Vrom raad
www.vromraad.nl
PERSBERICHT
VROM-raad: 'Een wereld te verdienen bij vrije tijd, toerisme en ruimte'
DEN HAAG, 2 november 2006 Vrije tijd en toerisme zijn een substantieel onderdeel geworden van de economie en dat aandeel kan aanzienlijk groeien. Ze hebben daarbij net als andere economische krachten een toenemende invloed op onze ruimte. Tegelijk geldt dat om de mondiale concurrentie daadwerkelijk het hoofd te kunnen bieden investeren in de ruimtelijke kwaliteit van een gebied een essentiële voorwaarde is. Dit vraagt om een robuuste verandering in de sfeer van productontwikkeling. De VROM-raad biedt daarvoor in zijn advies 'Groeten uit Holland, Qui è fantastico! Advies over vrije tijd, toerisme en ruimtelijke kwaliteit' een wenkend perspectief. Soms verbeteren aanbieders van vrije tijd en toerisme de ruimtelijke kwaliteit. Vaak ook zorgen vrije tijd en toerisme voor 'verrommeling', 'verwinkeling' van plekken. De vraag is of Nederland in dit toenemend 'geweld' overeind blijft. Of we erin slagen met onze steden en ons platteland ook in de 21e eeuw attractief te zijn? Met louter een 'verleuking' van ons land komen we er niet. Er is meer nodig. Veel meer.
Vrije tijd en toerisme moeten ruimtelijke kwaliteit gaan dragen Ondernemers en overheden moeten vrije tijd en toerisme niet langer te zien als bedreigende consument maar als inspirerende producent. De Nederlandse samenleving kan behoorlijk profiteren in termen van werkgelegenheid, inkomen en een betere concurrentiepositie. Daarnaast pleit de raad voor het combineren van vrije tijd en toerisme met de grote overheidsopgaven deze eeuw: het op orde brengen van de waterhuishouding, het wegwerken van het woningtekort, het behoud van het culturele erfgoed, de bevordering van de kenniseconomie, de verbinding van nu nog afzonderlijke natuurgebieden en, niet in de laatste plaats, de vormgeving van de toenemende overgangszones tussen stad en platteland.
Regionale verhalen en nieuwe vraaggestuurde allianties zijn nodig In Toscane wordt al jaren met succes geïnvesteerd in het totale culturele erfgoed en landschap van de streek. Het advies van de VROM-raad: ontwikkel ook overal in Nederland samenhangende, regionale (beeld)verhalen als basis voor vrije tijd en toerisme. Beelden en verhalen die een gebied identiteit geven. Op zichzelf staande voorzieningen en gebeurtenissen in de streek krijgen er meer betekenis en diepgang door. Ergo: bezoekers tonen eerder interesse.
Aanpakkende ondernemers moeten verder vraaggestuurde allianties sluiten en gezamenlijke nieuwe producten aanbieden. Toeristen en recreanten kiezen immers niet meer voor geïsoleerde activiteiten maar voor combinaties ervan. Een natuurgebied of museum vormen evenzeer onderdeel van een weekendtrip als hotel of nabij gelegen winkelcentrum. Ondernemers kunnen daarop inspelen met een compleet aanbod van vervoer, verblijf en vermaak afgestemd op de kwaliteiten in dat gebied.
Ondernemers: innoveer
De VROM-raad doet een appèl aan ondernemers en hun belangenorganisaties om daadkrachtig medeverantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van de eigen, regionale omgeving. Willen alle aanbieders van vrijetijdsvoorzieningen met de tijd meegaan, en willen zij een prominentere rol spelen als inspirator en bron van ruimtelijke en economische ontwikkelingen, dan zijn veranderingen in cultuur en organisatie hard nodig. Een andere rol dus. Denk aan het verlevendigen van plekken met veel kantoren en vervoer met
uitnodigende sport en entertainmentcomplexen en het vormgeven van aantrekkelijke woonwerkmilieus. Of aan meer aandacht voor de senioren-, zorg- of kenniseconomie.
Overheden: stimuleer, benoem één programmaminster
Aan overheden de taak om die veelbelovende vrijetijds- en toeristenvoorzieningen, al dan niet in publiek-privaat verband, mogelijk maken. Met voor iedere overheid een eigen taak. De rijksoverheid moet nationale kaders scheppen en de versnipperde aandacht bundelen. Zes ministeries hebben nu met vrije tijd en toerisme van doen. De VROM-raad stelt voor een interdepartementaal programmaoverleg te starten onder (agenderende) verantwoordelijkheid van één minister of staatssecretaris, bijvoorbeeld onder te brengen bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Dit programmaoverleg kan het innoverend vermogen versterken via bijvoorbeeld een innovatieagenda of het inrichten van een kennisatelier.
Provincies moeten een grote faciliterende rol spelen in het gebiedsgericht 'schakelen' tussen toerisme, recreatie, cultuur, media, sport, natuur, landbouw, kenniseconomie en zorg. Een pro-actieve rol tussen gemeenten en tussen stad en land. Een hulpmiddel kan de oprichting van functionele uitvoeringsorganen zijn in de vorm van regionale omgevingsschappen met praktische gebiedsgrenzen.
Gemeenten moeten actiever gebruik maken van beschikbare instrumenten ten aanzien van investeringsfondsen, gemeenschappelijke regelingen, grondbeleid en de toeristenbelasting. Zonder overleg met regionale allianties van ondernemers en semi-publieke organisaties komt er niets tot stand.
Over de VROM-raad: De VROM-raad adviseert regering en parlement over de hoofdlijnen van beleid aangaande de duurzame kwaliteit van de leefomgeving en over andere onderdelen van het rijksbeleid, die relevant zijn voor de hoofdlijnen van het beleid op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer.
================einde persbericht============