Gemeente Enschede

Herbestemming Schouwburg wordt niet los gezien van omgeving

Burgers praten mee over herbestemming Twentse Schouwburg

Het College van B&W van Enschede heeft besloten om volgens een open planproces een herbestemming te zoeken voor het pand van de Twentse Schouwburg, waarvan de functie verdwijnt zodra het Muziekkwartier gereed is. Dan verhuist ook de Schouwburg naar het Muziekwartier. De Gemeente Enschede wil voor de nieuwe invulling een burgerparticipatieproject opzetten.

De methode van het participatieproject is gebaseerd op de werkwijze van succesvolle participatieprojecten in Zuid-Europese steden zoals Barcelona en Lille. Met een open planproces wil het College van B&W vanaf de start enthousiasme, creativiteit en draagvlak creëren.

Vooraf zijn bestuurlijke kaders meegegeven voor de planvorming, zoals een netto-opbrengst van 3 miljoen om de kosten te dekken voor het nieuwe Muziekkwartier. Andere voorwaarden zijn het behoud van het openbare karakter van het gebouw, die tegelijkertijd niet mag concurreren met het Muziekkwartier. Tot slot wil men het historische karakter van het pand behouden door het intact houden van de kleine zaal en de voorgevel. "Het is een gevel die tot het geheugen van de stad behoort. Daar gaan we zorgvuldig mee om", aldus Wethouder Erik Helder.

In november worden er met direct belangrhebbenden "10 gouden regels" opgesteld waaraan de plannen straks moeten voldoen. Hierna kan de "stadsbrainstorm" beginnen: de inwoners van Enschede worden tijdens deze ideeënfase aangemoedigd om ideeën in te dienen. Deze worden gepubliceerd in de Twentse Courant Tubantia. Een externe vakjury trechtert de ideeën naar een top drie, waarna een tender volgt.

31 oktober 2006