G4 willen scherpere selectie van probleemwijken bij stedelijke vernieuwing
(1 november)
De G4 willen een scherpere selectie van probleemwijken en dus een meer geconcentreerde inzet van middelen voor stedelijke vernieuwing voor de periode 2010-2019. Vandaag heeft de Haagse wethouder Marnix Norder, namens de G4, een pleitnotitie aangeboden aan minister Winsemius van Vrom met deze boodschap. "De middelen zijn nu teveel uitgewaaierd over heel Nederland. Ook de focus op 56 achterstandswijken heeft niet geleid tot een herverdeling van het geld. Ondertussen is in de grote steden een opeenstapeling van problemen te zien in de achterstandswijken en dat is niet goed voor de concurrentiepositie van de Randstad", aldus wethouder Norder. De G4 hebben voor de periode 2010-2019 ruim 3,7 miljard Euro nodig voor vernieuwing van probleembuurten en de aanpak van kwetsbare en verloederde particuliere voorraad.
De aanpak van sociale en fysieke problemen in en om de steden werpt zijn vruchten af. De leefbaarheid is verbeterd, de woningproductie stijgt en de steden ontwikkelen zich in positieve zin. Tegelijkertijd wordt een scherpere tweedeling zichtbaar: in vergelijking met andere delen van de stad en de regio nemen de problemen in achterstandswijken toe. Daarom moet er meer focus en selectie in het stedelijke vernieuwingsbeleid om ook na 2010 goed door te kunnen pakken.
Uitgangspunt daarbij is maatwerk en een integrale aanpak van de problematiek: zowel fysiek, sociaal als economisch. Het gaat dan niet alleen om kwetsbare corporatiewijken maar ook om wijken met veel particulier bezit maar weinig kapitaalkracht. Daarnaast liggen er kansen bij in onbruik geraakte haven- en bedrijfsterreinen die getransformeerd kunnen worden naar moderne woon/werk gebieden. Zeker nu de afronding van veel VINEX-wijken in zicht komt, zal er veel meer gezocht moeten worden naar binnenstedelijke aanpassingen en die zijn relatief duur.
Daarnaast vragen de G4 het Rijk om blijvende betrokkenheid door gebiedsgericht te investeren, nieuwe instrumenten te ontwikkelen en belemmeringen op het gebied van wet- en regelgeving weg te nemen. Voor voortzetting van het huidige stedelijke vernieuwingsbeleid en de aanpak van de particuliere voorraad is voor de periode 2010-2019 al ruim 3,7 miljard Euro nodig (exclusief kosten bodemsanering, luchtkwaliteit, bereikbaarheid). Als daar ook de transformatiegebieden, overige binnenstedelijke nieuwbouw en cultuur bij wordt genomen, dan is een veelvoud aan rijksbijdrage noodzakelijk. De G4 pleiten daarnaast voor specifieke instrumenten in de handhavingssfeer, op het gebied van ontwikkelrecht of herverkaveling of in de sfeer van fiscale verbijzondering.
Gemeente Den Haag