Gemeente Harenkarspel



01-11-2006
Zorgloket Koppunt in de kop van Noord-Holland

Met ingang van 1 januari 2007 wordt de Wet op de maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De Wmo bundelt een aantal taken die de gemeente dan uitvoert, waaronder de huidige Wet Woorzieningen gehandicapten en Welzijnswet en de Hulp bij het Huishouden, die nu nog veelal met de thuiszorg door het zorgkantoor van de AWBZ wordt geregeld.
In de kop van Noord-Holland werken 6 gemeenten samen bij de invoering van de Wmo. Dit zijn de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Wieringermeer, Wieringen en Zijpe.
Een belangrijk en verplicht onderdeel van de Wmo is de invoering van een Zorgloket, waar inwoners terecht kunnen voor informatie en advies op het brede gebied van wonen, welzijn en zorg en waar men ook terecht kan met zijn zorgvraag.
De 6 genoemde gemeenten werken bij de organisatie van het Zorgloket samen onder de naam Koppunt.

In elke afzonderlijke gemeente wordt een loket ingericht. De coördinatie en ondersteuning vindt bovenlokaal plaats vanuit de gemeente Anna Paulowna, die als centrumgemeente optreedt. De afzonderlijke loketten bieden bij de start van het loket in ieder geval een afgesproken minimum aantal diensten aan en via een groeimodel wordt dit uitgebreid.
Een belangrijk aandachtspunt bij de vorming van het loket is het overleg en de afstemming met de organisaties en instellingen die actief zijn op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Daarom organiseert het Koppunt een bijeenkomst waar deze organisaties en instellingen geïnformeerd worden over de opzet van het loket. Belangrijke vragen die aan de orde komen zijn: Wat kunnen partijen voor elkaar betekenen bij de inrichting van het loket en hoe vindt er een efficiënte en effectieve koppeling plaats tussen de vraag van de cliënt en het aanbod van de organisaties. Wat dit laatste betreft, organisaties kunnen tijdens deze bijeenkomst hun aanbod "etaleren". Tijdens zo'n bijeenkomst wordt duidelijk hoeveel spelers actief zijn voor de cliënt op het brede terrein van wonen, welzijn en zorg. Loketmedewerkers gaan aan de hand van een aantal praktijkgevallen na hoe organisaties betrokken zijn en ingezet kunnen worden. Het zal duidelijk zijn dat niet alle plaatselijke instellingen die ook regionaal georganiseerd zijn uitgenodigd kunnen worden voor deze bijeenkomst.
De veelal regionale instellingen en organisaties zijn inmiddels uitgenodigd om acte de presence te geven op de bijeenkomst die het Koppunt organiseert op dinsdag 9 november in de Jonge Prins te 't Zand aan de Keinsmerweg 42.
De samenwerkende gemeenten hopen dat er op deze manier een goede aftrap gegeven kan worden aan de zorgloketten van Koppunt en de invoering van de Wmo per 1 januari 2007.