Gemeente Breda

Schriftelijk aanvragen kiezerspas, volmacht en vervangende stempas


Op dinsdag 31 oktober krijgen alle Bredase kiesgerechtigden een stempas in de brievenbus voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november aanstaande. De stempas, die voorzien is van een aantal beveiligingskenmerken, komt in de plaats van de gebruikelijke oproepingskaart. Wie geen stempas heeft ontvangen, de pas kwijt is of een beschadigde pas heeft, kan een vervangende stempas aanvragen

En wie op 22 november in een andere gemeente wil stemmen of iemand wil machtigen om in een andere gemeente te stemmen kan schriftelijk of persoonlijk een kiezerspas of een volmacht aanvragen bij de gemeentelijke afdeling Burgerzaken aan de Claudius Prinsenlaan.

Stempas kwijt of niet ontvangen

Zonder stempas kan er niet gestemd worden. Wie geen stempas heeft ontvangen, de pas kwijt is of een beschadigde stempas heeft, kan tot vrijdag 17 november schriftelijk een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Tot één dag voor de verkiezingen kan tot 12.00 uur persoonlijk een vervangende stempas worden aangevraagd. Legitimatiebewijs is wel verplicht.

Zelf stemmen in een andere gemeente

Wie op 22 november wil stemmen in een andere gemeente, moet een zogenoemde kiezerspas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dit kan schriftelijk tot en met woensdag 8 november en in persoon tot en met 17 november. De formulieren waarmee een dergelijk verzoek gedaan kan worden, zijn bij elke gemeente verkrijgbaar. Wie een kiezerspas krijgt, moet de stempas wel inleveren.

Iemand anders laten stemmen in een andere gemeente

Wie iemand buiten Breda een volmacht wil geven, kan tot en met woensdag 8 november een schriftelijk verzoek doen bij de afdeling Burgerzaken. Ook die formulieren zijn gratis verkrijgbaar bij elke gemeente. Wie een volmacht afgeeft, moet de stempas ook inleveren.

Formulieren ook op website

Wie schriftelijk een kiezerspas, volmacht of een vervangende stempas wil aanvragen, kan ook terecht op de gemeentelijke website www.breda.nl. Alle informatie over de verkiezingen - en ook genoemde formulieren - staan op het lopend tekstbandje onder "Tweede Kamerverkiezingen" of "Experiment kiezen met stempas".

Overzicht stembureaus

Een week na ontvangst van de stempas krijgt iedereen een kandidatenlijst in de bus. Een week na ontvangst van de stempas krijgt iedereen een kandidatenlijst in de bus. Achterop die lijst staat dit overzicht van alle stembureaus ook opgenomen. Naast de extra stembureaus zijn het - op twee uitzonderingen na - de gebruikelijke stembureaus. Die uitzonderingen zijn de Markuskerk aan Hooghout 96, waar niet meer gestemd kan worden. Hiervoor in de plaats komt een stembureau in De Poelewei aan Mgr. De Vetstraat 2. Ook in de Doelen 36 kan niet meer gestemd worden. Daarvoor in de plaats komt er een stembureau in basisschool de Eerste Rith aan Hovenierstraat 54.

Extra stembureaus

Om de opkomst te bevorderen en de dienstverlening aan de kiezers te vergroten, komen er voor de verkiezingen tien extra stembureaus: vijf in de verzorgingshuizen De Breedonk, Ruitersbos, Westerwiek, De Leijstroom en Valkenhoven en vijf op plaatsen waar veel publiek samenkomt: het NS-station (in het pand waar voorheen een bloemisterij zat), bij de NHTV en de Avans Hogeschool en bij het Amphiaziekenhuis op de locaties Molengracht en Langendijk. De openingstijden van deze extra bureaus wijken wèl af van de openingstijden bij de overige bureaus, waar men op 22 november terecht kan van 07.30 tot 21.00 uur.

Breda, 23 oktober 2006