Vier jaar verplicht werken in de bijstand
De FNV is teleurgesteld over de wet 'terugkeerbanen' die gisteren in Den Haag is aangenomen. Gevolg is dat mensen tot vier jaar moeten werken voor minder dan het minimumloon. Dat meldt FNV e-Magazine van 1 november.
Gisteren heeft de Tweede Kamer een wetvoorstel aangenomen, waardoor het voor gemeenten mogelijk wordt mensen met een bijstandsuitkering vier jaar aan het werk te zetten. Zonder minimumloon. De FNV is teleurgesteld.
"Wij vinden dat deze mensen direct moeten worden beloond", aldus Peter Koppe, beleidsmedewerker bij de FNV. "Je moet ze niet vier jaar aan het lijntje houden met de belofte dat er daarna een echte baan volgt."
Het is ook maar de vraag of er na de periode van werk met behoud van uitkering een gewone betaalde baan komt. De gemeente is daar volgens de nieuwe wet niet toe verplicht.
Het enige lichtpuntje is dat er gisteren ook een amendement is de uitkeringsgerechtigde alleen 'toegevoegd' werk mag verrichten. Hij mag dus geen werk mag doen, dat eerst door een ander in loondienst werd gedaan.
Of dat in de praktijk ook om 'toegevoegd werk' gaat, valt te bezien. Koppe: "Wat is 'toegevoegd werk'? Voor elk werk dat noodzakelijk is, kun je toch gewoon betalen?"
Maar dat gebeurt niet. Veel gemeenten hebben jarenlang geen geld uitgetrokken voor bijvoorbeeld conciërges in scholen en flatgebouwen. "Dan kun je nu wel heel makkelijk zeggen dat het 'toegevoegd werk' is'', legt Koppe uit. "De kans is er dat gemeenten nu voor een dubbeltje op de eerste rij komen te zitten."
De FNV zoekt nu uit of in juridische zin een dienstverband ontstaat als uitkeringsgerechtigden jarenlang voor de gemeente werken. Koppe: "Dan kunnen we de Eerste Kamer er misschien van overtuigen deze wet niet door te laten gaan."
1 november 2006
FNV