Gemeentelijke ambtenaren kunnen bestuurders nauwelijks bijbenen
Slagvaardige bestuurders zonder (rug)dekking
ZALTBOMMEL, 20061101 -- Uit het onderzoek dat Van Spaendonck Management Consultants recentelijk heeft uitgevoerd onder ruim 50 bestuurders van 50.000+ gemeenten, blijkt dat de ambtelijke organisatie van de meeste gemeenten grote moeite heeft om de moderne bestuurder (in zijn verschillende verschijningsvormen met bijbehorende bestuursstijlen) adequaat te ondersteunen.
Programma's staan als het ware haaks op de staande organisatie en worden aangestuurd door een programmamanager of programmadirecteur die direct rapporteert aan de verantwoordelijk bestuurder. Hiermee verkrijgt de bestuurder een nieuwe rol en bij een al te voortvarende invulling hiervan dreigt de rol van de directie van de staande organisatie `'gemarginaliseerd'' te worden.
Dit risico is de laatste tijd versterkt door de dualisering, waarin de gemeenteraad B&W directer afrekent op het behalen van de beloofde resultaten. Bestuurders stellen zich dus maar al te graag `'slagvaardig'' op, zeker waar dit belangrijke programma's betreft! 'Programmasturing' is een innovatief sturingsconcept dat nog in de kinderschoenen staat en op dit moment voor veel gemeenten grote risico's inhoudt.
`'Hoe krijgen we de stad weer leefbaar'' of `'op welke wijze geven we de stedelijke ontwikkeling vorm'' zijn verzuchtingen van menig gemeentelijk bestuurder. Vaak betreft het een `'hoofdpijndossier'', niet alleen omdat dit complexe maatschappelijke vraagstukken zijn, maar ook omdat een veelheid van gemeentelijke organisaties betrokken is, naast (in toenemende mate) ook externe partners.
De bestuurder in kwestie heeft natuurlijk zijn eigen portefeuille (b.v milieu, ruimtelijke ordening, of openbare orde) en de daarbij behorende `'greep'' op het hierbij behorend deel van het ambtelijk apparaat. Bij complexe dossiers is echter een veelheid aan ambtelijke afdelingen betrokken, waarvan een groot deel buiten de eigen portefeuille van de betrokken wethouder (of burgemeester in het geval van veiligheid) valt. Veel gemeenten werken bij dergelijke dossiers met `'programma's'', als beleidsmatige voorfase op de concrete uitvoering van het eenmaal vastgestelde beleid in projecten.
Van Spaendonck Management Consultants