Raad van State



Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Sabine Heijstek-van Leussen 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200505405/1
(Truckstop Heerlerbaan)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan Truckstop Heerlerbaan van de gemeente Heerlen. Het plan bevat een regeling voor een verkooppunt van motorbrandstoffen en LPG, een detailhandel, een horecavoorziening en autowasstraat aan weerszijden van de Heerlerbaan. Een inwoner van Heerlen is het niet eens met de goedkeuring van het plan door de provincie. Volgens hem is er onvoldoende rekening gehouden met de flora en fauna in het gebied. Verder heeft hij aangegeven dat bouwplannen ten behoeve van zijn agrarisch bedrijf zijn afgewezen, omdat de bebouwing gezien de omvang niet in het gebied zou passen, maar een volumineuze tankstop in het gebied blijkt wel mogelijk. Dit ervaart hij als rechtsongelijkheid. Ten slotte heeft hij aangevoerd dat de verkeers- en parkeeroverlast en de geluidhinder zal toenemen.

* 200508135/1
(Bestemmingsplan "Kern Meijel" in Meijel)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Kern Meijel" van de gemeente Meijel. In het plan is onder meer een verkooppunt voor motorbrandstoffen en LPG opgenomen aan de Jan Truijenstraat. Het provinciebestuur heeft de verkoop van LPG niet goedgekeurd, vanwege de ligging van een woonhuis op ongeveer 35 tot 40 meter afstand van het tankstation. Onder meer BK-Gas B.V. en TEM Nederland B.V. zijn het hier niet mee eens, omdat volgens hen ten tijde van het besluit nog niet bekend was aan welke (veiligheids)afstanden voor de verkoop van LPG moet worden voldaan. Verder vinden zij dat zij mochten vertrouwen op de afspraken in het "Convenant LPG-autogas", dat gesloten is tussen onder meer de staatssecretaris van VROM en de Belangenvereniging Tankstations Beta. Daarin staat dat de afstanden in de desbetreffende regelgeving zullen worden aangepast, indien uit onderzoeken blijkt dat een hittewerende coating of een daarmee gelijkwaardig alternatief en een verbeterde vulslang een positief effect hebben op de aan te houden afstanden tot onder meer woningen.


* 200600100/1
(Sluiting en intrekking exploitatievergunning café Makaveli in Rotterdam)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Rotterdam, waarbij het café "Makaveli" aan de Eendrachtsweg in Rotterdam voor een periode van een jaar is gesloten. De uitspraak gaat ook over de intrekking van een eerder verleende exploitatievergunning voor dat café. De burgemeester heeft tot onmiddellijke sluiting van het café en tot intrekking van de exploitatievergunning besloten, omdat onder meer in de kleding van de eigenaar van het café een slagersmes, een vlindermes, twaalf XTC pillen en ongeveer 75 gram cocaïne zijn aangetroffen. Op grond van deOpiumwet is de burgemeester bevoegd om maatregelen te treffen. De eigenaar vindt dat de burgemeester niet tot sluiting en intrekking mocht overgaan, omdat niet zeker is dat de aangetroffen middelen harddrugs zijn. Verder vindt hij dat de burgemeester hem de tijd had moet geven om zelf maatregelen te treffen in plaats van tot onmiddellijke sluiting over te gaan.


* 200600223/1
(Bestemmingsplan Sportterrein De Bree Scherpenzeel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Sportterrein De Bree van de gemeente Scherpenzeel. Het plan voorziet in de herinrichting van het sportterrein De Bree, waarbij verschillende voorzieningen, waaronder een sporthal met activiteitencentrum, mogelijk worden gemaakt. Ook is voorzien in de mogelijkheid om het nieuwe gemeentehuis op dat terrein te vestigen. Een aantal inwoners van Scherpenzeel is het niet eens met het bestemmingsplan. Onder meer zijn er volgens hen geen alternatieven onderzocht en is het voorziene multifunctionele centrum niet financieel uitvoerbaar. Zij stellen verder dat met het plan niet wordt voldaan aan de normen voor luchtkwaliteit.


* 200600495/1
(Tracébesluit N31 Zurich Harlingen)
Uitspraak over het tracébesluit N31 Zurich - Harlingen dat de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM in november 2005 hebben vastgesteld. Het tracébesluit heeft betrekking op de ombouw van de N31 tussen Zurich en Harlingen tot een 2 x 2 autoweg. Het tracébesluit zorgt ervoor dat enkele gelijkvloerse kruisingen worden opgeheven. Een aannemingsbedrijf en de Vereniging voor Dorpsbelangen in Krimswerd zijn het niet eens met het tracébesluit. Het aannemingsbedrijf is van mening dat sommige weggedeelten moeten worden verbreed. Het bedrijf beschikt over een aantal vrachtwagens, waarvan een paar diepladers, die worden gebruikt voor het vervoer van kranen. Smalle weggedeelten leveren volgens het bedrijf dan gevaarlijke situaties op. Volgens de vereniging voorziet het tracébesluit ten onrechte niet in een voetgangersoversteekplaats bij Dijksterburen. Volgens haar zijn wandelaars gewend juist daar over te steken en zal de traditionele wandelroute naar de Zeedijk verdubbelen van zes naar twaalf kilometer. Verder wordt volgens de vereniging met het vervallen van de eeuwenoude oversteek bij Dijksterburen onvoldoende rekening gehouden met de oudheidkundige waarde van het Marnegebied.


* 200600731/1
(Bestuursdwang ruitersportactiviteiten Santpoort-Zuid) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Velsen waarbij de eigenaren van percelen aan de Sportlaan te kennen is gegeven het gebruik als opslagterrein en het gebruik voor ruitersportactiviteiten te beëindigen. Ook is hen bij dat besluit opgedragen om de paardenbak, de stallen, de hooiopslag en twee schaftwagens op die percelen te verwijderen. Het gemeentebestuur heeft de eigenaren aangeschreven, omdat het gebruik in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De eigenaren betwisten dit. Verder vinden zij dat voor de bouwwerken die op last van de gemeente moeten worden verwijderd, geen bouwvergunning nodig is.


* 200601252/1
(Bestemmingsplan "Stein, herziening Hof van Stein" in Vlist) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Stein, herziening Hof van Stein" van de gemeente Vlist. Het plan maakt vervangende nieuwbouw van het Hof van Stein aan de Veerlaan in Haastrecht mogelijk. In het nieuwe appartementencomplex zullen 70 seniorenwoningen worden gerealiseerd. Dit complex zal vier tot zeven meter hoger worden dan het huidige complex en zal tevens 16 meter dichterbij woningen worden gerealiseerd. Een overbuurman van dit complex is bang dat hierdoor zijn eigen woning minder zonnig zal zijn. Verder vreest hij dat zijn privacy zal worden aangetast. Daarom had het provinciebestuur volgens hem geen goedkeuring mogen verlenen aan het plan.


* 200602588/1
(Goedkeuring huur- en verhuurovereenkomst van aalvisrecht in Lauwersmeer)
Uitspraak over de goedkeuring door de Kamer voor de Binnenvisserij (de Kamer) van de overeenkomst van huur en verhuur van het aalvisrecht in het Lauwersmeer. Het gaat om een overeenkomst tussen de Staat der Nederlanden en een visserijbedrijf uit Engwierum. Een inwoner van Urk is het niet eens met deze huurovereenkomst. De Kamer heeft zijn bezwaren tegen de huurovereenkomst niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij te laat zijn bezwaren kenbaar heeft gemaakt. De inwoner vindt dat dit hem niet kan worden verweten, omdat hij niet wist en niet kon weten dat het besluit van de Kamer al bekend was gemaakt.


* 200602769/1
(Milieuvergunning Go Planet Enschede)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft verleend aan Go Planet B.V. voor het organiseren en houden van bedrijfsfeesten, concerten, beurzen, evenementen en het maken van producties aan het Colosseum in Enschede. Onder meer de Vereniging Behoud Twekkelo is het niet eens met de vergunning. Zij geeft aan dat buurtbewoners onaanvaardbare geluidhinder ondervinden van de activiteiten in het gebouw.


* 200602778/1
(GSM-mast Vodafone Libertel Haaksbergen)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haaksbergen om een bouwvergunning te verlenen aan Vodafone Libertel voor een GSM-mast aan de Greune 14 in Haaksbergen. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat in de toekomst in de mast mogelijk UMTS-antennes zullen worden geplaatst. De gemeente is van mening dat, gelet op de mogelijke gezondheidsrisicos, de plaatsing van UMTS-antennes op een locatie in de buurt van woonwijken moet worden voorkomen. De rechtbank in Almelo heeft in april 2006 een eerder beroep van Vodafone Libertel tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Haaksbergen gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank had de gemeente de mogelijkheid tot plaatsing van de UMTS-antennes buiten beschouwing moeten laten, omdat deze geen onderdeel uitmaken van het bouwplan. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200602874/1
(Milieuvergunning kaas- en klompenmakerij Amstelveen) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft verleend voor een kaas- en klompenmakerij aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen. Twee inwoners van die gemeente hebben bezwaren geuit tegen de milieuvergunning. Zij ondervinden naar eigen zeggen stankhinder en zijn van mening dat er sprake is van horizonvervuiling. Ook stellen zij geluidoverlast te ondervinden, met name als gevolg van vervoersbewegingen van touringcars en personenwagens op het terrein van het bedrijf. Zij voeren aan dat de geluidvoorschriften die aan de milieuvergunning zijn verbonden, ontoereikend zijn.