Ingezonden persbericht


Published: 12:29 02.11.2006 GMT+1 /HUGIN /Source: Rabo Vastgoed

City campus max een feit

Utrecht, donderdag 2 november - Rabo Vastgoed pakt de realisatie van studentenhuisvesting op een geheel eigen manier aan. De werkwijze is gericht op kostenbewust ontwerpen en bouwen, rekeninghoudend met de specifieke wensen van studenten. De bouw van City Campus MAX, een complex met 989 zelfstandige huur- en koopappartementen en verschillende voorzieningen, is gisteren van start gegaan.

De Utrechtse wethouder Harrie Bosch en oud-wethouder Marie Louise van Kleef gaven gezamenlijk het startsein door de modelwoningen feestelijk te openen. De modelwoningen, een één- en tweekamerappartement met keuken en badkamer, blijven ongeveer twee jaar staan op het bouwterrein van MAX. De modelwoningen zijn, net als MAX straks, gerealiseerd door BAM Woningbouw

Eén van de modelwoningen, een tweekamerappartement met eigen badkamer en keuken, is ingericht door Jan des Bouvrie. Hij laat zien hoe je met een beperkt budget je studentenwoning functioneel én mooi kunt inrichten. De studenten kunnen niet wachten om er te mogen wonen, zoals te merken is aan hun reacties op de website www.citycampusmax.nl. Ook veel bedrijven hebben zich al aangemeld voor de circa 2700 m2 commerciële ruimten in MAX.

Rabo Vastgoed start medio 2008, een halfjaar vóór oplevering, met de verkoop van de appartementen. Verkopende makelaars zijn Brecheisen en Lauteslager uit Utrecht. De woningcorporaties SSH Utrecht en Bo-Ex gaan de huurwoningen in belegging nemen en verhuren. Zij zien de appartementen als een verrijking voor de sociale huurmarkt in Utrecht. Jongeren die hun studentenkamer zijn ontgroeid, hebben vaak maar heel weinig keuze in het vervolg van hun wooncarrière. MAX biedt hen de mogelijkheid om een volgende stap naar zelfstandig wonen te zetten. Om voor een huurwoning in aanmerking te komen, moet je je inschrijven bij Woningnet.

Alle appartementen zijn alleen bestemd voor studenten die ingeschreven staan aan een universiteit of hogeschool of daar pas zijn afgestudeerd. Op dit moment wordt nog druk gewerkt aan een regeling die ervoor zorgt dat de appartementen beschikbaar blijven voor deze doelgroep. Rabo Vastgoed toont hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid door geen tijdelijke maar een duurzame oplossing te bieden voor de woningnood onder studenten en pas afgestudeerde jongeren.

City Campus MAX
MAX omvat 261 koopappartementen, 728 huurappartementen en circa 2700 m2 commerciële ruimte bestemd voor voorzieningen die passen bij studenten. Het gaat om één- en twee-kamerappartementen van respectievelijk gemiddeld 28 m2 en 42 m2. Rabo Vastgoed is initiatiefnemer en projectontwikkelaar. Corporaties SSH Utrecht en Bo-Ex worden eigenaar van 75% van de appartementen en nemen de verhuur en het beheer voor hun rekening. Het ontwerp is van Klunder Architecten uit Rotterdam; bouwondernemer BAM Woningbouw zorgt voor de realisatie.

MAX als concept
Het concept van Rabo Vastgoed is overal toepasbaar. Voorwaarde voor succes is een nauwe samenwerking met de gemeente. Door zo kort mogelijke procedures kunnen de kosten laag worden gehouden. Ander belangrijk punt is een zorgvuldig gekozen locatie, die voldoet aan de criteria waaraan studenten en starters waarde hechten: maximaal 15 minuten fietsafstand van het centrum. Voor de selectie van voorzieningen wordt onderzoek verricht naar de wensen van studenten en starters. Deze uitkomsten hebben invloed op de uiteindelijke keuze.

Rabo Vastgoed
Rabo Vastgoed maakt onderdeel uit van de vastgoeddivisie van Rabobank Nederland. Als projectontwikkelaar heeft Rabo Vastgoed zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de grootste woningbouwontwikkelaars van Nederland. De projectontwikkelaar heeft landelijk ruim 330 lopende projecten - ter waarde van 4,7 miljard euro - in portefeuille. Rabo Vastgoed benadert projecten vanuit maatschappelijke betrokkenheid en stelt de mens daarbij centraal. In het geval van MAX biedt Rabo Vastgoed een oplossing voor de woningnood onder studenten en starters in Utrecht.

SSH Utrecht en Bo-Ex
SSH Utrecht is dé studentenhuisvester in de regio Utrecht. Sinds 1956 verhuurt, bouwt en beheert SSH Utrecht woonruimte, met name voor studenten en bijzondere groepen jongeren. SSH Utrecht verhuurt nu ruim 9500 kamers en woningen. De studentenhuisvester ziet het als haar belangrijkste opgave om de wachttijd voor kamers in Utrecht terug te brengen en om kamers van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs te leveren. Dat betekent: bouwen, aankopen, tijdelijk beheer en het bevorderen van doorstroming. Bo-Ex biedt nu reeds huisvesting aan ruim 8000 huishoudens in de regio Utrecht. Bo-Ex levert een prominente bijdrage aan de kwaliteit van het wonen in een leefbare stad. Haar woningaanbod is divers: van klein tot groot, van binnenstedelijk tot aan Leidsche Rijn en Nieuwegein. Bo-Ex biedt huisvesting aan jongeren en ouderen; alleenstaanden en gezinnen; kortom, mogelijkheden geschikt voor een ruime doelgroep. Samen met SSH Utrecht heeft Bo-Ex in1999 een complex met 1002 studenteneenheden gerealiseerd aan de Cambridgelaan. SSH Utrecht voert het dagelijks beheer, ook namens Bo-Ex.

BAM Woningbouw
Als marktleider realiseert BAM Woningbouw bv een substantieel deel van de woningen in Nederland. Met tien zelfstandige regiobedrijven, zo'n 2500 medewerkers en circa ¤ 800 miljoen omzet is BAM Woningbouw de grootste bouwer van woningen in Nederland. Een bouwer die zich richt op alle onderdelen van de Nederlandse woningbouwmarkt. Dit wil zeggen: nieuwbouw, onderhoud en renovatie. BAM Woningbouw is onderdeel van Koninklijke BAM Groep nv.

Fotobijschriften
Foto 1: De Utrechtse wethouder Harrie Bosch en oud-wethouder Marie Louise van Kleef openden de modelwoningen van City Campus MAX. Foto 2: Tijdens de opening werden de modelwoningen alvast in gebruik genomen door studenten. Foto 3: Jan des Bouvrie richtte een modelwoning in. Hij speelt straks ook een rol bij de inrichting van MAX.