Ingezonden persbericht
persbericht
Alliance gastronomique gastheer op sint maarten
Den Haag, 19 juli 2006 - Op 31 oktober 2006 reizen 6 Nederlandse topkoks, onder leiding van 'chef de mission' John Beeren, naar Sint Maarten om deel te nemen aan de tweede editie van Fête de Cuisine, het plaatselijke culinaire festijn. Fijnproevers zijn van harte uitgenodigd om mee te reizen naar het Antilliaanse eiland om te genieten van het 'crème de la crème' uit verschillende windstreken. Allen zijn lid van de Alliance Gastronomique, een vereniging van Nederlandse en Belgische chef-koks.
Smeltkroes van culturen en aroma's
Op Sint Maarten hebben zich door de jaren heen mensen gevestigd uit alle windstreken. De pittig gekruide keuken van het eiland is een heerlijke combinatie van smaken uit Afrika, Europa, het Midden-Oosten, China en India. Het eiland, dat voor de helft aan Nederland en Frankrijk behoort, is een echte 'melting pot' met meer dan 100 nationaliteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote variëteit aan restaurants is, die de herkomst van de eigenaren weergeeft. Het 'joie de vivre' dat de locals beschouwen als hun geboorterecht komt tot uiting in hun gerechten. Om je vingers bij af te likken. Sint Maarten is met recht dé 'culinaire hoofdstad van het Caribische gebied'. Op zo'n 78 km² vind je meer dan 400 uitstekende restaurants.
Culinaire hotspot
De Fête de Cuisine is een initiatief van Henri Brookson, die gedurende enkele jaren plaatsvervangend gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen was in Den Haag. Hij heeft dit evenement in het leven geroepen om Sint Maarten op de kaart te zetten als culinaire hotspot. In samenwerking met de topkoks van de Alliance Gastronomique, de Nederlandse Wine & Food Association, de KLM en de toeristenbureaus van de beide helften van het eiland, hoopt hij de vorige editie van de Fête de Cuisine te overtreffen.
Fête de Cuisine
De Fête de Cuisine vindt plaats van 31 oktober t/m 7 november 2006. Wie meereist op 31 oktober krijgt op de dag van aankomst een warm welkom in de vorm van een tropische strandparty. Op overige dagen vertonen de 6 chefs hun 'gastronomische kunsten' in de deelnemende restaurants. Meereizende gasten kunnen zich hier voor inschrijven. Ook de lokale 'food market' op de boulevard van de hoofdstad Philipsburg, met allerlei proeverijen uit de Creoolse keuken, is een grote trekpleister. Als klap op de vuurpijl presenteren de Nederlandse kookmeesters op zaterdagavond 4 november 2006, in samenwerking met de topkoks van het eiland, een 'Out of This World' galadiner.
Sint Maarten smaakt naar meer...
Sint Maarten heeft meer te bieden dan culinaire hoogstandjes alleen. Ook cultuurliefhebbers en zon-, zee- en strandaanbidders kunnen hun hart ophalen. Voor de zeilers is er een catamarantocht naar het naburige eiland Anguilla en een yachtrace rond Sint Maarten. Verder kun je 'island hoppen' naar de omringende eilanden Sint Barths, Saba en Sint Eustatius.
Inschrijven?
Voor meer informatie en inschrijvingen, zie de website van ABC Travel (www.abctravel.nl).
Ingezonden persbericht