Ingezonden persbericht
Suver Nuver: Triple Bill (deel 2)
Do 2 nov, 20.30, E 11 | E 9
TRIPLE BILL
GELOOF, HOOP en LIEFDE
door Suver Nuver
van en met Peer van den Berg, Dette Glashouwer, Henk Zwart en gasten
Triple Bill is drie keer Suver Nuver
Suver Nuver speelt een drieluik: LIEFDE (21 sept t/m 18 okt), HOOP (31 okt t/m 24 nov) en GELOOF (5 dec t/m 23 dec). Een roadshow met softpornomuziek & passievolle smartlappen, walsende bejaarden & piepjonge ballerina's, slapstick & Serieus Theater, bizarre engerds & onschuldige lieverds, body art in de ruimste zin des woords, kortom Suver Nuver op zijn Suver Nuverst.
De afgelopen tien jaar heeft Suver Nuver vijf maal een 'Suver Nuver Ontvangt Aan Huis' georganiseerd als voorbereiding voor de nieuwe voorstelling. SNOAH, het theater als laboratorium waar persoonlijke fascinaties onderzocht en uitgewerkt kunnen worden. Dit onderzoek mondde iedere week uit in een unieke avond met verrassende presentaties. Nu is het tijd voor een 'best of'. De meest ontroerende, shockerende, grappige, onverwachte, lieve en bizarre momenten uit tien jaar worden - gecompleteerd met één geheel nieuwe SNOAH - tot dit reizend festival samengesmeed.
Wie eerder zo'n 'Ontvangt-aan-huis'-sessie meemaakte, weet dat Suver Nuver op die verrassingsavonden op zijn best voor de dag komt
Vrij Nederland
DEEL 2: HOOP
Suver Nuver hoopt op Geluk. In deze, speciaal voor TRIPLE BILL geheel nieuw gemaakte SNOAH vraagt Suver Nuver zich af, of het mogelijk is om het publiek met een gevaarlijk gelukkig gevoel de deur uit te krijgen?
Waardoor voelen mensen zich goed? Hoe pamper je je toeschouwers, maar ook hoe pamper je jezelf? Kun je wel positief zijn zonder oppervlakkig te worden? Hoe ver kun je gaan voordat de ironie toeslaat? En wat belet je eigenlijk om gelukkig te zijn?
Maar aan de andere kant: is gelukkig zijn niet heel erg saai? En is er eigenlijk wel iets interessants te zien op een podium waar louter gelukkige mensen rondlopen?
In één avond presenteert Suver Nuver drie verschillende voorstellingen over hoop en geluk.
En het publiek? Dat wordt gelukkig. Smakkend, oogrollend, kirrend gelukkig. Tot het geluk het glazuur van hun tanden doet springen.
Eindregie: Jetse Batelaan
DEEL 3: GELOOF
Suver Nuver zoekt en vindt het geloof overal, met als gevolg: één avond, drie totaal verschillende theaterervaringen. Moniek Merkx, die al vele SNOAH's en voorstellingen van Suver Nuver regisseerde, is verantwoordelijk voor de regie.
Dette onderzoekt - naar aanleiding van haar verhouding tot de gekruisigde Jezus - de zin van het lichamelijk lijden. Haar voorstelling begint als een pleit voor masochisme, voor pijn en lijden, maar ontaardt gaandeweg in een bizarre freakshow.
Henk beleeft samen met onder anderen Rogier Schippers (bekend van het Volksoperahuis) spannende avonturen in de hamam.
En Peer zoekt - geholpen door genderbender Henk Witteman - naar het effect van geslachtsverandering op zijn identiteit. Wat doet het hem als hij zich wezenlijk als vrouw probeert te gedragen? Hoe verkrijgt hij zijn geloofwaardigheid als vrouw? Zal hij het publiek weten te verlokken met zijn verleidingsdans?
Regie: Moniek Merkx
do 2 nov - 21:00 deel 2
do 14 dec - 21:00 deel 3
Club Guy & Roni: ALL IS WELL
Do 2 en vr 3 nov, 20.30, E 13 | E 11
In deze tijd van overdadige beeldcultuur pompt de kunst zich op tot het uiterste. Daarvoor heb je kracht nodig. Vooral in de laatste twee decennia vraagt kunst de aandacht van de kijker door extremiteiten en effectbejag. Als tegenstelling kan kunst een tegenbeweging vormen, tegen de visuele herrie en overdaad aan informatie. Door werk te maken dat uitgaat van het delen van intimiteit, stille nuances en minimale aanwezigheid. In de dansvoorstelling 'All is well' onderzoekt de groep beide extremen.
Concept & choreografie: Roni Haver en Guy Weizman
Dans: Jens van Daele, Roni Haver, Dunja Jocic, Igor Podsiadly, Eva Puschendorf, Yvonne Weschke
Theatergroep MGA:
BURNING BOMBAY II: ION
Wo 8 nov, 20.30, E 11 | E 9
Toen Anil Jagdewsing afgelopen juni Amitabh Bachan langs de Amsterdamse grachten zag wandelen sprong zijn hart over. Bachan is een superster in India en de personificatie van de Bollywoodfilm. Jagdewsing moest terugdenken aan zijn jeugd in West-Friesland, waar hij met zijn vriendjes speelde op de Bollywood-manier en besloot deze warme vorm van escapisme te gebruiken voor de voorstelling 'Burning Bombay II: ION'. Gebaseerd op de sage van 'Ion', zoals beschreven in het gelijknamige drama van Euripides, schrijft Oscar van Woensel een nieuwe theatertekst. Het verhaal handelt over verhoudingen tussen mensen die zó vastlopen dat moord de enige uitweg lijkt.
Zang: Sharla Sookha
Spel: Dik Boutkan, Bas Jilesen en Anil Jagdewsing
http://mgaonline.nl/system/music/recVK.doc
http://mgaonline.nl/system/music/telegraaf.pdf
Orkater: ZIJDE UITVERKOCHT!
Vr 10 nov, 20.30, E 13 | E 11
Door een onverklaarbare ziekte onder de zijderupsen in Klein Azië en Egypte moet Hervé Joncour zijn handel naar het dan nog onbekende Japan verleggen. Daar, in het land van de rijzende zon, stuit hij op de mooiste zijde en raakt hij onder bekoring van een mysterieuze vrouw met niet-oosterse ogen. Hij zal nooit een woord met haar wisselen maar krijgt wel een briefje van haar in de hand gedrukt. Jaarlijks onderneemt hij de enorme reis over land. Bij terugkeer naar zijn leven en vrouw in Zuid-Frankrijk verlangt hij immer terug naar Japan, 'stervend van heimwee naar iets wat hij nooit zal beleven'.
In Zijde is de theatervloer getransformeerd tot toonzaal. Als conservator van een buitengewone geschiedenis onthult Porgy Franssen aan de hand van authentieke objecten het relaas van de Fransman Hervé Joncour, een handelaar in zijderupsen in de negentiende eeuw.
Spel Porgy Franssen
Tekst Alessandro Baricco
Regie en concept Dirk Groeneveld
Muziek David Dramm
José Kuipers | Ria Marks | Jetse Batelaan:
KALE BOMEN RUISEN NIET
Do 16 nov, 21.00, E 11 | E 9
Rie en Jos zijn masochisten pur sang - moreel, niet seksueel. Ze verwijten, ze klagen en zijn verongelijkt. Verslaafd aan miskenning. Met niet aflatende energie gaan ze in op het leed van de ander en houden elkaar daarbij blijmoedig onder de duim. Van kleine dingen maken ze rampen om de grote zaken te kunnen omzeilen. José Kuijpers en Ria Marks weten van kankeren muziek te maken en de stilte te laden met onbehagen. Kale bomen ruisen niet is toch een vrolijke voorstelling over twee vrouwen geworden.
Auteur: Magne van den Berg
Regie: Jetse Batelaan
Spel: José Kuijpers, Ria Marks
Jakop Ahlbom:
VIELFALT
Do 15 nov, 20.30, E 13 | E 11
Met Vielfalt brengt Jakop Ahlbom zijn vierde voorstelling. Werkend vanuit beweging versmelt hij muziek, acrobatiek, dans, illusionisme, slapstick en toneelbeeld tot één geheel met dramatische ondertonen en lichtvoetige kantjes. Door de filmische montage creëert hij beelden die het theatrale bijna overstijgen.
Vielfalt gaat over het verlangen naar het bijna onmogelijke. Over het weesmeisje dat wacht op de zaag, over de bos rozen dat nog niet verwelkt is, over het witte konijn dat wacht om onbevlekt ontvangen te worden door de hoge hoed, over de verdwenen mensen die wachten tot ze weer teruggetoverd worden.
Spel: Jakop Ahlbom, Reinier Schimmel, Kelly Hirina, Irene Slotboom, Inez Almeida, Marie Groothof en Ariadna Rubio
Eindregie: Jeroen van den Berg
Galili Dance: FOR HEAVEN'S SAKE in combinatie met NO Blues
Do 23 nov, 20.30, E 15 | E 13
For Heaven's Sake heeft het ontbreken van vrede als uitgangspunt: twee standpunten, twee meningen van twee naties die lijnrecht tegenover elkaar staan en elk een extreem gedrag tentoonspreiden. De twee kunnen niet met elkaar leven maar hebben tegelijkertijd geen andere mogelijkheid dan elkaar te omarmen. Met For Heaven's Sake verwijst choreograaf Itzik Galili vanuit zijn persoonlijke visie indirect naar momenten van conflict en harmonie tussen Palestijnen en Israëli's. In verschillende secties wisselen de dansers van Galili Dance momenten van spectaculaire snelheid af met momenten van intieme en theatrale verstilling.
Voor dit project is Galili Dance een samenwerking aangegaan met productiehuis Oost-Nederland en de band NO Blues.
In deze unieke avondvullende setting wordt het publiek getrakteerd op een samenstelling van een drietal uitzonderlijke voorstellingen.
De avond begint met een optreden van de band NO Blues, om gevolgd te worden door de uitvoering van For Heavens Sake met nieuwe muziek en verrassende nieuwe dansers. Afgesloten wordt met een speciaal voor deze gelegenheid gechoreografeerd duet. De muziek hierbij, de hit Farewell Shalabiye, is geschreven en uitgevoerd door NO Blues (Ad van Meurs- gitaar, Haytham Safia- ud, Arabische luit en Anne-Maarten van Heuvelen- contrabas). Itzik Galili tekent voor de choreografie.
Al met al een avond om niet over te slaan, ook voor degenen die For Heaven's Sake in een jong verleden hebben gezien. Een ware huldiging van alles wat For Heaven's Sake in het verleden tot succes maakte.
Clup ACT
KINGS
Door Made in da Shade
vr 24 en za 25 nov | 21:00 | E 10
Van 24 t/m 26 nov staat Lantaren/Venster in het teken van het hiphopfestival Black Soil. In het kader daarvan presenteren we een speciale clupACT avond met Kings door Made in da Shade.
In Kings stappen drie acteurs in een interactieve boksring en vertellen het verhaal over Leila. De voorstelling is gebaseerd op een incident in een Franse buitenwijk, waarbij een jonge Algerijn zijn beste vriend vermoordde om een eer van zijn zus. Kings gaat over status, een gevecht om trots op leven en dood.
Made in da Shade maakt theater van de stad; rauw, direct en van nu. Theater voor nieuwe tijden in oude steden. Theater als plek waar verschillende kunstdisciplines samenkomen.
Regie: Maarten van Hinte en Marjorie Boston. Tekst: Djamel Bara. Spel: Yahya Gaier, Ulrich Tjonatsien en Nasrdin Dchar. Soundtrack: The Flexican.
Sanne van der Put & Calefax Rietkwintet:
VILLA GOLDBERG
Do 30 nov, 20.30, E 13 | E 11
Sanne van der Put koesterde al geruime tijd de wens een choreografie te maken op de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Na een ontmoeting met fagottist Alban Wesley kreeg dit idee eindelijk vaste vorm. Wesley is lid van het Calefax Rietkwintet, een virtuoos en eigenzinnig muziekensemble dat altijd wel in is voor avontuurlijke projecten. 'Villa Goldberg' is zowel een dansvoorstelling met live muziek als een concert met dans. De leden van het Calefax Rietkwintet maken deel uit van de mise-en-scène. Bach schreef zijn stuk in opdracht van graaf von Keyserlingk, die gekweld werd door slapeloosheid. U ziet vijf bedden, vijf slapeloze danseressen en vijf wakkere muzikanten. In de loop van de voorstelling ontspint zich een strijd tussen verveling en overgave, droom en werkelijkheid, afweer en passie.
Choreografie: Sanne van der Put
Muziek: J.S. Bach
Uitvoering: Calefax Rietkwintet
Dans: Celia Grannum, Amina Husberg, Marie Klimesova, Swantje Schaüble,
Ingetje Wielenga
---- --
dans
Gatcho
Door Gato Bizar
vr 1 en za 2 (première) dec | 20:30 | E 11 / E 9
Gato Bizar maakt energieke en eigentijdse dans- en filmproducties. De producties begeven zich op de grens van dans en theater. Het publiek wordt zowel op beeldend als op gevoelsniveau aangesproken en wordt verleid mee te gaan in de wonderlijke, soms hilarische werkelijkheid van de voorstelling.
In Gatcho zoeken drie mannen verbinding met elkaar, maar hun pogingen daartoe worden steeds weer gesaboteerd door hun hardnekkige machogedrag. De onverbiddelijke strijd tegen dit gedragspatroon zorgt voor zowel pijnlijke als hilarische situaties en legt tegelijkertijd ook hun kwetsbaarheid bloot.
Concept: Claudia Hauri, Maarten Eland. Choreografie: Claudia Hauri i.s.m. de dansers. Dans: Maarten Hunink, Peter Cseri, Reinier Schimmel.
muziektheater
De dienstmeid Zerline
door Orkater
wo 13 en do 14 dec | 20:30 | E 13 / E 11
Regisseur Jos van Kan en componist Micha Hamel maken een intieme muziektheatervoorstelling bij Orkater met actrice Ariane Schluter en trombonist Koen Kaptijn. De Dienstmeid Zerline, naar het boek van Hermann Broch is een dialoog tussen woorden en muziek. In de zondagse zomerstilte sist en kirt Zerline haar verhaal. Daardoorheen loeit en koert de jonge huurder op zijn trombone, van ver begeleid door verleidelijk pianospel en het gebalk van een bronstig hert.
Met het portret dat Hermann Broch schreef van een ondergeschikte, creëerde hij een opstandige. Zerline is een hoofdstuk uit de vuistdikke roman Die Schuldlosen (1950) van Hermann Broch (1886-1951). Eind jaren tachtig speelde Jeanne Moreau Zerline als theatermonoloog met veel succes over de hele wereld.
Spel: Ariane Schluter. Trombone: Koen Kaptijn. Regie: Jos van Kan. Tekst: Hermann Broch. Vertaling Pim Lukkenaer. Compositie: Micha Hamel. Decor: Michiel Voet. Kostuums: Dorien de Jonge. Lichtontwerp: Stefan Dijkman. Dramaturgie: Berthe Spoelstra. Regie-assistentie: Greg Nottrot.
theater
Triple Bill dl. 3: Geloof
door Suver Nuver
do 14 dec | 21:00 | E 13 / E 11
Van en met Peer van den Berg, Dette Glashouwer, Henk Zwart en gasten.
Suver Nuver zoekt en vindt het geloof overal, met als gevolg: één avond, drie totaal verschillende theaterervaringen. Moniek Merkx, die al vele SNOAH's en voorstellingen van Suver Nuver regisseerde, is verantwoordelijk voor de regie
Dette onderzoekt - naar aanleiding van haar verhouding tot de gekruisigde Jezus - de zin van het lichamelijk lijden. Haar voorstelling begint als een pleit voor masochisme, voor pijn en lijden, maar ontaardt gaandeweg in een bizarre freakshow.
Henk beleeft samen met onder anderen Rogier Schippers (bekend van het Volksoperahuis) spannende avonturen in de hamam.
En Peer zoekt - geholpen door genderbender Henk Witteman - naar het effect van geslachtsverandering op zijn identiteit. Wat doet het hem als hij zich wezenlijk als vrouw probeert te gedragen? Hoe verkrijgt hij zijn geloofwaardigheid als vrouw? Zal hij het publiek weten te verlokken met zijn verleidingsdans?
Regie: Moniek Merkx
Vriendelijke groet,
Hans E. Merts
Publiciteit Dans/Theater
merts@lantaren-venster.nl
---- --