Persbericht - 2 november 2006
Oud Sluis beste restaurant van Nederland volgens chef-koks
AMSTERDAM, 2 november 2006 - Uit Elsevier-enquête onder 186 chef-koks blijkt: Oud Sluis is het beste restaurant van Nederland. Ron Blaauw is hoogste nieuwe binnenkomer in top-20.
Oud Sluis is volgens chef-koks het beste restaurant van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Elsevier Thema Aan Tafel onder gerenommeerde chef-koks. De koks prijzen vooral de enorme creativiteit van chef-kok/eigenaar Sergio Herman. Na Oud Sluis volgt De Librije in Zwolle. Op de derde plaats staat Beluga in Maastricht. De hoogste nieuwe binnenkomer is Ron Blaauw restaurant in Ouderkerk aan de Amstel op nummer 11.
Voor het zesde jaar hield Elsevier Thema een enquête onder koks die aantoonbare prestaties hebben geleverd. Hun restaurant moet minimaal één Michelin-ster hebben of zijn aangesloten bij een serieuze beroepsorganisatie. De koks hechten aan het oordeel van hun collega's. Maar liefst 80 procent van aangeschreven koks werkte dit jaar mee.
De top-20 van beste restaurants telt vier nieuwe binnenkomers. Volgens Nederlandse chef-koks behoren Ron Blaauw restaurant (Ouderkerk aan de Amstel), De Treeswijkhoeve (Waalre), De Vrienden van Jacob (Santpoort) en Chalet Royal (De Bosch) tot de beste restaurants van Nederland.
Naast de top-20 publiceert Elsevier Thema Aan Tafel een lijst met 42 eervolle vermeldingen; restaurants die de top-20 net niet haalden, maar wel veel werden genoemd.
De geënquêteerde koks hebben ook hun 'favoriete adresjes om de hoek' prijsgegeven. Op
Elsevier Thema Aan Tafel is in de winkel te koop in een pakket met het weekblad Elsevier (prijs: 3,95 euro) en te bestellen via de website
Noot voor journalisten:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anouk Turkenburg: 020 - 515 99 29, redacteur Elsevier Thema.