Gemeente Breda

Partijen sluiten veiligheidsconvenant voetbalwedstrijden NAC Breda

NAC Breda, gemeente, politie, justitie en GHOR zijn het eens over de aanpak om ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden van NAC Breda te voorkomen.

Afspraken hierover zijn vastgelegd in het veiligheidsconvenant 2006-2007 dat de partijen vandaag ondertekenden. Het accent ligt op maatregelen om het overmatig gebruik van alcohol en het gebruik van drugs aan te pakken. Dit naar aanleiding van ongeregeldheden in het vorige seizoen. Bij de vervolging van de daders concludeerden zowel politie als justitie dat overmatig gebruik van alcohol en drugs hierbij een rol speelt. Uitgangspunt is een bonus malusregeling waarin goed gedrag wordt beloond en onacceptabel gedrag wordt gestraft.

Alcohol en drugs

In het kader van de bonus-malus-regeling treffen de partijen een aantal meer gerichte maatregelen tegen het gebruik van drugs en overmatig gebruik van alcohol. De malus betekent dat als er nog één keer sprake is van ongeregeldheden rond NAC-wedstrijden, er direct alcoholbeperkende maatregelen worden ingevoerd. Het gaat dan om de invoering van evenementenbier bij thuiswedstrijden en om een verbod op het meenemen van (gewoon) bier in de bus naar uitwedstrijden.

Op het gebied van alcohol en drugs wordt een pakket aan maatregelen ingevoerd. Allereerst zorgt NAC Breda voor een scherpe toegangscontrole. Supporters die teveel hebben gedronken komen er niet in. NAC Breda gaat er daarbij in samenwerking met Novadic-Kentron voor zorgen dat beveiligingspersoneel en goedwillende supporters alcoholmisbruik en drugsgebruik beter en sneller kunnen herkennen.

Naast een verscherpte toegangscontrole gaan de partijen ook incidenteel exit-controles uitvoeren om drugsgebruik vast te stellen bij vertrek uit het stadion. Om drugsgebruik te voorkomen wordt de verlichting in de toiletten aangepast en komt er cameratoezicht op andere `gebruiksplekken'. Ook wordt de verkoop van alcohol per bestelling aan een maximum verbonden. De vorig jaar ingestelde alcoholvrije zone blijft gehandhaafd. Hieromtrent zijn ook met de horecagelegenheden bindende afspraken gemaakt.

Verder gaat NAC Breda uitgebreid communiceren met zijn supporters over misbruik van alcohol en drugs, gericht op onderlinge sociale controle. Ook gaan partijen specifieke voorlichtingsacties houden onder jeugd en jongeren over de negatieve gevolgen van alcohol- en drugs.

Tot slot geven de partijen in het convenant gezamenlijk opdracht tot een extern onderzoek naar de effecten van het gebruik van alcohol en drugs op voetbalvandalisme en verstoringen van de openbare orde.

Wangedrag

Naast maatregelen in verband met het gebruik van alcohol en drugs zijn in het convenant afspraken gemaakt over onder andere gegevensuitwisseling in het kader van het project `Hooligans in beeld'. Dit gaat over de aanpak van de zogenaamde harde kern. En er is tevens een pakket aan maatregelen benoemd voor de aanpak van de meest uiteenlopende zaken zoals het betreden van het veld, op het veld gooien van dingen, afsteken van vuurwerk, opwachten van supporters, beklimmen van de hekken, mishandeling en vernieling in samenhang met een bonus malus regeling.

Overtreding

Tegen overtreding van de huisregels op het gebied van alcohol en drugs wordt streng opgetreden. Hetzelfde geldt voor andere vormen van wangedrag. Degene die betrapt wordt, wordt overgedragen aan de politie. De belangrijkste sanctie bij deze overtredingen is een stadionverbod.

De gemeente en NAC Breda maken dit seizoen afspraken over het combineren van het stadionverbod en een omgevingsverbod voor de directe omgeving van het stadion. Samen met de politie worden afspraken gemaakt over de handhaving van het omgevingsverbod.

Verantwoordelijkheden

In het convenant leggen de vijf partijen, ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid afspraken vast met als doel veilige en plezierige voetbalwedstrijden voor bezoekers en omgeving. De club zelf is conform het landelijk beleid verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de wedstrijden, voor de openbare orde en veiligheid in en om het stadion en voor de verlening van eerste hulp bij ongelukken in het stadion. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde en de politie voor de handhaving ervan. Het Openbaar Ministerie zorgt voor de strafrechtelijke en justitiële handhaving. En de GHOR tenslotte zorgt indien nodig voor grootschalige hulpverlening bij ongevallen.

Breda, 2 november 2006