Politie Limburg-Noord

Jeugdcriminaliteit in Noord- en Midden-Limburg

Datum: 1-11-2006
Tijd bericht: 10:19
Plaats: Limburg-Noord
Meer geweld en meer alcoholgebruik onder jongeren.

De politie constateert in een analyse van de jeugdcriminaliteit, dat in 2005 het aantal geweldsincidenten met jongeren verder is gestegen. Het gaat dan zowel om bedreigingen als mishandelingen. Geweld tussen en met jongeren (18-25) komt vooral voor op openbare plaatsen (43%), woningen (24%) en in het uitgaanscircuit (11%). Jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn overigens ook het meest slachtoffer van geweld. Deze cijfers staan in de Criminaliteitsbeeldanalyse Jeugd, dat de Politie Limburg-Noord woensdag 1 november openbaar maakte.

De politie spreekt ook haar zorg uit over de toename van het alcoholgebruik onder jongeren en de combinatie alcohol en verkeer. Met name het gebruik in zogenaamde jeugdhonken en jeugdketen is zorgwekkend. Jongeren komen in schuren en caravans bij elkaar, vaak om te drinken. Jongeren rijden vaak onder invloed op brommer of fiets van jeugdkeet naar huis.

Voor de politie Limburg-Noord is jeugd een kernprioriteit. De politie richt zich op het vroegtijdig, snel en consequent reageren op misdrijven die gepleegd worden door minderjarige verdachten. Door een fijnmazig netwerk van gebiedsagenten en jeugdagenten heeft de politie goed zicht op jeugdgroepen en kent ze de overlastgevers en criminele jongeren met naam en toenaam.

Maar de politie kent ook veel jeugd, die zich wel aan de regels houdt. Zo wordt de jeugd ook nadrukkelijk partner in veiligheid, zowel op school als op straat. Een bijzondere vorm daarvan zijn de politiejunioren. In Venlo en Roermond heeft de politie jongeren tussen 16 en 19 jaar in dienst, die de politie helpen de brug te slaan naar de jeugd.

Minder jeugdige verdachten, meer incidenten In 2005 werd 6% van de 12-18-jarigen (2.347 van de 39.086) in Noord- en Midden-Limburg verdacht van een strafbaar feit. Dat geldt voor bijna 8% van de 18-25 jarigen in 2005 (2862 van de 36.021). Het aantal jeugdige verdachten is in Noord- en Midden-Limburg met 4% afgenomen tussen 2000 en 2005. Het aantal 18 tot 25 jarige verdachten is met 3% gedaald. Het aantal incidenten met een verdachte van 0-18 jaar of met een verdachte van 18-25 jaar is echter tussen 2000 en 2005 met respectievelijk 5% en 4% toegenomen.

In de gemeenten Maasbracht, Echt-Susteren, Weert, Venlo, Horst aan de Maas en Nederweert zijn er sinds 2000 meer incidenten met jeugdige verdachten. Als het gaat om incidenten met 18-25-jarige verdachten, zien we in de afgelopen zes jaar een toename in Maasbracht, Echt-Susteren, Helden, Venray en Weert.

Het aantal vermogensincidenten, met name woninginbraken en (brom)fietsdiefstallen, met jeugdige verdachten (0-18) is de afgelopen zes jaar gestegen met 17%. Bij 18-25-jarigen is dat toegenomen met 13%. De stijging van woninginbraken en (brom)fietsdiefstallen is het grootst in de gemeenten Roermond, Venlo en Venray.

Verder is er een toename van vernielingen en overlast (27% tussen 2002 en 2005) door jeugdige verdachten (0-18). Met name in Echt-Susteren, Helden, Venlo en Venray. Het aantal geweldsincidenten is vanaf 2000 met 30% gestegen onder de jeugd. Onder 18-25-jarigen is er een toename van 39%. Die stijging is vooral te zien in Echt-Susteren, Helden, Roermond, Venlo, Venray en Weert.

Er zijn veel minder verkeersincidenten: bij de jeugd (0-18) een daling van 68% en bij de jongeren (18-25) een daling van 40%. Bij die laatste groep is het alcoholgebruik wel nog steeds een zorgpunt.

In 2005 woonden er in Noord- en Midden-Limburg 39.086 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, en 36.021 jongeren tussen 18 en 25 jaar oud. De politie Limburg-Noord registreerde in 2005 2347 verdachten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dat is 18% van het totaal aantal verdachten in Noord- en Midden-Limburg (12.904 verdachten) in 2005. In de leeftijd van 18 tot 25 jaar geregistreerde de politie 2862 verdachten (22% van het totaal aantal verdachten).

Jeugdgroepen
Politie en gemeenten hebben in het najaar van 2005 in totaal 64 jeugdgroepen in de politieregio Limburg-Noord in beeld gebracht. De meeste jeugdgroepen bestaan uit minder dan 20 leden en bestaan veelal uit autochtone jongeren. De politie onderscheidt 5 aanvaardbare, 44 hinderlijke, 12 overlastgevende en 3 criminele jeugdgroepen.
In april 2005 werden nog 62 jeugdgroepen in beeld gebracht, waarvan 54 hinderlijk, 7 overlastgevend en 1 criminele groep.

Overlast van jeugdgroepen komt het meest voor in de vier centrumgemeenten Venlo, Roermond, Venray en Weert, en ook in de gemeenten Echt-Susteren, Swalmen en Beesel. Roermond heeft 28 jeugdgroepen, Venlo heeft er 25. De drie criminele jeugdgroepen bevinden zich in de gemeente Roermond, Venlo en Echt-Susteren.

Jeugdige veel- en meerplegers
De regio Limburg-Noord telt 13 jeugdige veelplegers en 177 jeugdige meerplegers. Jeugdige veelplegers zijn jongeren van 12 t/m 17 jaar die in totaal meer dan vijf processen verbaal op hun naam hebben staan. Eén daarvan moet gedateerd zijn in het peiljaar. Jeugdige meerplegers zijn jongeren van 12 tot 17 jaar die twee tot vijf processen verbaal op hun naam hebben staan waarvan een in het peiljaar. Ter vergelijking: in 2003 kende de regio nog 6 jeugdige veelplegers en 70 jeugdige meerplegers.

Aanpak is maatwerk
De politie Limburg-Noord analyseert elk jaar de jeugdcriminaliteit in Noord- en Midden-Limburg en doet uitspraken over de aard, omvang, spreiding en ontwikkeling van de jeugdcriminaliteit in de politieregio Limburg-Noord.

De politie wil op lokaal niveau de jeugdproblematiek met diverse partners bespreken, om vervolgens tot een pakket van effectieve maatregelen te komen ter voorkoming en bestrijding van de lokale jeugdcriminaliteit en -overlast.

De criminaliteitsbeeldanalyse helpt gemeente, politie, jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg, Openbaar Ministerie, scholen, horeca, sportverenigingen enzovoort om samen te komen tot maatregelen. Soms is verdiepend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een wijkscan of gemeentescan, wat beter zicht geeft op de problemen en de mogelijke aanpak ervan.

Het rapport van de politie doet suggesties voor maatwerk en de rol die de verschillende instanties daarin kunnen spelen. De gezamenlijke aanpak van jeugdige veelplegers en meerplegers, hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen moet uiteindelijk resultaat opleveren voor de hele regio.

Standaard
Binnen de Nederlandse politie was behoefte aan zicht op jeugdcriminaliteit. De reeds bestaande analyses waren onderling niet vergelijkbaar. Een landelijke standaard geeft in de toekomst de mogelijkheid om regio's met elkaar te vergelijken en een landelijk beeld te schetsen. Alle regio's werken inmiddels met hetzelfde analyse-instrumentarium.

Het kerndeel van de criminaliteitsbeeldanalyse is openbaar. Het is statistische informatie over de aard, de omvang en de spreiding van jeugdcriminaliteit per gemeente. Daarnaast schetst het de ontwikkeling van de jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren. De politie maakt jaarlijks een dergelijke analyse.