Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)

3 november 2006

Bom onder de kwaliteit van de verloskundige zorg

De Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Verloskundigen (KNOV) hebben een contract getekend waarin wordt afgesproken dat verloskundigen zullen streven naar een vermindering van het aantal doorverwijzingen naar gynaecologen. Onderdeel van dit plan is dat de verloskundigen in eigen regie kinderen in stuitligging gaan proberen te draaien. Wanneer dit voornemen slaagt, zullen de verloskundigen een bonus van één miljoen euro ontvangen. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is van mening dat deze afspraak ten koste zal gaan van de kwaliteit van zorg en dat zich hierdoor meer complicaties zullen voordoen. Patiënten zijn niet gebaat met de afspraken in dit contract, integendeel.

Stuitligging

Tegen het eind van de zwangerschap ligt nog ongeveer 3 tot 4% van de ongeboren kinderen in een stuit. Voordat een beleid wordt afgesproken bij deze afwijkende ligging, is het van groot belang te onderzoeken waarom het kind in stuit ligt. Bij kinderen in stuitligging is het risico op aangeboren afwijkingen namelijk twee tot drie maal hoger dan bij kinderen in hoofdligging. Uitgebreid echoscopisch onderzoek is bij deze zwangeren noodzakelijk. Als er geen bezwaren tegen zijn, wordt geadviseerd de stuit te draaien tot hoofdligging. Vóór en na de poging de baby te draaien dient de conditie van de baby te worden beoordeeld met behulp van een zogenoemd hartfilmpje, zo staat in de richtlijn van de NVOG. Eventueel kan medicatie ter verslapping van de baarmoeder gegeven worden. Bij complicaties moet direct ingegrepen kunnen worden. Als het draaien lukt, kan de zwangere terug naar de verloskundige anders blijft zij bij de gynaecoloog om de bevalling verder te bespreken, waarbij vaak gekozen wordt voor de keizersnede.

Samenwerking

De verloskundige zorg in Nederland vormt een goed voorbeeld van ketenzorg: de begeleiding van de zwangerschap en bevalling zonder complicaties wordt door de verloskundige gedaan. Indien zich echter bijzondere omstandigheden voordoen, zoals een stuitligging, dient de zwangere te worden doorverwezen naar de gynaecoloog. Samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen is in dit stadium essentieel voor optimale patiëntenzorg. Nu de verzekeraars met hun prestatiecontract een wig lijken te drijven tussen deze samenwerkende beroepsgroepen door het instellen van een bonus voor verloskundigen om zoveel mogelijk zwangeren uit de tweede lijn weg te houden, maken de gynaecologen zich ernstig zorgen om de kwaliteit van de verloskundige zorg.

Investering in kwaliteit

Om de kwaliteit van de zorg ook voor de toekomst veilig te stellen zal de NVOG zo snel mogelijk contact zoeken met de KNOV en met ZN. Ook zal zij de Inspectie voor de Volksgezondheid vragen hiernaar te kijken. Verder wacht de NVOG het antwoord van de minister af op de door Arib gestelde kamervragen. Ondertussen zullen de gynaecologen de complicaties die voortkomen uit dit verkeerde beleid centraal bijhouden.

+++++++++++++++++++++