Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
1 november 2006
224 WONINGEN WITTE WIJK GERENOVEERD
UNIEK STUKJE HEERLEN IN ERE HERSTELD
Na 2 jaar van werkzaamheden vindt op donderdag 2 november 2006 de officiële oplevering van de renovatie van 224 woningen in de Heerlense Witte Wijk plaats. Wonen Zuid, bewoners, adviseur en gemeente vieren dan gezamenlijk het bijzonder fraaie eindresultaat van een succesvol renovatietraject.
De Witte Wijk is een uniek stukje Heerlen met een geheel eigen uitstraling. In de twintigste eeuw wordt de stad omringd door kolenmijnen met daarbij gelegen arbeiderswoningen in zogenaamde 'kolonies'. Een van deze kolonies is De Molenberg, een grote vooroorlogse wijk die tussen 1913 en 1938 is gebouwd naar een planologisch ontwerp van Jan Stuyt. In 1951 start de bouw van de Witte Wijk aan de noordzijde van De Molenberg als uitbreiding op deze mijnkolonie. Het fraaie planologisch ontwerp van de Witte Wijk is van de hand van Jos Klijnen. De bouwperiode van de Witte Wijk is er een van tekorten aan goede arbeidskrachten, bouwmateriaal en transportmogelijkheden. Een gietbouwsysteem waarbij vrijwel alle benodigde kleinere elementen op de bouwplaats in gestandaardiseerde mallen worden gegoten biedt de oplossing.
De woningen - oorspronkelijk ontworpen als 'noodwoningen' - zijn eenvoudig van opzet. In de zeventiger jaren worden de woningen deels aangepast aan de eisen van die tijd. Omdat de woningen op het gebied van wooncomfort eind jaren negentig zoveel te wensen overlaten, ontwikkelt Wonen Zuid plannen om de woningen te slopen. Deze plannen stuiten echter op massaal verzet vanuit de wijk. Een proces van herbezinning en onderzoek start. De opzet van de wijk is mooi; de woningen zelf vormen het grootste knelpunt. Er zijn vochtproblemen, de ventilatie is onvoldoende en de isolatie beperkt.
Uiteindelijk besluit Wonen Zuid het gros van de woningen in de Witte Wijk niet te slopen, maar op te knappen en vervolgens te verkopen. Bewoners krijgen de keuze de woning te blijven huren tegen een kleine huurverhoging of de woning kopen. Een buitengevelrenovatie en -isolatie, met nieuwe ramen en deuren brengt de schil van de woningen weer in orde. Kopers zijn zelf verantwoordelijk voor de binnenwerkzaamheden. De binnenzijde van de woningen die in eerste instantie in de verhuur blijven wordt wel op tal van punten aangepast.
Om de eenheid van de wijk, de samenhang tussen de woningen en het groene karakter te behouden is een beeldkwaliteitsplan ontwikkeld. Hierin staat de kwaliteit van de woning en woonomgeving beschreven en hoe deze voor te toekomst behouden kan blijven. Vooral de fraaie tuinen en paden zijn typerend voor de Witte wijk. Behoud van de gemeenschappelijke voor- en zijtuinen en respectvol omgaan met het groen in de wijk zijn belangrijke uitgangspunten voor het behoud van de beeldkwaliteit. Om dit te kunnen garanderen is het recht van eigendom van de gemeenschappelijke tuinen overgedragen aan de nieuw opgerichte Vereniging Van Eigenaren Witte Wijk Molenberg. Deze vereniging zorgt voor handhaving van de regels en het onderhoud van gemeenschappelijk groen en achterpaden. Alle eigenaren van de koopwoningen en Wonen Zuid als eigenaar van de huurwoningen zijn lid van deze vereniging en betalen een maandelijkse bijdrage.
Tussen 2000 en 2004 werden alle plannen in gezamenlijk overleg met adviseurs, huurders en gemeente uitgewerkt. In het voorjaar van 2004 geeft een peiling aan dat meer dan 50% van de bewoners achter de nieuwe plannen staat. Op het moment dat de renovatie begint is dit al meer dan 80%. Uiteindelijk worden tussen eind 2004 en 2006 maar liefst 224 woningen opgeknapt.
Het eindresultaat van al deze inzet mag er zijn. Een van Heerlens mooiste en meest karakteristieke wijken is volledig in ere hersteld. De bewoners zijn weer trots op hun wijk, en dat met recht.
Ingezonden persbericht