TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

1 november 2006

Radiodebat zet Balkenende op voorsprong
De Volkskrant, Forum, woensdag 1 november 2006

De eerste echte confrontatie tussen de kemphanen Balkenende en Bos hebben we achter de rug. Met het lijsttrekkersdebat van Radio 1 is het voorspel ingezet. Bij het RTL4 tv-debat tussen Balkenende en Bos, aanstaande vrijdag, zal de titanenstrijd pas echt losbarsten.

Balkenende en Bos bevonden zich - tot aan het debat van zondag - ongeveer in een gelijke uitgangspositie. Toch is Balkenende duidelijk in de winning mood en is Bos in het defensief gedrongen. Volgens collega De Hond heeft Balkenende het radiodebat gewonnen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek: 35% van de luisteraars wijst Balkenende aan als winnaar en 18% Bos. Als een keuze gemaakt moet worden tussen Bos en Balkenende, noemt ruim de helft Balkenende de betere in het debat en ruim een kwart Bos. De rest weet het niet.

Bos heeft veel krediet verspeeld, terwijl Balkenende - na drie jaar kritiek - als een feniks uit zijn eigen as lijkt te herrijzen. Waar Bos een half jaar geleden op alle punten (sympathie, bekwaamheid, betrouwbaarheid, overtuigingskracht, leiderschap) vóór lag, heeft Balkenende hem nu op de meeste hiervan ingehaald. De aantijgingen van Balkenende dat Bos `oneerlijk' zou zijn en dat hij `draait', zijn exemplarisch voor de strategie die het CDA al enkele maanden voert: Balkenende neerzetten als een zeer betrouwbare politicus, het liefst ten koste van Bos. En met succes. Vóór het debat hadden ongeveer even veel kiezers vertrouwen in Balkenende (43%) als Bos (39%) als toekomstige premier. Nu, na het debat, heeft 47% vertrouwen in Balkenende als premier en 38% in Bos. De cijfers voor Balkenende zijn nog positiever onder de luisteraars (57% Balkenende, 38% Bos).

Het imago van de lijsttrekkers is uit te drukken in cijfers, maar in ons onderzoek hebben we het de kiezers ook zelf laten zeggen. Zo denken de kiezers over Bos: "ad rem, to the point, dynamisch, sympathiek, knap manneke, reëel, sociaal, fris, progressief, relaxed, oprecht". Maar ook: "veel geschreeuw weinig wol, zeurderig, blaaskaak, meeloper, draaikont, broodsocialist, carrièremannetje, geen humor, windvaan, glibberig, omhooggevallen bal".
En zo over Balkenende: "aardig, niet voor eigen gewin, onverstoorbaar, grappige humor, minst slechte van het rijtje, goed bestuurder, sterk en moedig, komt nu pas uit de verf". En: "saai, braaf christelijk, wereldvreemd, te rechts, bureaucraat, stijf moralistisch, schoothondje van de VS, ouderwets, slijmbal, weinig compassie, geen leider, spruitjeslucht."

Bos was in 2003 duidelijk de betere debater en een tv-debat is weer iets anders dan een radio-debat. Maar kan hij dat ook deze keer waarmaken? We gaan het vrijdag zien.

Remco Frerichs en Peter Kanne onderzoeken electorale en maatschappelijke trends in Nederland voor TNS NIPO.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).