FNV KIEM

SER-advies over jeugdwerkloosheid
De voorzitter van FNV Jong, Judith Ploegman, zet zich overal in voor jongeren. Ook in de Sociaal-Economische Raad (SER) waar zij lid van is. Het jongste lid, wel te verstaan. De SER heeft het recht om de regering gevraagd en ongevraagd te adviseren. En van dit recht wil Ploegman graag gebruik maken. Ditmaal om het kabinet te adviseren het een en ander aan de werkloosheid onder allochtone jongeren te doen. Een uniek initiatief.

Een bijzondere situatie vraagt dan ook om een grondige aanpak. Ploegman wijst op de cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau van februari dit jaar. Daaruit blijkt dat in de grote steden 40 tot 45 procent van de allochtone jongeren werkloos is. Een groot gedeelte van deze jongeren heeft geen diploma. "We moeten voorkomen dat het een verloren generatie wordt," aldus Ploegman.

FNV Jong wil dat ook allochtone jongeren hun talenten ontplooien. Dat gebeurt nu maar mondjesmaat. Het gemiddelde opleidingsniveau van allochtone jongeren is niet hoog. Acht van de tien gaat naar het mbo. Slechts twee op de tien gaat naar het hoger onderwijs, tegen bijna zes op de tien van de autochtone jongeren. "Dit verschil in opleidingsniveau is niet te verklaren uit ongelijke intelligentie. We moeten constateren dat er in de grote steden mechanismen zijn die uitsluiting in de hand werken," legt Ploegman uit.

"Juist nu, met de vergrijzing van de beroepsbevolking, kunnen we het ons niet veroorloven dat er een groep aan de kant staat." De SER moet daarom snel maatregelen verzinnen om schooluitval en discriminatie tegen te gaan en de toegang tot de arbeidsmarkt te verbeteren.
---