NMa stelt vergunningseis fusie zorginstellingen Noord-Holland

Nma

Persbericht 06-35

Den Haag, 3 november 2006

NMa stelt vergunningseis aan fusie zorginstellingen Noord-Holland

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat door het samengaan van twee geestelijke gezondheidszorginstellingen in Noord-Holland de concurrentie mogelijk kan worden belemmerd op de markten voor klinische en niet-klinische geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om de fusie tussen Stichting GGZ Noord-Holland-Noord en Stichting GGZ Dijk en Duin. De toezichthouder heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. De NMa doet dan nader onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie.

De betrokken instellingen zijn actief in de provincie Noord-Holland, ten noorden van het Noordzeekanaal. GGZ Noord-Holland-Noord biedt geestelijke gezondheidszorg aan in de regio Noord-Holland-Noord (omgeving Alkmaar/Den Helder). GGZ Dijk en Duin is actief in de regio's West-Friesland (omgeving Hoorn), Zaanstreek-Waterland (omgeving Zaanstad) en Kennemerland-Midden (omgeving Castricum). De zorgen van de NMa concentreren zich op de beperking van de keuzemogelijkheden voor patiënten in deze vier aan elkaar grenzende regio's.

Omdat het een concentratie betreft in een sector die in transitie is, zal ook op de markt voor klinische en niet-klinische geestelijke gezondheidszorg meer marktwerking en transparantie ontstaan. Hierdoor worden patiënten in de toekomst meer geprikkeld om te kiezen voor een GGZ-instelling buiten hun eigen omgeving. Door de fusie valt echter de meest voor de hand liggende alternatieve instelling weg. In de vier regio's zijn daarnaast geen of een zeer beperkt aantal concurrenten actief. Hierdoor kan in ieder van de vier regio's een economische machtspositie ontstaan of worden versterkt.

Het vervolgonderzoek van de NMa zal dan ook mede gericht zijn op de vraag hoeveel concurrentiedruk er uit gaat van overige geestelijke gezondheidszorginstellingen en of er voor patiënten in Noord-Holland voldoende keuzemogelijkheden overblijven. Indien de partijen een vergunning aanvragen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.