorgel
John Engels, slagwerk
Piet Noordijk heeft van alle "Helden aan de Maas" het indrukwekkendste CV. In 1954 heeft Piet Noordijk het Rotterdams Conservatorium cum laude afgerond op Klarinet. Op de altsax is Piet Noordijk autodidact. Hij werd meerdere malen eerste in Jazzpolls en winnaar van de "Wessel Ilcken Jazzprijs". Het legendarische "Mischa Mengelberg- Piet Noordijk Quartet" was in de periode 1964 t/m 1976 een van de beste jazzgroepen ooit, met als hoogtepunt het concert op het Newport Jazz Festival in de U.S.A. In deze periode speelde Piet verschillende stijlen jazzmuziek, van Dixielandmuziek tot Avantgarde met Mischa Mengelberg, Han Bennink, Willem Breuker, Leo Cuypers en Boy Edgar's Big Band. Hij was lead-altsax en solist bij "The skymasters", "The Ramblers", het Metropole Orkest en bij alle belangrijke Radio en TV Orkesten. In 1987 won Piet Noordijk "The Bird Award" Hij is in 1997 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Internationaal heeft hij met vele jazzgrootheden gespeeld:. De meest recente CD's maakte Piet voor het label Munich Records Eduard Flipse Zaal, aanvang 20.30 uur. Toegang E 18, R'pas/65 plus E 17, cjp E 13

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht