Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

NOA-symposium over diversiteit in personeelsbeleid

Wervings- en selectiemethoden kleuren kandidaat

Standaard wervings- en selectiemethoden zijn vaak subjectief; een van de gevolgen daarvan is dat allochtonen vaker buiten de boot vallen als zij op zoek gaan naar een baan. Behalve bij selectie, gaat ook veel mis bij werving: bedrijven laten kansen liggen op goed geschoold personeel. Dat is de rode draad op het symposium Diversiteit in ontwikkeling op donderdag 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.

Het symposium wordt georganiseerd door NOA, een psychologisch advies- en onderzoeksbureau, verbonden aan de Vrije Universiteit. De rol van etniciteit binnen sollicitatieprocedures is een actueel onderwerp. Recent nog verscheen een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken (EZ) waaruit blijkt dat werkgevers zeggen dat zij bij sollicitatieprocedures nauwelijks discrimineren op etnische afkomst. Het EZ-onderzoek gaat vooral over de waardering van werkgevers van hun eigen selectiemethoden. Op het NOA-symposium komt het hele proces van werving en selectie aan bod.

Hoogleraar Personeelspsychologie prof. dr. Marise Born (EUR) doet onderzoek naar de 'gekleurde' wervings- en selectiemethoden en houdt daarover een lezing. Het blijkt dat veel selectie-interviews erg ongestructureerd en subjectief zijn. Bij dit type interviews wordt de beoordeling van de kandidaat snel beïnvloed door vooroordelen van de interviewers. Door het interview te structureren en gedragsgericht te maken, krijgen allochtone kandidaten wel een objectievere beoordeling. Ook veel traditionele psychologische tests laten grote verschillen zien tussen autochtone en allochtone groepen; en dat pakt nadelig uit voor allochtone kandidaten. Dit hangt samen met taalgebruik, onbekendheid met bepaalde begrippen, type vragen en verschillen in opvoeding en cultuur.

Behalve bij de selectie, laten bedrijven ook bij de werving kansen liggen. Door onvoldoende gebruik te maken van de juiste wervingskanalen, en geen rekening te houden met beeldvorming van bepaalde culturele groepen, bereiken bedrijven een potentieel interessante doelgroep niet.

Het belang van objectieve wervings- en selectiemethoden is dus groot. NOA ontwikkelde verschillende psychologische tests die de genoemde problemen ondervangen. Op het symposium komen deze en andere HR-instrumenten om mensen met verschillende culturele achtergronden op een eerlijke manier te beoordelen, aan bod.

Prof. dr. Marise Born is de beoogde opvolger van prof. dr. Nico Bleichrodt als bijzonder hoogleraar Arbeids- & Personeelspsychologie in het bijzonder gericht op allochtoon-etnische groepen, aan de faculteit der Psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit.