Gemeente Deventer

Duurzaam inkopen

Week 44, 3 november 2006

Gemeente Deventer maakt werk van duurzaam inkopen

De gemeente Deventer gaat duurzaam inkopen. Dit wil zij doen door bij het inkopen van producten en diensten niet alleen te letten op de kosten, maar ook structureel aandacht te geven aan eerlijke handel en milieuzorg. Daartoe ondertekende wethouder facilitaire zaken Gosse Hiemstra dinsdag 31 oktober 2006 de verklaring van het programmabureau Duurzaam Inkopen. Met de ondertekening geeft de gemeente aan dat zij duurzaamheidaspecten, maar ook sociale aspecten zoals fair trade, laat meewegen bij haar inkoopbeleid.

"Onze koffie heeft al jaren een Max Havelaar keurmerk en binnenkort wordt die ook nog biologisch. In de kantine is er biologische melk en schoonmakers gebruiken bijvoorbeeld ecolabel schoonmaak-middelen en microvezel-doekjes. Ons hout moet FSC-gecertificeerd zijn. We kopen 100 procent groene energie in voor de gemeentelijke kantoren, de openbare verlichting en de verkeersinstallaties", vertelt Hiemstra, die vindt dat ook de lokale overheid een voorbeeldfunctie vervult.

Stedendriehoek

De gemeente werkt binnen de regio Stedendriehoek samen op het gebied van inkoop. Met de voorbeeldfunctie hoopt de wethouder dat particulieren volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten bij bedrijven zal toenemen.

Goed voorbeeld

Mevrouw Loet van de Heijden van Natuur en Milieu Overijssel is blij met dit voorbeeld van de gemeente Deventer. "Wij hopen dat de overige Overijsselse gemeenten volgen. Alleen dan kan de landelijke doelstelling van 50 procent duurzame inkoop in 2010 worden gehaald. Voor de rijksinkopen geldt zelfs een doelstelling van 100 procent." Zij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. "De aanschaf van energiezuinige producten levert voor de gemeente geld op", aldus Loet.

Van paperclips tot gebouw

Alle overheden bij elkaar, zeker op Europese schaal, kunnen zorgen voor een flinke hoeveelheid omzet in duurzame producten. De gemeente kan zo haar steentje bijdragen om het voor leveranciers aantrekkelijk te maken om duurzame producten te leveren. De Nederlandse overheden geven jaarlijks ongeveer 30 miljard euro uit aan inkopen, variërend van bijvoorbeeld een doosje paperclips tot aan de bouw van een kantoor. Vanwege dit grote inkoopvolume kunnen de overheden met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren.

Overheden kunnen zich aansluiten bij dit programmabureau van de Rijksoverheid om zo hun intenties kracht bij te zetten en daarbij ondersteuning en advies te krijgen.

Publicatiedatum: 4-11-2006
Foto: wethouder Gosse Hiemstra ondertekent de verklaring Duurzaam Inkopen. (c) Auke Pluim
Foto: wethouder Gosse Hiemstra ondertekent de verklaring Duurzaam Inkopen. (c) Auke Pluim

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging zaterdag 4 november 2006