Ingezonden persbericht
Britse hype rond voeding en agressie
Gendringen - 18 oktober 2006. De Britse media raken steeds meer in de ban van de relatie tussen voeding en agressie. Gisteren besteedde kwaliteitskrant The Guardian bijna drie pagina's aan de materie. Aan het woord kwam onder meer gevangenis-onderzoeker Bernard Gesch, op 28 oktober één van de sprekers tijdens het Congres 'Voeding & Gedrag' in Utrecht.
Gesch toonde in 2002 aan dat voedingstekorten een belangrijke rol spelen bij agressie en geweld. Aan zijn gevangenisonderzoek namen ruim tweehonderd jonge gedetineerden deel. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent.
Ook in ons land loopt inmiddels een vergelijkbaar onderzoek. De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie werd in 2002 door de redactie van Ortho getipt over het onderzoek van Gesch, dat enige tijd daarvoor was gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry. In 2005 ging het Nederlandse onderzoek van start, met medewerking van jongvolwassen gedetineerden in jeugdgevangenissen. De resultaten worden begin 2007 verwacht. Als ook hier blijkt dat gedetineerden rustiger worden van voedingssupplementen kan dat aanknopingspunten bieden voor behandeling en begeleiding, zelfs na ontslag.
Volgens sommige deskundigen hoeven de Nederlandse resultaten echter niet te worden afgewacht. De Amerikaanse onderzoeker Joseph Hibbeln vindt het de omgekeerde wereld als pas actie worden ondernomen wanneer wetenschappelijk is aangetoond dat voedingsingrepen effect hebben. "De veranderingen die zich de afgelopen eeuw hebben voltrokken in ons voedingspatroon zijn een omvangrijk en ongecontroleerd experiment dat mogelijk heeft bijgedragen aan de toename van agressie, depressie en hartdood", aldus Hibbeln in The Guardian. "De zaak wordt omgedraaid als we ons afvragen of er genoeg bewijzen zijn om voedingspatronen te wijzigen. Wie heeft eigenlijk ooit beweerd dat het veilig was om ons dieet zo radicaal te veranderen?"
Het Congres 'Voeding & Gedrag' vindt plaats op zaterdag 28 oktober in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). De organisatie is in handen van het tijdschrift Ortho.