GroenLinks

Klimaatraad moet wereldwijd CO2-bestrijdingsmissies uitzenden


3 november 2006

Over twee weken vindt er in Nairobi een internationale Klimaatconferentie plaats over het Kyoto verdrag. GroenLinks roept de Nederlandse regering op om daar te pleiten voor de oprichting van een Klimaatraad, die bestaat uit een aantal gekozen landen die zelf het Kyoto verdrag hebben ondertekend. Deze Klimaatraad zou de bevoegdheid moeten krijgen om wereldwijd CO2-bestrijdingsmissies uit te zenden. Om landen bij te staan met technische en financiële hulp in de bestrijding van grootschalige CO2 uitstoot.

Gisteren werd bekend dat Indonesië met stip de top drie van landen is binnendrongen met de hoogste CO2-uitstoot. De verdroging en vernietiging van veengronden op Sumatra en Kalimantan is zo groot dat er een gigantische hoeveelheid (2000 miljoen ton) CO2 wordt uitgestoten. Indonesië kan en moet veel hulp krijgen om dit grote probleem aan te pakken. Het verdwijnen van wetlands is dubbel bedreigend. Want veen- en moerasgebieden fungeren ook als klimaatbuffer, omdat een stijgende zeewaterspiegel juist in veengronden kan worden opgevangen. De orkaan Katrina leidde in de VS tot extra veel overstromingsschade doordat wedlandgebieden aan de kust verdwenen waren.

Vandaag kwam ook een ander nieuwsbericht uit Australië naar buiten: het "Great Barrier Reef" (het grootste koraalrif ter wereld) is in gevaar door opwarming van de aarde. Minister Fran Bailey van Toerisme heeft zelfs voorgesteld een gigantische zonnescherm op pontons boven het rif te plaatsen, zodat het niet meer in de zon ligt. Dit lijkt niet een erg kansrijk plan; het rif is acht keer zo groot als Nederland. Veel kansrijker én urgenter is dat opwarming actief wordt tegengegaan door CO2-uitsoot te beperken.

Uit beide voorbeelden blijkt dat de ecologische én economische schade (Stern-rapport) van de klimaatverandering flink aan het oplopen is. Vandaar dat er veel meer gezamenlijk actie ondernomen moet worden. In Nederland zelf, maar zeker ook internationaal. Vandaar dat wij pleiten voor de oprichting van een Klimaatraad, die naar analogie van de Veiligheidsraad van de VN, een aantal bevoegdheden krijgt om het klimaat op mondiaal niveau te beschermen. In eerste instantie denken wij aan CO2-bestrijdingsmissies; teams van experts, die landen dit dat wensen op (milieu) technisch én financieel gebied kunnen bijstaan. De Klimaatraad zou op termijn - als ook de VS het Kyoto-verdrag ondertekent - kunnen uitgroeien tot een Raad met meer bevoegdheden; wellicht zelfs sanctiemogelijkheden als staten of grote bedrijven stelselmatig en bewust hun verantwoordelijkheden ontlopen.

GroenLinks roept de Nederlandse regering op dit plan te lanceren op de conferentie in Nairobi. Wijnand Duyvendak is van plan de Nederlandse delegatie ter plekke te versterken en te helpen dit idee aan de man te brengen.

Femke Halsema
Wijnand Duyvendak