Debat 'Botsende loyaliteiten' in De Balie
'Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet', schreef Rudyard Kipling aan het eind van de 19de eeuw. De Engelse dichter had het bij het verkeerde eind, want aan het begin van de 21e eeuw ontmoeten Oost en West elkaar op grote schaal als gevolg van globalisering en migratie. De effecten daarvan zijn ook hier in Nederland aan de orde van de dag.
De afgelopen weken ging het gesprek vooral over de loyaliteit van immigranten van Turkse afkomst, in het bijzonder de Turks-Nederlandse politici. Op hoge toon werden zij gemaand om zonder voorbehoud de in Nederland heersende opvatting over de massamoord op Armeniërs te onderschrijven en de Turkse staat hardop te veroordelen. Zij moesten hun politieke loyaliteit aan Nederland bewijzen, ongeacht de gevolgen voor hun verhouding met het eigen herkomstland.
De loyaliteitseis aan migranten is van alle tijden. In tijden van 'morele paniek' binnen een gemeenschap is het een manier om te bepalen wie outsider of insider is. Een afwijkend standpunt leidt tot excommunicatie, en in dit geval werden de Turkse politici in kwestie van de lijst geschrapt vóór zij de ruimte kregen hun 'dubbele positie' aannemelijk te maken. De vrijheid van een afwijkende visie, die het gevolg is van een dubbele identiteit en dus dubbele loyaliteit, werd hun niet gegund. Dat roept de vraag op hoe we in Nederland een referentiekader kunnen ontwikkelen waarin die ruimte wél wordt geboden. Ruimte die leidt tot een vruchtbaar debat in plaats van excommunicatie.
Minister Bot schaart zich ondubbelzinnig achter Israëlische belangen.
Minister-president Balkenende spreekt over de 'rijke tijd van de VOC'. Wordt van moslims die loyaliteit voelen met Palestijnen, of van Surinamers die zich de slavernij herinneren, verwacht dat zij zich met zulke standpunten identificeren, willen zij posities in de samenleving bekleden? Hoe bepaal je als migrant je positie in een samenleving die jouw dubbele identiteit, geschiedenis en loyaliteit als bedreiging ziet en afwijst? Wordt de politieke en intellectuele vrijheid van migranten daadwerkelijk gerespecteerd in Nederland?
Over deze vragen spreken Tarik Fraihi ( KIF, Kif België), Nadia Fadil (KU Leuven, België) Mariwan Kani (politicoloog en journalist) en Imdat Kaymaz (Bestuurslid Studentenvereniging Anatolia). Gspreksleider is Michaël Zeeman.
Donderdag 2 november
Toegang gratis
Tijd van aanvang: 20:00
De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10
telefonisch reserveren 020 55 35 100