Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 november 2006, 271

Brandbrief aan Den Haag

G27 en G4 bezorgd over invoering van Wmo

De G27 (een samenwerkingsverband van 27 grote steden) en de G4 (de vier grootste steden) geven in een brandbrief aan Den Haag een overzicht van de knelpunten die zij zien bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenten verwachten grote financiële problemen met de komst van de wet per 1 januari 2007 waardoor de zorg aan burgers in gevaar komt. De G27 en de G4 willen met deze brief de knelpunten agenderen bij de staatssecretaris van VWS, de Vaste Kamercommissie voor VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Door de komst van de Wmo worden rijksbudgetten vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) overgeheveld naar de gemeenten. Gemeenten krijgen steeds meer duidelijkheid over welke financiële risicoâs de invoering van de Wmo met zich meebrengt. In de brief stellen de G27 en de G4 onder meer dat de werkelijke kosten voor de uitvoering van de Wmo tweemaal zo hoog zijn als het budget dat zij hiervoor gaan ontvangen. Ook als gevolg van de nog steeds stijgende vraag naar hulp bij het huishouden groeit het financiële tekort. Voor veel gemeenten is 2007 een overgangsjaar waarin voor cliënten nog weinig verandert. In 2007 willen de gemeenten een gedegen beleid ontwikkelen waarin het gedachtegoed van de Wmo op een goede manier tot uitwerking komt. De gemeenten staan onveranderd achter het gezamenlijke belang van rijksoverheid en gemeenten om kwetsbare mensen zodanig te ondersteunen dat zij op een verantwoorde manier zo lang mogelijk zelfstandig en actief kunnen meedoen in de maatschappij. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen waarborgen moet er echter wel voldoende financiële ruimte zijn, aldus de gemeenten.

Zorgkantoren

De G27 en de G4 geven verder onder meer aan dat de samenwerking met de zorgkantoren en het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK) niet soepel verloopt. Genoemde instanties voeren de AWBZ uit waaronder de delen die overkomen naar de gemeenten. De benodigde gegevens vanuit deze instanties worden in veel gevallen te laat en onjuist aangeleverd waardoor een goede voorbereiding op de komst van de Wmo niet mogelijk is.
De brief is namens de G27 ondertekend door Lenie Scholten, wethouder van de gemeente Nijmegen, Hans-Martin Don, wethouder van de gemeente Eindhoven en Jacques Costongs, wethouder van de gemeente Maastricht. Voor de G4 hebben getekend: Marijke Vos (wethouder van Amsterdam), Jantien Kriens (wethouder van Rotterdam), Bert van Alphen (wethouder van Den Haag) en Cees van Eijk (wethouder van Utrecht).