Provincie Groningen

wijze van grondverwerving Publieke en private partijen niet benadeeld door wijze van grondverwerving 2 november 2006

Uitkomst onafhankelijk onderzoek grondtransacties Meerstad

Het publieke belang, de belangen van de Grondexploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM) en die van de betrokken marktpartijen zijn niet geschaad door de wijze waarop gronden zijn verworven ten behoeve van het project Meerstad.
Dat blijkt uit een onafhankelijk extern onderzoek in opdracht van de private partijen in de GEMM (de grondbankpartijen), waarbij alle grondaankopen tegen het licht zijn gehouden.

Het verslag van dit onderzoek is door de private partijen aangeboden aan de publieke partijen (provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Slochteren en LNV-Noord). In het verslag concluderen de onderzoekers dat de benodigde gronden in hoog tempo verworven zijn binnen de ter beschikking gestelde budgetten van de grondbank en binnen de vooraf gestelde doelen ten aanzien van aantallen hectares en de ligging van de gronden.

Daarmee is een goede uitgangspositie gecreëerd voor een succesvolle ontwikkeling van het gebied Meerstad. Bij een beperkt deel van de aankopen constateren de onderzoekers dat externe partijen mogelijk voordeel van de transacties hebben gehad voor maximaal 5% van het totale grondbudget van de grondbank, als gevolg van onduidelijke werkafspraken met deze partijen over dit deel van de aankopen.

De onderzoekers geven enkele aanbevelingen aan de marktpartijen ter verbetering van het toezicht en voor meer transparantie bij grondtransacties. Ondermeer moeten de posities en belangen van makelaars en tussenpersonen (externe partijen) vooraf vastgelegd zijn. De publieke partijen onderschrijven de hoofdlijnen van het onderzoek. Of de betreffende gronden tegen een lagere prijs hadden kunnen worden verworven wanneer er wel duidelijke werkafspraken lagen is volgens de publieke partijen echter maar de vraag.

Onafhankelijk onderzoek grondtransacties Meerstad Prof. ir. Hans de Jonge (hoogleraar TU Delft en directievoorzitter van de Brink Groep) en mr. dr. Cees Schaap (directeur van het onafhankelijke forensisch onderzoeksbureau SBV-Forenics en voormalig hoogleraar) hebben in opdracht van de marktpartijen (AM Grondbedrijf, Koop Holding, Heijmans Vastgoed-ontwikkeling en BPF Bouwinvest) betrokken bij het project Meerstad onderzocht of de verwerving van grond ten behoeve van dit project rechtmatig heeft plaats gevonden.

Deze opdracht is gegeven nadat bij de marktpartijen vragen gerezen waren bij de gang van zaken rondom enkele grondtransacties. De opdracht was inventariserend en evaluerend te onderzoeken of:
1. de GEMM is benadeeld;

2. afzonderlijke partijen binnen de Grondbank elkaar hebben benadeeld;

3. personen betrokken bij de Grondbank zich hebben of zijn bevoordeeld;

4. derden zich hebben of zijn bevoordeeld.

Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen waaruit blijkt dat er ongeoorloofd is gehandeld door de vier marktpartijen. Zij komen tot deze conclusie op basis van uitvoerige analyse van dossiers, openbare registers, gesprekken met sleutelpersonen in de verwerving, gesprekken met vertegenwoordigers van de grondbankpartijen en zelfstandig onderzoek.

Volgens de onderzoekers is de GEMM niet benadeeld, is geen van de partijen binnen de GEMM benadeeld en is geen van de individuele aan de Grondbank gelieerde personen bevoordeeld. Van de in totaal 1200 ha aangekochte grond, zijn de transacties van 400 ha anders dan rechtstreeks van boer naar de gezamenlijke Grondbank gelopen, veelal via makelaars of tussenpersonen.

Door deze transacties is een bruto resultaat verkregen van circa 8,3 miljoen euro exclusief en circa 11,7 miljoen euro inclusief nabetalingen. Dit is zo'n vijf procent van het gehele aankoopbedrag. Volgens de onderzoekers komt grondverwerving via tussenpersonen vaker voor en is dit bij de huidige praktijk van grondverwerving in ons land nauwelijks te voorkomen.

De onderzoekers concluderen tenslotte dat:

1. Binnen een relatief kort tijdsbestek een grote prestatie geleverd is door in een hoog tempo de benodigde gronden te verwerven.
2. Het door de participanten van de Grondbank vooraf geformuleerde en gestelde doel is behaald, zowel ten aanzien van het totaal aantal hectares als de (strategische) ligging daarvan.
3. Binnen de (ter beschikking) gestelde budgetten, zowel ten aanzien van het totaal als ten aanzien van de zogenaamde gebiedsgemiddelde prijs/m2 de gronden zijn verworven.

4. Daarmee een goede uitgangspositie is gecreëerd voor succesvolle ontwikkeling van het gebied Meerstad.

De onderzoekers doen aanbevelingen ter verbetering van toezicht op en meer transparantie bij grondtransacties. Ondermeer moeten de posities en belangen van makelaars en tussenpersonen vooraf vastgelegd zijn.

De marktpartijen hebben advocatenkantoor Russell tenslotte gevraagd te kijken naar de juridische consequenties van deze zaak. Zij hebben aangegeven geen gronden te zien voor een juridische procedure.

Reactie van de Publieke Partijen
De publieke partijen onderschrijven de hoofdlijnen van het rapport. Hoewel de publieke partijen geen partij waren in het proces van de grondverwerving van de grondbank en daarmee ook geen verantwoordelijkheid dragen voor de gang van zaken, zijn zij wel van mening dat de aanbevelingen die worden gedaan ter verbetering van het toezicht op en de transparantie bij grondtransacties opgepakt moeten worden. Voor de professionalisering van de samenwerking tussen publiek en privaat, bijvoorbeeld bij gebiedsontwikkeling, vinden de publieke partijen het van belang dat hier iets aan gedaan wordt.

2 november 2006