Persbericht
1 november 2006
Winsemius: Ruim 1 miljard euro per jaar voor achterstandswijken
Aanpak wonen, werken, leren en veiligheid
Om te voorkomen dat meer wijken afglijden tot probleemgebieden is in de toekomst een jaarlijkse investering van 1 tot 1,4 miljard euro nodig voor stedelijke vernieuwing en nieuwbouw. Deze rijksbijdrage zorgt volgens een onderzoek van VROM over een periode van tien jaar voor ruim 160 miljard aan investeringen door andere partijen in de oude stadswijken. Dit schrijft VROM-minister Pieter Winsemius in een brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van de stedelijke vernieuwing.
Volgens minister Winsemius blijft stedelijke vernieuwing ook na 2010 urgent en kan de wijkenaanpak echt verschil maken bij het tegengaan van fysieke en sociale problemen. Ongeveer 140 wijken in Nederland dreigen af te glijden waarvan 40 wijken zich daadwerkelijk in de gevarenzone bevinden. De praktijk laat nu al zien dat dat herstructurering (de aanpak en verbetering van woningen in de aandachtswijken) vaak de motor is om ook sociale investeringen in aandachtswijken van de grond te krijgen. Er moet meer gedifferentieerd worden bijgebouwd om midden en hogere inkomens in de stad te kunnen huisvesten.
De minister ziet ook in de toekomst een blijvende betrokkenheid vanuit het Rijk om de leefkwaliteit van steden te bevorderen en een dreigende tweedeling in de stedelijke gebieden tegen te gaan. Stoppen met een bijdrage vanuit het rijk zal volgens hem leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal probleemwijken. Als het huidige beleid geen extra impuls krijgt zal dit de achteruitgang in de wijken niet kunnen stoppen. Een stevige reductie van het aantal aandachtswijken is alleen haalbaar als er wordt gekozen voor een ambitieuze aanpak met meer sloop en nieuwbouw van woningen en een brede sociale aanpak met de nadruk op wonen, werken, leren en veiligheid. Hierbij zullen de gemeenten een regierol vervullen met daarnaast woningcorporaties als belangrijke trekker. Winsemius verwacht eveneens van marktpartijen in de de steden extra investeringen. Een rijksbijdrage van 1 tot 1,4 miljard euro per jaar leidt dan volgens onderzoek tot investeringen door publieke en private partijen van 160 tot 165 miljard euro over een periode van 2010 tot 2019.
Zie ook:
Zie het
Dossier 56-Wijkenaanpak
Dossier InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing
Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=24967 )