Gemeente Utrecht

|Postbus 8375                                                                   |
|3503 RJ  Utrecht                                                               |
|Telefoon: 030 - 286 40 98                                                      |
|Fax: 030 - 286 70 45                                                           |

Utrecht, 1 november 2006
Sw/123

Boom in Tuindorp op auto's gevallen

In Tuindorp aan de Prof. Sprengerlaan is vanmorgen een boom omgewaaid en op geparkeerde auto's terechtgekomen. Het gaat om een Canadese Populier waarvan de gemeente al had geconstateerd dat deze op korte termijn gekapt moest worden. De buurt was hier al over geïnformeerd. Bij het ongeluk zijn geen personen betrokken.

Naast de omgewaaide boom waren nog drie bomen in deze buurt aangemerkt voor noodkap. Twee daarvan zijn vandaag gekapt. Het gaat om een Canadese Populier, een Witte Esdoorn en een sierkers. Alle vier de bomen zijn aangetast door parasitaire zwammen in de stam, waardoor het hout bros wordt en ze kunnen omvallen. De sierkers staat in een plantsoen en wordt zo snel mogelijk weggehaald.

De Canadese Populieren stonden aan de Prof. Sprengerlaan ter hoogte van huisnummer 1. Aan de Prof. Leonard Fuchslaan ter hoogte van huisnummer 2 stond de Witte Esdoorn. De sierkers, met een stamdoorsnede van 70 cm staat in de groenstrook aan het Willem de Zwijgerplantsoen ter hoogte van huisnummer 22.
Aan de Prof. Sprengerlaan en de Prof. Leonard Fuchslaan worden nieuwe bomen geplant.

Visual Tree Assessment
Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). Bij deze methode wordt visueel naar symptomen gezocht die veroorzaakt kunnen zijn door gebreken in het hout, zoals (parasitaire) zwammen, scheuren in het hout, holtes, verdikkingen en dergelijke. In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is de eventuele (door bomen veroorzaakt), te voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Soms zijn de geconstateerde gebreken echter zo ernstig dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is. Alleen in dergelijke gevallen moeten bomen acuut worden veilig gezet of gekapt.