Rijke Nederlanders willen meer belasting betalen
2 november 2006
Vandaag zeggen bekende en goed verdienende Nederlanders samen met Femke Halsema dat zij graag meer belasting betalen: 'Voor een goed land willen wij goed betalen'. GroenLinks adverteert vandaag ook in de Quote-500 met de tekst 'Heeft u het vermogen om GroenLinks te stemmen'.
Bedankt balkenende! maar wordt het niet wat te dol?
De huidige regering is goed voor ons geweest, en we zijn de meerderheid van onze politici zeer dankbaar. U hebt de hypotheekaftrek in stand gehouden, evenals onze koopkracht. U heeft zelfverrijkende topmanagers in de gezondheidszorg of volkshuisvesting geen strobreed in de weg gelegd. Wij behoren, wat inkomens betreft, tot de gelukkigste 10 procent van de Nederlanders. Met welke problemen we ook rondlopen, geldzorgen hebben we niet. En u hebt ons nog extra geholpen! Door u bijvoorbeeld kranig te weren tegen zelfs de kleinste aantasting van de geldpotten die na onze pensionering op ons staan te wachten. Door bijvoorbeeld ons recht op kinderbijslag in stand te houden, ook al hebben we dat geld niet echt nodig. Wordt het niet wat te dol?
Tijdens deze kabinetsperiode zijn de verschillen tussen de hoogste en de laagste inkomens toegenomen. Het aantal huishoudens met een inkomen op of rond het minimum is sinds 2002 gestegen van 9 naar 11 procent. In 2005 groeiden 430 duizend kinderen op in armoede. Dat is 12,5 procent van alle kinderen tot 18 jaar. Ook het aantal werkende armen groeit: mensen mét een baan die toch niet meer verdienen dan een inkomen op bijstandsniveau. Dat zijn er nu 200.000 in Nederland. Onderwijzers en leraren worden onderbetaald, en dat geldt ook voor degenen die in de zorg en de verpleging werken. In de ziekenhuizen wordt steeds meer werk opgeknapt door stagiaires leve de kostenbesparing! Voor jongeren is de woningmarkt bijna nog slechter dan in de jaren vijftig, maar het woord woningnood is verbannen uit het politieke debat. Het Nederlandse openbare vervoer heeft zijn faam van betrouwbaarheid verloren leve het rendement! De publieke omroep verloedert in hoog tempo tot een hopeloos geve!
cht om de kijkcijfers er moet immers, uniek in Europa, ook nog een centje mee worden verdiend. En de sociale zekerheid? Die is de afgelopen jaren in hoog tempo afgebroken in plaats van gemoderniseerd. Zelfs een goede regeling voor zorgverlof, zo noodzakelijk voor jonge gezinnen, is er niet gekomen.
Wij zijn en blijven bovenal burgers van dit land. En als burgers maken we ons grote zorgen. Over het onderwijs. Over de zorg voor zieken en bejaarden. Over de uitsluiting en vernedering die armoede op de lange duur met zich meebrengt. Over de toenemende kloof tussen arm en rijk, jong en oud. We weten dat veel mensen met een goed inkomen deze zorgen delen. Er wordt nog altijd teveel overheidsgeld in allerlei onzin gestoken, dat is zeker. Maar dit gaat om iets anders: om rechtvaardigheid, om het behoud van een zeker evenwicht. We hoeven niet rijker te worden, zeker niet ten koste van medeburgers die het een stuk minder hebben. Het is wel mooi geweest. Wij willen best wat afstaan als u het eerlijk verdeelt.
Wij doen u vijf voorstellen:
1. Als u investeert in de kwaliteit van goede en gratis kinderopvang voor ieder kind, dan staan wij daar graag onze kinderbijslag voor af. Als u de kinderbijslag inkomensafhankelijk maakt levert dat jaarlijks een miljard euro op waar armere ouders en kinderen van profiteren.
2. Als u investeert in de kansen van starters op de woningmarkt, dan hebben wij er geen bezwaar tegen dat u onze hypotheekrenteaftrek beperkt. Als de hypotheekrenteaftrek zich richt op de lage en de middeninkomens besparen we met elkaar twee miljard. Dat geld kunt u gebruiken om het voor starters eenvoudiger te maken een huis te kopen.
3. Als u er voor zorgt dat chronisch zieken, gehandicapten en mensen op het minimum fatsoenlijke en ruim voldoende zorg krijgen, dan willen wij graag een hogere zorgpremie betalen. Als u de no-claim afschaft en de zorgpremie inkomensafhankelijk maakt dan hoeven chronisch zieken, gehandicapten en mensen rond het minimum veel minder te betalen.
4. Als u bereid bent om de AOW met tien procent te verhogen, voor de mensen die geen aanvullend pensioen hebben, dan willen wij na ons pensioen graag blijven meebetalen aan de AOW.
5. Als u er bovendien voor zorgt dat de jongeren van nu als zij oud zijn zekerheid hebben, dan willen wij onze subsidie voor pensioensparen graag inleveren. Als u de subsidie beperkt tot anderhalf keer modaal komt er een miljard euro vrij dat kan worden geïnvesteerd in vermindering van de staatsschuld, zodat ook de jongeren van nu straks AOW krijgen en gebruik kunnen maken van goede en betaalbare zorg.
Voor een goed land willen wij goed betalen.
Aziz, mode-ontwerper
Khalid Boulahrouz, voetballer
Femke Halsema, lijsttrekker GroenLinks
Cees Korvinus, strafrechtadvocaat
Geert Mak, auteur
Jan Mulder, gepensioneerde side-kick
Youri Mulder, voetbalanalist
Jan Oosterwijk, ondernemer
Odette Oostindiën, directeur Shakies
Michiel Rexwinkel, directeur Greenchoice
Marjan Sax, oprichtster Mama Cash, directeur Sax Consultancy
Pauline Terreehorst, directeur Centraal Museum Utrecht
Bas Vos, directeur Taxicentrale Amsterdam
Harry de Winter, media-ondernemer
Eckart Wintzen, ondernemer
Rupert van Woerkom, bladenmaker
GroenLinks