Staatsbosbeheer

dit is een gezamenlijk persbericht van natuur en milieu flevoland, natuurmonumenten en staatsbosbeheer, 31 oktober 2006

Oostvaarderswold, de ecologische verbinding van Oostvaardersplassen naar Horsterwold is van groot belang voor de toekomst van Flevoland. Het voornemen ligt vast in Rijks- en provinciaal beleid, het komt nu aan op de invulling. Donderdag 2 november aanstaande leggen Provinciale Staten van Flevoland de invulling vast in het nieuwe Omgevingsplan Flevoland. Wij roepen de Staten op het Oostvaarderswold robuust en toekomstvast te maken. Dynamiek met natuur én economisch aantrekkelijk, vormt een uitstekende basis voor verdere ontwikkeling van Flevoland.

Het Oostvaarderswold is voor de toekomst van Flevoland van groot belang omdat er een sterke relatie ligt met de verdere ontwikkeling van Almere en Lelystad. Het gaat om uitloop voor de stad, maar ook om het creeëren van toeristisch-recreatieve kansen voor Flevoland. Bovendien zorgt een kwalitatief goede zone die vervlochten is met de woningbouwopgave voor Almere, voor een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven. Natuur en waterberging moeten de basis vormen in de uitwerking waaraan de andere ontwikkelingen kunnen worden gekoppeld. Het Oostvaarderswold moet bestaan uit een robuuste kern voor natuur met een zone van gradaties van natuur en recreatie.

In de Nota Ruimte van het Rijk wordt het Oostvaarderswold genoemd als een van de te realiseren robuuste ecologische verbindingszones. In het Omgevingsplan 2006 heeft de provincie Flevoland het Oostvaarderswold de hoogste prioriteit gegeven en de regie voor de totstandkoming op zich genomen. Volgens het Omgevingsplan 2006 is het de bedoeling dat het Oostvaarderswold 2000 hectare groot wordt en naast een natuurfunctie ook andere functies krijgt, met name recreatie en waterberging. De ecologische zone binnen de multifunctionele zone is de ruggengraat van het gebied. Deze zone van zon 1000 ha is behalve migratieroute ook een leefgebied op zich voor dieren en planten en vormt een verbinding tussen de geisoleerd liggende Oostvaardersplassen en de Veluwe (en verder weg gelegen gebieden op termijn). Het Oostvaarderswold is een voor Nederland uniek symbool van het verbinden van grote natuurgebieden.

De precieze ligging van de zone is ook nog aan discussie onderhevig. De noordoost-variant van het tracee, die ook door Gedeputeerde Staten is voorgesteld, heeft daarbij een aantal grote voordelen. De realisatie is hier snel en relatief eenvoudig door te voeren, vanwege het relatief grote grondaandeel dat al in handen van de overheid is. Verder sluit de noordoostvariant beter aan bij de bestaande infrastructuur en is mede daarom ook goedkoper te realiseren. Tot slot: de kortste verbinding tussen 2 punten is een rechte lijn. Dit levert ook de kleinste 'contact'grens op tussen landbouwgebied en verbindingszone.

Grootschalige veranderingen, zoals nu gepland in het Oostvaarderswold, leveren vaak in de beginfase weerstand op bij bewoners. Uit onderzoek van Alterra (2004) naar een soortgelijke situatie verandering van boerenland in de uiterwaarden naar nieuwe natuur bleek dat de oorspronkelijke weerstand na realisatie van het gebied snel om is geslagen naar enthousiasme. Seeing is believing, dus snelle realisatie en duidelijkheid is geboden.