Ingezonden persbericht


Persbericht
20 juli 2006

Milieufederatie vraagt gemeenten om verlichting te doven

De Zuid-Hollandse Milieufederatie roept alle gemeenten op om 28 oktober tijdens de Nacht van de Nacht de openbare verlichting uit te zetten. In een brief aan de wethouders van Milieu vraagt de milieu-organisatie daarnaast om de hoeveelheid licht ook op andere dagen terug te dringen.

De provinciale Milieufederaties organiseren dit jaar voor de tweede keer de 'Nacht van de Nacht'. In Zuid-Holland kunnen mensen tijdens dit evenement onder meer een nachtwandeling maken of een sterrenwacht bezoeken. In een brief aan alle gemeenten roept de Zuid-Hollandse Milieufederatie hen op om dit jaar mee te doen met het evenement door de verlichting van een historisch gebouw of van een marktplein uit te schakelen. De Milieufederatie wil met deze actie aandacht vragen voor de schadelijke effecten van kunstlicht in de nachtelijke uren. ,,We hopen dat dit jaar weer veel mensen zullen genieten van een leuke wandeling door de nacht, maar we willen natuurlijk het liefst dat gemeenten en inwoners ook op andere dagen de hoeveelheid kunstlicht terugdringen. Gemeenten in onze provincie mogen wat ons betreft tenminste één avond best eens het goede voorbeeld geven", zegt Ivo Rodermans van de Milieufederatie.

Volgens de Milieufederatie is aandacht voor licht hard nodig. De provincie Zuid-Holland is het meest verlichte gebied van Nederland en elk jaar groeit de hoeveelheid kunstlicht met ongeveer drie procent. Die stijging komt door verlichting van kassen, het groeiende aantal straatlantaarns en door licht van reclameborden, gebouwen en monumenten. Het zien van een mooie sterrenhemel wordt in Zuid-Holland daardoor steeds moeilijker, terwijl donkere nachten belangrijk zijn voor het welzijn van mens en natuur. Zo is bijvoorbeeld bekend dat ganzen op weilanden naast kassencomplexen het uitgestraalde licht zien als de dageraad. Als de verlichting van de kassen wordt aangezet, gaan de vogels op de wieken en vliegen ze rondjes in het sterk verlichte gebied, omdat ze als het ware gevangen zijn in het licht. Ze raken daardoor de weg kwijt en worden moe. Verder kunnen sommige planten niet goed groeien door belichting in de nacht. Het kiemen, de bestuiving en het bloeien van de plant worden in de war gestuurd en soms ontstaan allerlei afwijkingen aan de plant. Ook mensen hebben last van teveel licht. Slapeloosheid, concentratie-stoornissen, angsten en depressiviteit kunnen een gevolg zijn van licht in de nachtelijke uren. Uit onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat maar liefst 48 procent van de mensen last heeft van kunstlicht.

Toch wil de Milieufederatie niet dat gemeenten alle straatlantaarns weghalen. ,,Dat zou te ver gaan", zegt medewerker Ivo Rodermans. ,,De gemeente heeft de plicht om straten en pleinen te verlichten, want mensen voelen zich veiliger in een verlichte omgeving. Toch kan de gemeente veel doen, zoals het vervangen van lantaarnpalen in het buitengebied door led-markering in het wegdek. Ook kan straatverlichting automatisch worden gedempt als er even geen verkeer is. En om eerlijk te zijn; in donkere straten voelen mensen zich misschien wel onveilig, maar feitelijk klopt dat gevoel niet. Bij proeven in Amerika daalde het vandalisme juist bij het doven van de verlichting, omdat baldadige jongeren het resultaat van hun agressie niet kunnen zien. En nadat Antwerpen in 1994 had besloten om de straatverlichting de hele nacht te laten branden, steeg het aantal overvallen, aanrandingen en inbraken. Ook als je bijvoorbeeld een lamp in je achtertuin hebt, neemt de kans op inbraak juist toe. Je helpt inbrekers namelijk een handje; ze hebben geen zaklamp nodig en dus valt een inbraak minder op," aldus Rodermans.

Als u vragen heeft, bent u welkom op 010 - 476 5355 of op 06 - 41496212. U kunt ook een mail sturen naar i.rodermans@milieufederatie.nl.

---- --