Gemeente Langedijk



1 november 2006

Geen troep in het riool!!

Het afvalwater dat via toilet of gootsteen het riool ingaat, komt via rioolgemalen terecht bij de rioolzuiveringsinstallaties. Daar wordt het gezuiverd en geloosd in het oppervlaktewater. Hoe viezer het rioolwater is, hoe meer energie en chemicaliën het kost om het weer schoon te maken. We kunnen er zelf voor zorgen dat ons afvalwater niet nodeloos vervuilt.

Vastlopende rioolpompen
Ook onderweg naar de rioolzuiveringsinstallaties kan het al mis gaan, namelijk bij het rioolgemaal. Dit gemaal is ontworpen om het afvalwater door te leiden naar de zuiveringsinstallatie. Het verwerken van WC-papier dat na het toiletbezoek in de pot wordt gedeponeerd, is meestal geen probleem. Moeilijker wordt het om andere voorwerpen door te sluizen. Tampons, maandverband, condooms, maar ook luiers, verfrissingdoekjes, de lotiondoekjes voor baby's en houdertjes van toiletverfrissers, het zijn allemaal zaken die NIET in de toilet (en het riool) thuishoren. De rioolgemalen lopen namelijk hierop vast. Gevolg is dat meerdere malen per week de pompen moeten worden gereinigd om weer een goede doorvoer naar de zuiveringsinstallatie te kunnen waarborgen. Deze extra reinigingsbeurten kost de gemeente jaarlijks duizenden euro's. Geld dat beter op een andere manier besteed kan worden. Het is niet alleen uit financieel belang dat wij u vragen ook bij uw toiletbezoek aan `afvalscheiding' te doen. Ook in het belang van het milieu dienen geen voorwerpen via de WC afgevoerd te worden die daarin niet thuishoren.
Het meeste toiletpapier verweekt namelijk vrij gemakkelijk en wordt als het ware opgelost in het water. Bij andere voorwerpen is hiervan geen sprake.

Wat mag er niet in het toilet?

* Vetten en oliën. Deze stoffen hechten zich gemakkelijk aan de buiswand waardoor het slechts een kwestie van tijd is dat de verstopping zal gaan plaatsvinden. Bovendien kunnen deze stoffen de werking van de rioolwaterzuivering storen of zelfs beschadigen.
* Vezelachtig textiel (eenmalige wegwerpdoekjes). Poetsdoeken, vaatdoeken, dweilen en de steeds populairder wordende eenmalige wergwerpdoekjes stromen moeilijk af en éénmaal in het gemaal kunnen deze niet verpompt worden.

* (Dames-)verbandartikelen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de vezelachtige voorwerpen.

* Kunststoffen. Plasticzakken, folie en landbouwplastic stromen slecht af. Hier is het verstoppinggevaar het grootst. Het is niet verpompbaar. Rubber raakt verstrikt in de rioolpompen, condooms zijn hier een goed voorbeeld van.