AD Koffietest: Goud voor Grand Café Van Bleiswijk met Algra Mocca d'Or


ENKHUIZEN- ZWOLLE- BREDA, 20061027 -- Grand café-restaurant Van Bleiswijk in Enkhuizen serveert het beste kopje koffie van Nederland. In de jaarlijkse koffietest ¹ van het Algemeen Dagblad (publicatiedatum zaterdag 28 oktober) wordt de cappuccino en koffie als beste beoordeeld door koffie-keurmeester Barend Boot. Nog geen drie weken geleden werd Nika Koffie en Thee in Rotterdam bekroond met een Ketelbinkie Koffietrofee ² voor "de beste koffie van Rotterdam". Koffiebrander Algra Mocca d'Or met branderijen in Zwolle en Breda levert al jaren de koffie's aan deze prachtige zaken en is trots op het feit dat hun `gouden' koffies tot het beste kopje koffie zijn verkozen.

Tekenen met melk

,,Het voelt als de kroon op het werk. Niet alleen voor ons, maar voor het hele team.'' Paulo (30) en Liane (28) Cools, eigenaren van Grand Café Restaurant Van Bleiswijk, zijn razend enthousiast als zij horen dat hun zaak als eerste is geëindigd in de Nationale Koffietest 2006. ,,Dit is een erkenning voor al onze inspanningen en aan onze koffiebrander Algra Mocca d'Or''. Het is geweldig om elke dag weer te werken met een team van enthousiaste mensen dat zich als geheel inzet voor de kwaliteit van de koffie. In de schitterend gerestaureerde voormalige burgemeesterswoning in het Noord-Hollandse havenstadje gaan er dagelijks talloze koppen cappuccino door. Liane Cools: ,,Het streven is elk kopje cappuccino perfect te serveren.''

Ook Michel Buis (25) - barista van Grand café restaurant Van Bleiswijk - is onder de indruk van de eerste plaats van de AD-Koffietest. Dit ondanks het feit dat Buis wel wat gewend is aan onderscheidingen. Hij is immers de drievoudige winnaar van de Nederlandse Latte Art competitie. Ook hier met koffie van Algra Mocca d'Or.
Bij latte art draait het om de techniek van het tekenen van figuren met melk op de cremalaag van een espresso. Voor Buis is dit echt een droomuitslag: "Dat Van Bleiswijk onze collega's van De Blonde Pater en Blanche Dael heeft verslagen is heel cool. Ook zij zijn echte koffiefreaks en behoren tot de top in Nederland. We komen elkaar tegen op wedstrijden zoals de Dutch Barista Championships en de Latte Art competitie. Maar woorden als wedstrijd en competitie zijn hier eigenlijk niet op z'n plaats. We gaan als vrienden met elkaar om en delen dezelfde passie voor koffie. Op wedstrijden is er altijd een geweldige sfeer en wisselen we veel kennis uit.
De samenwerking tussen Van Bleiswijk en Algra Mocca d'Or is ook op die basis ontstaan. Zij zijn net zo `gebrand' op koffiekwaliteit. Bij Algra Mocca d'Or staan vakmensen achter de brander die luisteren naar wat er bij ons speelt. Feedback die ik krijg van mijn gasten gaat terug naar de brander. Dat klinkt misschien nogal hoogdravend maar koffie is voor ons als Grand Café echt een heel groot product. Als je de koffies zo weet te perfectioneren dat gasten zelfs een tweede of derde koffie bestellen dan kick ik daar natuurlijk op als barista maar voor de onderneming is het ook heel goed. Wij werken daarom ook niet met koffieautomaten maar gebruiken `state of the art' molens en espressomachines. Het werkt niet alleen sneller maar geeft een veel hogere kwaliteit. Mijn ervaring is dat je medewerkers er ook meer plezier in krijgen. Het is een ambacht dat een enorme feedback geeft bij van gasten. Zo kan iedere barista bij Van Bleiswijk zijn eigen handtekening met melk zetten in de cremalaag van een koffie. Het is ook een onderlinge strijd geworden van wie nu het mooiste figuurtje schenkt. Voordat je deze dan bij de gast serveert moet één van je collega's hem echt hebben gezien. Voor mij is koffie op deze manier toch een deel van mijn leven geworden en als ik zie dat er iedere dag nog zoveel bij te leren is ga ik zeker nog door."


SlowRoast - SlowFood
Koffiebrander Cyril Backhaus (25) van Algra Mocca d'Or was nog maar net bekomen van het Ketelbinkiekoffie troffee nieuws uit Rotterdam toen hij de uitslag van de AD -Koffie test vernam: "Barend Boot geldt als de autoriteit op het gebied van koffie. Om te horen dat juist hij onze melanges zo hoog waardeert is een geweldige onderscheiding voor onze medewerkers en voor de bedrijven waar met onze melanges wordt gewerkt. Natuurlijk ben ik trots als koffiebrander maar ik vorm echt maar een klein deel van een hele lange keten. Boot weet als geen ander dat koffie pas perfect geserveerd kan worden als de gehele keten van koffie optimaal is.
Bij Algra Mocca d'Or hebben we het hele traject op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau gebracht. Onze inkopers hanteren zeer strenge normen bij de selectie van groene bonen. Eenmaal aangekomen in de branderij onderzoeken we de bonen op allerlei aspecten en mogelijke defecten. We houden dagelijks blinde proeverijen en we betrekken ook de koffiebereiders - de barista's - bij dit proces. Zo werkt barista Michel Buis zowel voor Grand Café Van Bleiswijk als voor Algra Mocca d'Or.
In samenwerking met onze relaties perfectioneren we melanges. Zo ontwikkelen we voor ieder type koffiebereiding een eigen melange en branding. Juist om de gast aan tafel het mooiste te laten proeven wat volgens ons uit de boon te halen is. Een cappuccino vraagt om een ander type koffie en branding dan een espresso. Trots zijn wij ook op de bij Algra Mocca d'Or gehanteerde `SlowRoast' methode. Juist door de koffie langzaam te branden krijgt de koffie haar volle aroma. Hoog gewaardeerde koffiearoma's- denk aan chocoladetonen - worden met onze SlowRoast methode benadrukt. SlowRoast is onze vorm van Slow food!



10 tips voor de perfecte espresso van Michel Buis

1. Koop koffiebonen van diverse melanges in bij een koffiespeciaalzaak.
2. Zorg voor verse koffie. Koop liever een paar keer kleinere hoeveelheden koffie dan in één keer een grote hoeveelheid.
3. Bewaar koffiebonen in goed afgesloten zak op een droge plaats.
4. Maal nooit meer koffie dan voor één shot nodig is.
5. Doseer nauwkeurig en druk de gemalen koffie zorgvuldig aan met een tamper.
6. Zorg dat de espressokopjes zijn voorverwarmd.
7. Spoel de groep even door voor het plaatsen van de filterdrager.
8. Let op de doorlooptijd. Een perfect gezette espresso (25-30 ml) loopt in ca. 25 seconden door. Stel de molen zonodig bij.
9. Controleer de cremalaag. Het moet een mooie hazelnootbruine dikke laag zijn.
10. Serveer de espresso direct.


10 tips voor de perfecte cappuccino van Michel Buis

1. De basis van een cappuccino is een perfecte espresso. Het samengaan van melkschuim en de crema van de espresso is de sensatie van de perfecte cappuccino.
2. Gebruik zo koud mogelijke melk. Dit geeft meer tijd om lucht aan de melk toe te voegen.
3. Gebruik een taps toelopende melkkan om de melk op te schuimen.
4. Blaas eerst het stoompijpje uit alvorens de melk op te schuimen. Steek het pijpje net onder de melk en draai de stoomkraan volledig open.
5. Het opschuimen gaat in twee fases:
Fase 1: Voeg eerst lucht toe om de melk volume te geven. Steek hierbij het pijpje net in de melk en laat de melk al draaiende omhoog komen. Let op het sissende geluid.
6. Fase 2: Als de melk een temperatuur van ca. 40 °C heeft bereikt laat u het stoompijpje iets verder in de melkkan zakken. Zorg ervoor dat de melk in de kan ronddraait waardoor een melkschuim met kleine belletjes ontstaat.
7. Draai de stoompijp bij een melktemperatuur van ca. 65 - 70 °C dicht.
8. Reinig het stoompijpje en blaas deze ook uit.
9. Wals de melk rond in de kan. Hierbij verdwijnen de laatste grotere luchtbellen uit de melk. Tijdens dit walsen zetten de melkeiwitten verder uit. De melk wordt hierdoor lobbig en krijgt een mooie glans.
10. Schenk de melk in het midden van het kopje door de cremalaag van de espresso heen. Hierbij ontstaat een ringvormige rand van crema. Als u een slok neemt mengt de lobbige zoete melk met de crema van espresso. U proeft perfecte cappuccino!



¹ De AD Koffietest
Samen met een verslaggever van het AD heeft koffie-expert en keurmeester Barend Boot tussen 3 en 12 oktober 60 plaatsen bezocht over geheel Nederland. Op elke bezochte locatie zijn twee koppen koffie en twee koppen cappuccino besteld. De koffies zijn beoordeeld op geur, sterkte, versheid branding, de manier van zetten, de schuimlaag, de gebruikte melk, nasmaak en eventuele afwijkingen in de melange. Elk van de 60 zaken is eenmaal, onaangekondigd bezocht. Van Bleiswijk is op de eerste plaats geëindigd. Voor Algra Mocca d' Or is het oordeel van de koffie-expert een bevestiging van hun jarenlange streven naar kwaliteit.

² De Ketelbinkie Koffietroffee
Dit jaar werd in Rotterdam voor de 25e keer de Ketelbinkie Koffietrofee uitgereikt. De prijs voor de beste koffie in Rotterdam. Twintig onafhankelijke journalisten bezochten meer dan 100 zaken. Volgens het juryrapport krijg je er `uitstekende, verse en stevige' koffie. Ook deze koffie is afkomstig van koffiebrander Algra Mocca d'Or uit Zwolle.





Ingezonden persbericht