Nieuwe website voorkomt loopbaancrisis bij jongeren


Vakbaan.nl helpt bij beroepskeuze

ROTTERDAM, 20061101 -- Eén op de tien werkenden heeft last van burn-out, waarvan een groot deel tussen de 15 en 24 jaar oud is. Daarnaast zijn het met name jongeren tussen 25 en 30 jaar welke nogal eens in een loopbaancrisis belanden, terwijl dit niet altijd nodig is. Goede voorlichting over loopbaanmogelijkheden en carrièrevalkuilen kan veel leed voorkomen. De nieuwe website www.vakbaan.nl heeft zich dit als doel gesteld.

Debet aan de vroegtijdige loopbaancrisis, ook al wel 'quarterlife-crisis' genoemd, is de combinatie van grote druk op het werk, opleidingsniveau, keuzemogelijkheden op de arbeidsmarkt en (luxe) problemen in de privé-sfeer. Van de Nederlandse beroepsbevolking geeft 68 procent de voorkeur aan een gezond privéleven, boven een goede baan. Bij werknemers onder 30 jaar is dat zelfs 80 procent.

Zingeving
De vraag naar zingeving is bij deze generatie groter dan ooit. De nieuwe generatie hoogopgeleiden stelt zich haast dagelijks de vraag of ze nog voldoende leren en hoe zij zich in het arbeidsproces voelen. Is er nog uitdaging, worden er kansen gemist, is dit de juiste werkgever voor mij? Het zijn vooral de vrouwelijke dertigers die vaker overspannen zijn. Steeds weer een nieuwe werkgever zoeken blijkt hen niet meer te helpen. Er wordt gewerkt op de automatische piloot, waardoor ruimte ontstaat om de werk- en privésituatie continu te evalueren.

Om jongeren inzicht te geven in hun ware ambities is een nieuwe website ontwikkeld, www.vakbaan.nl. De site helpt door een professionele beroepskeuzetest gratis aan te bieden. Hierdoor wordt duidelijk welke beroepen aansluiten bij de individuele kwaliteiten. Uniek aan de website is de database met werkervaringen van bekende en onbekende Nederlanders. Ruim 400 mensen hebben al over de voor- en nadelen van hun beroep geschreven. Onder hen zijn meerdere leden van de Tweede Kamer en Minister Zalm. Mede dankzij hen kan de bezoeker van de site zich goed orienteren op de werkelijke kansen die de arbeidsmarkt te bieden heeft.

Het benutten van kansen en mogelijkheden blijkt voor hoger opgeleiden eenvoudiger dan voor lager opgeleiden. De laatste groep kijkt nog teveel naar hun directe omgeving en te weinig daarbuiten. Zo komen zij snel terecht in `plaatsingsberoepen'. Bij de studie- en beroepskeuze richten zij zich op de directe omgeving. Ze lopen stage in het bedrijf waar hun vader werkt en gaan naar school in de eigen woonplaats. Om dit feit te ondervangen heeft Vakbaan een overzicht gemaakt van alle opleidingen en studies welke in Nederland te volgen zijn. Opleidingen en cursussen vormen nog altijd een belangrijke basis voor het kunnen bewandelen van een nieuwe loopbaan.